Арестуваха трима шефове на френската ИКЕА


Арестуваха трима шефове на френската ИКЕА
22 Ноември 2013, Петък


Трима шефове на френския клон на веригата магазини ИКЕА бяха обвинени във Версай в рамките на разследване за незаконно подслушване на служителите и клиентите си,


предаде „Франс прес“, като се позова на съдебен източник. 
Френският клон на ИКЕА - като юридическо лице, също е бил подведен под отговорност. 
Компанията трябва да внесе 500 хил. евро като гаранция, че ще изплати евентуални обезщетения на ищците по делото. 

Тримата ръководители - генералният директор на клона Стефан Вановербеке, неговият предшественик Жан-Луи Байо и финансовият директор Дариуш Ришер, бяха задържани под стража. 
От 2012 г. френският клон на ИКЕА е обект на разследване. В началото на ноември седалището му край Париж беше претърсено от полицията. В хода на разследването бяха предявени обвинения срещу десетина души, сред които на бившия ръководител на отдела за управление на рисковете Жан-Франсоа Пари и неговия заместник. 

Четирима полицейски служители също бяха обвинени заради това, че са получавали подкупи от ИКЕА във Франция в замяна на информации за полицейски досиета. 
До разследването се стигна след разкрития през февруари 2012 г. на френския сатиричен седмичник „Канар аншене".  Два синдиката веднага внесоха жалба в прокуратурата на Версай и така се стигна до разследването, започнало през април 2012 г.

ИКЕА е основана в Швеция през 1943 г. от Ингвар Кампрад. Компанията се специализира в търговията на достъпно домашно обзавеждане и с течение на времето бизнесът ѝ се разраства в световен мащаб. 
Печалбата ѝ за 2012 г. възлиза на 3,2 млрд. евро.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки