Таня от Бургас, която мечтае да ходи сама


Таня от Бургас, която мечтае да ходи сама
Таня с любящата си кака Ирена
22 Ноември 2013, Петък


Младежката структура на НФСБ в морския град организира благотворителен концерт в помощ на момичето

Автор: Диана Славчева

Няма по-голяма болка за една майка от това всяка минута да изживява страданията на детето си, приковано по волята на безжалостната съдба на инвалидна количка. Така прекарва живота си вече 19 години лъчезарната иначе Таня от Бургас. И през цялото това време майка й Недялка Гръкова се бори да направи живота й по-лек. Сама. Защото държавата ни не иска да чува и вижда тези деца...

Но те, уви, съществуват. И идват на този свят не толкова като наказание, колкото като изпитание за нашата доброта, състрадание и изобщо за правото ни да се наричаме човеци. 
Таня е трета рожба в семейството. Тя се ражда преждевременно след куп непростими лекарски грешки, допуснати още докато майка й я носи под сърцето си в утробата си. Тежи по-малко от кило и половина. За да се спаси живота й, бива поставена в кувьоз, но несъвършените кислородни апарати, с които по това време разполагат родилните ни отделения, допълнително нанасят поражения върху роденото в 6-я месец бебе.

Писано му е обаче да живее. И оцелява. Но орисниците на съдбата са му подготвили още по-големи мъки. А присъдата изричат лекарите – Таня е болна от детска церебрална парализа. Заболяването е неизлечимо, но пък управляемо – лечението му, било то медикаментозно или хирургично, както и прилагането на рехабилитационни процедури, може да подобрят значително качеството на живот на страдащите от тази все по-често срещана болест.

Затова и близките на момичето не се отчайват, а още от първия му ден на тази земя повеждат борбата за нейното място под слънцето. Болката на майка й от това да вижда омразната количка, в която дъщеря й стои по цял ден, вече 19 години се допълва от болката да се пита какво още не е направила, за да промени живота на детето си. „Не мога да се примиря с това, че Таня е изцяло зависима от мен – че ако не й дам вода, ще е жадна, ако не я нахраня, ще е  гладна... Тя е ментално съхранена и понякога се питам как да отговоря на въпроса й: „Кога ще хвърля проклетата количка?“ – споделя Недялка във „Фейсбук“.

А надежда момичето да проходи има. Преди година по време на рехабилитацията си в една  специализирана полска клиника, Таня се качва на т. нар. „локомат“ – роботизиран тренажор, който помага да се подобрят уменията за ходене. Най-просто казано, устройството го „учи“ как да си движи нормално краката. Раздвижвайки се с негова помощ, не можеща да си намери място от възторг и щастие, вече 18-годишната по това време девойка възкликва: „Мамо, дали ще дойде денят, в който ще ходя сама?!“

Тази споделена съкровена мечта дава още по-големи сили на майката да търси начини да набави средства за лечението на Таня. Дотогава голяма част от помощта за това е идвала от фонда за лечение на деца в чужбина – и за първата операция в Австрия, и за последвалите два курса на рехабилитация в Полша. Но с навършването й на пълнолетие, това финансово подпомагане бива спряно. 

Само че разходите по изправянето на Таня на крака не спират. Преди време заради вродената луксация на тазобедрените й стави в тялото й са поставени импланти, които още преди година е трябвало да бъдат свалени. Хирургичната интервенция за това вече е отлагана на 3 пъти поради липсата на пари. А имплантите вече причиняват големи болки и неудобства на момичето, като съществува опасност дори да се калцират и тяхното премахване да стане още по-сложно. Така вместо да се подобри, има опасност състоянието на Таня да се влоши. Датата за самата операция вече е насрочена за 11 февруари 2014 г. и календарът неумолимо отмерва времето дотогава. Сумата, която остава да се събере за това, е около 8 000 лв.

Отделно има още много съпътстващи терапии и процедури, които следва да се направят. Някъде през април следващата година предстои да се сложи ботокс на ръцете и коленете й, което трябва да се извърши в Германия. Но засега приоритетно е да се направи операцията.
На благородната кауза да се помогне на Таня и да се съберат нужните за лечението й средства се отзова и младежката организация на НФСБ, която съдейства за организирането на благотворителен концерт, който ще се проведе тази неделя, 24 ноември, от 19 часа в зала НХК в центъра на Бургас. Цената на билетите за него е само 3 лева и те ще се продават в самия ден на събитието.

Участие в него са заявили G.F.E., Pain, F.O., M.W.P., Hoodini, „Добри момчета“, NNZ, ATS, Митко Трендафилов, Калоян Николов, Станислав Георгиев, Георги Дюлгеров и други популярни, особено сред младежите, изпълнители.
Парите, които ще постъпят от билетите, ще дадат шанс на Таня да направи една голяма крачка към един по-добър живот, позволяващ й да се интегрира по-добре в обществото и да осъществява пълноценни контакти с връстниците си. Защото досега момичето нито е ходило на училище, нито е излизала на кафе с приятелки, нито е преживяла първите любовни трепети...

Майка й вярва, че чудото ще се случи. Стискат й палци и нейният батко Тодор, и кака й Ирена. И всички други близки и приятели, които силно я обичат. Надежда им дава и фактът, че на проведения на 11 ноември т. г. подобен концерт в столичното НДК е била продадени 709 билета. Събраната тогава сума от 2127 лв. обаче са била разделени между общо 5 нуждаещи се деца, едно от които е и Таня.

Потресаващо в случая е огромното благородство, което проявява организаторката на тази проява – една майка на дете с церебрална парализа, което обаче не е едно от петте, за чието лечение се събират парите! Но с този свой безкористен жест тази българка е дала урок на всички ни как трябва да сме солидарни с човешкото страдание и че можем да протегнем ръка за помощ на нуждаещите се от грижи и състрадание без да мислим за собствената си облага.

Наближава Коледа. Казват, че тогава стават чудеса и мечтите се сбъдват. Нека дадем шанс и на Таня за пълноценен живот!

Дарителски есемес:
DMS TANIA 17 777

PayPal сметка:
nelito688@abv.bg

Дарителска сметка в ПроКредит Банк:
IBAN: BG77PRCB92301036576316


Покрай другите процедури по време на рехабилитацията на момичето в Полша, се прилага и музикотерапия, при която се използват и различни музикални инструменти Болното момиче често ходи на църква, за да се моли за своето спасение

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Недялка Гръкова
29.11.2013 04:41:01
0
0
Писна ми от хорска злоба,а колкото до това дали съм нахална нахалство ли е да искаш да видиш детето си изправено на крака и да направиш живота му по лек,и не три а четири пъти ходим в полската клиника и ако трябва и 40 ще отидем.Кои ни дава парите ли -хора с големи сърца и чисти помисли за разлика от вас.Аколкото до това какво е постигнало детето ми едва ли вие може да ми кажете дали има резултати или не.Ачовек които не застава с името си неговите думи не значат нищо за мен
1
Macka
23.11.2013 15:29:57
0
0
Много сте нагли и нахални,незнам кои са тези наивници които ви дават пари.вече три пъти да ходите на раздвижване в Полша и то без резултат.Има много деца като вашата дъщеря но родителите им със собствени средства и лишения някак се оправят , а вие хем виждате че резултата е нулев и пак нахалствате
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки