Бежанци в Харманли на протест заради статут


Бежанци в Харманли на протест заради статут
В сряда бежанците в лагера в Харманли протестираха на плаца с искане по-бързо да бъде утвърден статута им
22 Ноември 2013, Петък


Бежанците, настанени в харманлийския лагер, тази седмица отново спретнаха протест. Този път поводът бе искането им за незабавно получаване статут на бежанци.

Автор: Христо Христов

От Агенцията за бежанците обясниха, че това не може да стане от днес за утре.
Чужденците основно се жалваха, че има хора, които са в България от септември, а досега не са извикани за интервю. В същото време за други, които са дошли по-късно и имат пари за адвокат, са започнали процедурите по изготвянето на документите. Те настояха за справедлив график при оформянето на документите.

В знак на протест във вторник на обяд стотина от настанените в Харманли опънаха  постелки на входа на бившите казарми и седнаха на земята. Малко по-късно бежанците заплашиха дори с гладна стачка. Неофициално се заговори, че демонстрацията е била провокирана от  външни лица, влезли на територията на центъра, представящи се за собственици на фирми, обслужващи кандидатите за бежанци. Те лъжели настанените в центъра хора, че могат да ги превозят до София и да им съдействат да получат статут по ускорена процедура. За случая са уведомени компетентните органи и са взети мерки.

Протестът от тази седмица е вече втори по ред с тези мотиви. Иначе чужденците продължават да се оплакват от лошите условия в лагера. В момента в Харманли са настанени близо 1 200 души при капацитет за 1 450. От тях 1 030 са сирийци. В дома край свиленградското село Пъстрогор има над 450 души при капацитет 300. Сирийските граждани са 385. В транзитния център в Любимец пък намират подслон  437 чужди граждани.

За последната седмица няма нито един влязъл нелегално през „зелена граница” край Свиленград. Властите отдават това на командированите там полицаи. Засилените патрули, в които са включени служители на МВР от цяла България, не са пратени толкова заради бегълците от Сирия, колкото заради вълната от икономически имигранти, които прииждат от Афганистан, Мароко, Тунис, Алжир и Мали, поясняват висши униформени.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки