От ареста до голямата победа


От ареста до  голямата победа
Карта на маршрута на злополучния кораб „Ина“ от началната точка на плаването до ареста
22 Ноември 2013, Петък


22 юни 2011 г. В гръцкия град Елевсина е задържан корабът „Ина“, плаващ под флага на Коморските острови и натоварен с три хиляди мастербокса цигари без бандерол.


Членовете на екипажа са в шок, защото знаят, че изпълняват държавна поръчка. Така им е казал корабособственикът Георги Мишков преди да отплават от Северен Кипър. Пристанището Фамагуста е началната точка на една проточила се цели две години сага. Екипажът има първоначална задача да стигне до албанския град Дуръс. На 200 мили преди целта обаче, капитанът Валентин Вертояков (по произход украинец) получава заповед от Мишков да обърне курса към Гърция.

„Ина“ е с 9-членен екипаж – капитанът, боцманът и още един моряк са от Украйна. Останалите са българи – помощник-капитанът Недялко Петров, главният механик Николай Туртов, помощник-механикът Георги Вълев, рулевият Георги Стоянов, мотористът Стоян Паунов и готвачът Петко Гинев

3 юли 2011 г. Нашите сънародници имат наложена мярка за неотклонение – домашен арест, която се изпълнява в гръцкия град Напфлио. Единственият български журналистически екип, който решава на място да разплете случая, е този на телевизия СКАТ. Водещият на предаването „От упор“ Димитър Байрактаров и операторите Димо Иванов и Георги Димитров се отправят към южната ни съседка.
Байрактаров открива моряците в общежитие, при много лоши битови условия. Там ставя ясно, че Мишков ги залъгва с обещанието за помощ от родното консулство в Атина, но към този момент (а и изобщо до самия край на историята) от българската държава няма никакво съдействие.

Освен домашен арест, моряците са осъдени да внесат гаранция, в противен случай ще влязат в затвора.
Трогнат от съдбата им, собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов се свързва по телефона с Мишков, който го лъже, че парите вече са преведени.

7 юли 2011 г. Лъжите на Георги Мишков лъсват, пари за гаранцията на моряците не са внесени, а самите те са в отчайваща безизходица – без средства, далеч от дома в чужда държава, без помощ от България. Тогава се намесва лично Валери Симеонов, който след разговори с българския консул Герман Ванчев успява да издейства съдебния срок да бъде удължен с още четири дни. През това време екип на медията вече пътува към Напфлио с необходимата сума, определена от гръцкия съд.

7 юли 2011 г. Роднини и близки на шестимата внасят жалба против Георги Мишков до Варненска дирекция на МВР и Окръжна прокуратура.

10 юли 2011 г. Димитър Байрактаров се свърза с гръцкия адвокат Константинос Либерис, който се съгласява да поеме защитата на българските членове на екипажа.

11 юли 2011 г. В съда в Напфлио са внесени обща 8500 евро за гаранцията на българите и още 1500 евро за адвокатска такса. Средствата са изцяло осигурени от Валери Симеонов. Така моряците са спасени от попадане зад решетките. Още драматични перипетии обаче тепърва им предстоят. Някои от тях са в тежко здравословно състояние и имат нужда от медицинска помощ и болнично лечение.

28 юли 2011 г. Адвокат Либерис внася молба за връщане на личните вещи и дрехите на българите, както и да им бъде променена мярката за неотклонение. За да бъде разгледана жалбата обаче, са нужни още две хиляди евро, които отново са осигурени от СКАТ. Положението се усложнява и от факта, че няколко дни по-късно готвачът Петко Гинев получава микроинфаркт и вече има опасност за живота му.

9 август 2011 г. Телевизия СКАТ организира пресконференция от името на семействата на моряците, която се провежда в София. Целта е да се запознае българската общественост с незавидната съдба на шестимата от екипажа на „Ина“. На брифинга присъстват много журналисти, но в нито една друга медия, освен в СКАТ и „Десант“, не излиза и ред за драмата на сънародниците ни. Същата тишина по въпроса цари и във Външно министерство, както и в другите родни институции. Дори няма разпоредено разследване срещу Георги Мишков по сигнала на роднините на задържаните в Гърция българи.

9 август 2011 г. СКАТ подема нова инициатива - полага началото на подписка в подкрепа на шестимата моряци, в която вземат участие десетки хиляди души от цялата страна.

30 август 2011 г. Подкрепа на арестуваните в Напфлио оказва евродепутатът Слави Бинев, който запознава със случая институциите в Брюксел и настоява Европейската комисия да окаже съдействие на българите.

10 септември 2011 г. Слави Бинев държи емоционална реч пред Европарламента в защита на моряците и срещу бездействието на българската държава, която е зарязала на произвола на съдбата шестима свои поданици.

5 октомври 2011 г. Бинев дава специален брифинг в Европейския парламент във връзка с този случай.

18 октомври 2011 г. Евродепутатът прави още нещо - изпраща писмо до Европейската комисия, в което отново призовава за нейното съдействие. Провежда множество срещи с лидера на ЕК Жозе Барозу и с неговия заместник Вивиан Рединг. Бинев запознава със случая и еврокомисарите на външната политика на ЕС Сесилия Малмстрьом и по телекомуникациите Нели Крус. Благодарение на тяхната намеса, гръцката страна накрая е принудена да извади на светло делото срещу българите.

22 ноември 2011 г. През това време здравословното състояние на шестимата се влошава. Освен Гинев, в болница влиза и Стоян Паунов, който страда от диабет. На помощ се притичва отново екип на родолюбивата медия, която им доставя лекарства, дрехи и финансови средства за храна.

23 ноември 2011 г. След натиска на СКАТ, от Външно министерство се „сещат“ да изискат документите на моряците и да задействат мъжете да бъдат върнати у дома до края на разследването. Основният мотив за това искане е, че членовете на екипажа на „Ина“ нямат право да работят в Напфлио и поради тази причина са оставени да зависят от подаянията на местното население и на български емигранти в Гърция.

25 ноември 2011 г. Гръцките магистрати отменят мярката за неотклонение на Николай Туртов, Георги Стоянов, Петко Ганев, Стоян Паунов и Георги Вълев. Помощник-капитанът Недялко Петров обаче остава в ареста. Той е освободен два месеца по-късно.

30 ноември 2011 г. Българите най-сетне се връщат на родна земя, като на граничния пункт Златоград те са посрещнати лично от Валери Симеонов. Моряците му изказват своята благодарност за грижите, които СКАТ и екипът на родолюбивата медия полагат за тях и подаряват на Симеонов православна икона.

9 август 2012 г. Слави Бинев изпраща ново писмо до ЕК, този път придружено с жалбата на екипажа на „Ина“ до европейските институции.

29 ноември 2012 г. Гръцкият съд окончателно оправдава шестимата моряци. Отново със съдействието на родолюбивата телевизия, полицията в южната ни съседка арестува Георги Мишков. Той се появява лично в Напфлио два дена преди делото, за да разработи с капитана на кораба тезата, че моряците са отвлекли плавателния съд и са извършили после контрабандната сделка.

14 ноември 2013 г. На сагата около кораба „Ина“ се слага точка. Съдебно дело под номер 54 в Напфлио завършва с осъдителна присъда срещу Георги Мишков. Той ще излежи десет години зад решетките, като присъдата ще бъде изпълнена в Гърция. Искането на международния трафикант да бъде прехвърлен в български затвор остава без уважение от магистратите в Напфлио.

На 9 декември т.г. ще се гледа делото за окончателното освобождаване на помощник-капитана Недялко Петров.


Юли, 2011 г. Българските моряци напразно очакват помощ от държавата. Единствената финансова подкрепа идва от телевизия СКАТ Адвокат Константинос Либерис (вляво) и Димитър Байрактаров (до него) плащат гаранцията за моряците Евродепутатът Слави Бинев държи пламенна реч пред Европарламента в подкрепа на българските моряци Вече в родината, петима от членовете на екипажа на „Ина“ се срещат със собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов, за да му изразят личната си благодарност

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
познавам мишков
22.11.2013 19:11:47
0
0
Бойко „върна“ Боевски – ще „върне“ и Мищков, но кой ше го опази от „приятелския огън“ на „братушките“ ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки