В България съдебна система не съществува


В България съдебна  система не съществува
22 Ноември 2013, Петък


- По време на процеса срещу Георги Мишков изскочи един неизвестен факт. Българин, живеещ в Гърция, е злоупотребил с доверието, оказано му от телевизия СКАТ



 и нейния собственик Валери Симеонов и е лъгал роднините на шестимата моряци. Ще ни кажете ли кой е той и за какво точно става дума?

- Това е Емануил Данков. В началото на събитията той се представяше за благодетел, който едва ли не е приютил моряците в качеството си на служител на „Морска администрация“ в Напфлио. Хвалеше се, че е важна фигура с влияние в градчето. После се оказа, че е просто рибар, както и, че е човек на Мишков, който непрекъснато е информирал корабособственика какви действия се предприемат от СКАТ.

Нещо повече. Стана ясно, че голяма част от средствата, осигурени от собственика на медията Валери Симеонов и изпращани на българите, по един или друг начин са присвоени от него. Лошото в случая е, че парите бяха изпращани на името на съпругата му, което ще затрудни доказването на вината на Данков. Той настояваше за това, защото казваше, че постоянно е ангажиран служебно или пък се намира навътре в морето и поради тази причина няма да има възможност да реагира бързо, ако се наложи.

Той дори крадеше от парите, събрани с мъка от семействата на моряците. При последното ни посещение в Гърция, за съдебното заседание на 14 ноември, помощник-капитанът Недялко Петров ми сподели, че 250 евро, изпратени от съпругата му през Данков, също са били присвоени от него.


- Мишков бе казал на екипажа, че курсът на „Ина“ е свързан с държавна поръчка. Ще продължи ли разследването в тази посока и какви са шансовете да бъдат разкрити замесените хора с власт в контрабандата?

- От документацията по делото стана ясно, че контрабандният канал е само част от цяла мрежа за нелегален внос и износ на цигари. Както и, че в него са замесени високопоставени лица. При това, не само от българска страна, но и от гръцка. Разследването в Гърция продължава и аз се надявам магистратите в южната ни съседка да стигнат до истината.

За съжаление в България това е невъзможно, което се доказва от факта, че над Мишков бе разпънат съдебен и медиен чадър. Ще припомня, че пресконференцията на 9 август 2011 г., организирана от СКАТ и от роднините на моряците, не бе отразена изобщо. Въпреки че на нея присъстваха десетки журналисти, в нито една медия не се излъчи репортаж, не се писаха дописки. Очевидно някъде по върховете на властта у нас не искаха да се разчува за контрабандата на цигари.


- Каква е равносметката от сагата на нашите сънародници?

- Гръцкият съд за огромно съжаление изнесе един урок по държавност на България и най-вече на родната прокуратура. Срещу Мишков бяха подавани нееднократно сигнали – във Варненска окръжна и в Софийска градска прокуратура, но без никакъв резултат. Нещо повече - от двете институции се произнесоха, че няма данни за извършено престъпление от Георги Мишков, въпреки че ние от СКАТ непрекъснато доказвахме с факти, документи и свидетелски показния за наличието на сериозен контрабанден канал.

В крайна сметка справедливостта възтържествува и гръцките магистрати потвърдиха нашите разследвания и постановиха максималната десетгодишна присъда. Тъжното е обаче, че с това ние научихме следното. Южната ни съседка е държава с работеща съдебна система, докато в България такава просто не съществува или пък е в плен на силните на деня и на олигархията.


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ВАРНА
26.11.2013 09:41:34
0
0
Бойко „върна“ Боевски – ще „върне“ и Мищков, но кой ше го опази от „приятелския огън“ на „братушките“ ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки