Кой иска възраждане на турските театри


Кой иска възраждане на турските театри
Още докато бе директор на „Кадрие Лятифова“ Орхан Таир заявяваше: „Постановките на турски език не противоречат на Българската конституция. При техническа възможност се правят преводи на български език“
22 Ноември 2013, Петък


Преди ликвидацията на „Кадрие Лятифова” трупата успя да се окичи с лоша слава заради злоупотребите на шефа си Орхан Таир

Автор: Гергана Костова

Гастролът в Кърджали на Балканския симфоничен оркестър при Тракийския университет в Одрин се оказа най-подходящата платформа за издигането на още едно знаме – това на поредната претенция за привилегиите на най-толерираното малцинство у нас.
Кметът на града-домакин Хасан Азис намери за удачно да се обърне към българските управляващи с искането да бъдат възстановени турските театри в Кърджали и Разград. Той стори това в присъствието на генералния консул на Турция Шенер Джебеджи, който е и инициатор на въпросния гастрол на одринските симфоници.

„За краткия период на съществуването си музикално-драматичният театър „Кадрие Лятифова” доказа необходимостта си за съхраняването на културата на хората от региона“, заяви в приветствието си кърджалийският градоначалник и определи концерта на гостите от Одрин като исторически. Той призова правителството да направи нужното и да върне турските театри, като се ангажира да осигури съдействието на местните власти.

Театър „Кадрие Лятифова” бе създаден през 2005 г., но министърът на културата Вежди Рашидов го закри с желязна заповед. Трупата носеше името на собствената му  майка, а бюст-паметникът на „Славея на Родопите”, както е била наричана известната изпълнителка на румелийски песни, все още стърчи в градинката пред сградата на Драматичния театър „Димитър Димов” в града.

В началото на този театрален сезон новият директор Димо Димов се зарече, че докато е шеф, всяка година ще има поне по две премиери на турски език. За този сезон е предвиден спектакъл на Орхан Мурад, озаглавен  „Един живот”. Димов работи и по проект с Азербайджан. Търсят се партньори от Турция и Македония за съвместна продукция, която да бъде представена в четирите страни. Избраната пиеса е „Емигранти” на Славомир Мрожек. Няма спор, че това е интелигентният подход в търсенето на баланса между интересите и привличането на публиката. Димов уточни, че на практика турската трупа не е закрита, а работи като сцена „Кадрие Лятифова” при Драматичния театър, като двата колектива се допълват взаимно.

Преди две и половина години Драматичният театър „Димитър Димов” и Музикално-драматичният „Кадрие Лятифова” бяха слени в един след решението на Вежди Рашидов. Турският театър в Кърджали и този в Разград преди ликвидацията си бяха подпомогнати с мощно държавно финансиране от по 500 000 лева. За подобна инжекция провинциалните български храмове на Мелпомена не са и мечтали. Народният театър „Иван Вазов” например разчита на бюджет от 1,2 млн. лева, но за 350 пиеси на сезон, докато турският в Кърджали можеше да се похвали с не повече от 4 заглавия.

Солидната държавна подкрепа обаче беше усърдно опоскана от кърджалийския шеф Орхан Таир, кацнал в града след провали в родния Кюстендил. Човекът с турското име, който
не знаеше и дума на „майчиния” си език, бе назначил жена си, сина си, както и ред други свои приближени, непомирисвали това изкуство и професията на актьора, а заплатите им надвишаваха поне 2 пъти тези на българската трупа. Говори се, че съпругата му е получавала по 3000 лева месечна заплата, а непълнолетното му  синче – тлъсти хонорари за участия в представления, за които обаче липсват доказателства. За сравнение – в момента творческият състав на българския театър едва скърпва месеца с минималната за страната работна заплата…

Безобразията наистина се оказаха много и нагли. Орхан Таир се опита да оправдае разходването на парите с това, че повечето си постановки подопечният му турски театър правел в Турция. Но това излезе неистина, той като, за да играе в чужбина, трябва да е внесъл заявка в нашето културно министерство, където обаче за подобни върхови постижения документални следи и спомени няма. От държавната субсидия Таир си плащал и наема за семейното си жилище. С депеша на ДПС пък всички общински кметове трябваше задължително да заделят средства за все по-големите харчове на този театър.

След закриването му лъсна и друга далавера на Таир, този път в комбина със заместничката му Сабиха Местан. Въпросната дама няма нищо общо със Станиславски и Мелпомена – тя беше секретарка на кмета на Кърджали Расим Муса в началото на 90-те г. на миналия век и е с полувисше учителско образование, но пък минава за хиперактивна депесарка. Не е и сестра на сегашния лидер на ДПС Лютви Местан, обаче,  бидейки втори човек в управата на турския театър, е успяла да създаде фирма „Кадрие Лятифова”.

В нея е било ангажирано цялото й семейство. Госпожата сключвала договори между едноименния театър и фирмата си, така че парите от държавната субсидия потъвали в бездънния й джоб.
Така ликвидирането на турския театър в Кърджали възбуди единствено доброволните „частни” финансисти – общинските кметове, които осигуряваха охолния живот на ръководството му за сметка на данъкоплатците. Възраждането на това ли всъщност поиска градоначалникът на Кърджали, или и той просто не вижда по-далеч от пъпа си. Предстои да разберем.


В момента турската трупа се изявява като сцена „Кадрие Лятифова”  към кърджалийския  Драматично-куклен театър „Димитър Димов

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки