Еврощуротии


Еврощуротии
15 Ноември 2013, Петък


Ердоган си позволи да коментира решения на ЕС, а нас пак ни отрязаха от единната визова система


Ердоган: Няма страна, която се нарича Кипър

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган за сетен път е бил предизвикателен, като на среща в Полша заявил, че няма страна, която се нарича Кипър, това, което съществува, е местна администрация на Южен Кипър. Ердоган дори добавил, че решението на ЕС да приеме в средите на обединена Европа „кипърската гръцка администрация" не е било хармонизирано с европейските закони, а е политически избор. Има Северен Кипър и една зелена линия между Северен и Южен Кипър, казал Ердоган и добавил, че на зелената линия на острова има сили за сигурност на ООН, за които е знаел и ЕС, когато е взел решението за членството на Република Кипър. 

Изявленията на Ердоган са предизвиквали остри реакции. На турския министър-председател отговорила журналистка от в. "Йени Дюзен". Под заглавие "Страна, която се нарича Кипър" кипърската турска журналистка пише:
„В една страна, която се нарича Кипър, каква работа имат 40 хиляди турски войници? Защо твоят флаг се вее на всеки ъгъл? Кой си ти и защо когато въпросът за Фамагуста се поставя на дневен ред, говориш за него като за своя собственост?" 

Тя пише още, че не знае дали в Ню Йорк президентът на Турция Абдула Гюл, външният министър Ахмет Давутоглу и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу са определили нова пътна карта, която трябва да бъде следвана за решаване на кипърския проблем, но подчертава, че имало слухове за подобна карта, която трябвало да започне да се следва след март догодина.


Барозу: България няма да е в Шенген на 1 януари

България и Румъния няма да влязат в Шенгенското пространство на 1 януари догодина, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу пред френската телевизия Те Еф 1. Както е известно, на 1 януари 2014 г. според европейското законодателство и договорите за присъединяване към ЕС на България и Румъния, окончателно отпадат всички съществуващи досега пречки за наемането на работа на българи и румънци в ЕС.

Въпросът с приема на България и Румъния в Шенген обаче е отделен и неговото решение зависи от Съвета на ЕС, който все още не е постигнал единодушие.
Позицията ни не се е променила – Румъния и България според нас са готови да бъдат приети в Шенген, уточни говорителят на ЕК Фредерик Венсан. Когато погледнем обаче настоящата ситуация в ЕС, много е вероятно двете страни да не бъдат приети в пространството без граничен контрол от 1 януари догодина, разговорите продължават, заяви той.

В интервюто си за френската телевизия Барозу заявява, че въпросът за разширяването на Шенген се смесва по невероятен начин с темите за имиграцията, Лампедуза, чуждестранните работници.
Трябва да отстраним това смесване, иначе ще станем свидетели на подем на екстремистките движения, които ще тласнат Европа в опасна посока, коментира той.
Според председателя на ЕК европейският континент пази в историята си лоши примери за подобни прояви на ксенофобия и шовинизъм.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки