Кой разклати стола на пловдивския кмет


Кой разклати стола на пловдивския кмет
Силна любов свързваше някога бившия шеф на летището Дойчин Ангелов (вляво) и Тотев, после палачинката се обърна
15 Ноември 2013, Петък


ГЕРБ се самоизяжда в Пловдив, отлюспени активисти отмъщават на Тотев

Автор: Камен Колев

Скандалът с тайното видео на Иван Тотев от 2009 г., в което той разкрива как ГЕРБ с машинации ще спечели частичните избори за кмет в пловдивското гето „Столипиново”, тъкмо бе затихнал, и младият градоначалник се оказа герой на нова продукция. Както „Десант“ подробно писа, този път бе записан само гласът му – как Тотев разяснява, че прибира гербери на килограм на служба в общината и в местните държавни предприятия. Стигна се и до протести с искане на оставката му, а те пък повдигнаха основния въпрос защо някой иска главата на Иван Тотев?

Списъкът с враговете му никак не е малък. Сред най-отявлените му противници е бившата депутатка от ГЕРБ Величка Шопова, която понастоящем е председател на организацията в район „Западен” в Пловдив. Според нейни съпартийци, точно тя е и най-вероятният автор на медийната продукция срещу кмета. Отмъщавала му, че заради него не бе включена в листите за депутати на ГЕРБ на последните парламентарни избори.
Тук отваряме скоба, за да припомним, че след падането на ГЕРБ от власт Шопова и ексдепутатката Зоя Георгиева се записаха в Бюрото за безработни.

„Има си органи за тая работа, нека докажат, че съм аз”, казва блондинката по повод скандалните записи и уточнява: „Аз си стоя настрани и нищо не коментирам. Изпълнявам си функциите като председател на районната организация в “Западен” и толкова“.
Още един вътрешен враг си има Тотев - в лицето на отлюспената кметица от ГЕРБ на район „Западен” Десислава Желязкова. През август т. г. той я уволни от поста без каквито и да е обяснения. След което, като отмъщение призова партията, в която членува, да свали доверието си от него. Причината – превърнал ГЕРБ в семейна структура

Желязкова се обоснова като даде за пример Радослава Ташкова. Дамата е зам.-председател на Общинския съвет и председател на групата на ГЕРБ в пловдивския Общински съвет. Нейният съпруг – инж. Атанас Ташков, бе шеф на Областното пътно управление, а сега е депутат от ГЕРБ. Сестрата на Ташкова пък е началник на отдел "Образование" в район "Тракия", а майка й е на длъжност "Човешки ресурси и вътрешно - ведомствен контрол" в Летище Пловдив.

Съвсем наскоро още един „гербер“ изропта срещу Тотев. Това е бившият областен управител на Пловдив и настоящ депутат Здравко Димитров, който е и областен лидер на партията на Бойко Борисов в Града под тепетата. Димитров остро атакува кмета за намерението му да строи подземен паркинг под езерото в Цар-Симеоновата градина и окачестви проекта като неуместен.
“И аз да бях областен управител, щях да спра 30-милионния заем, който общината иска да тегли за нови улици”, каза пред репортери той.

С Тотев вече не се обича и уволненият наскоро шеф на Летище Плодив Дойчин Ангелов. Техните отношения бяха сполучливо описани от Борислав Инчев (партия НИЕ), който ги сравни с главните герои в турската пиеса от Тунджер Джюдженоглу „Истанбулска история". По думите му, преди 3 години тогавашният областен управител Иван Тотев лансирал навсякъде Дойчин Ангелов като отличен мениджър на летището, а откакто е кмет, Тотев го упреквал, че не можел да се справи с управлението на аеропорта.

„Тотев 3 г. разкарваше Дойчин като панаирджийска мечка, а сега явно има нужда от друга", предположи Инчев. След няколко месеца на взаимни публични нападки и упреци Ангелов най-накрая бе уволнен от поста.
Сред плеядата недоброжелатели на Тотев е и някогашният му заместник в Областната управа и доскорошен председател на ГЕРБ в район “Източен” Георги Игнатов. Той напусна партията през юни тази година и разпространи до медиите „кърваво писмо”, в което разкрива разочарованието си от политиката и вади кирливите ризи на местния  партиен елит.

Сред най-пресните опоненти на Тотев е и шефът на предизборния щаб и зам.-председател на Общинския съвет ген. Димитър Цветков. Наскоро и той обяви, че напуска ГЕРБ и отива в лагера на Николай Бареков.
В дългия списък на „врагове с партиен билет“ е и общинската съветничка Дани Каназирева. Преди време тя бе изключена от ГЕРБ по личното настояване на Тотев. Сега, заедно с други представители на опозицията в местната власт, юристката настоява за неговата оставка. Тя смята, че Тотев е трябвало да се оттегли от политиката още след публикувания запис за купуването на гласове в „Столипиново“ през 2009 г.

„Посредственост, елементарност, липса на възпитание - такъв е моят коментар на ситуацията”, казва устатата съветничка.  Въпреки исканията на опозицията за оставка, Тотев категорично заяви, че няма намерение да се оттегля.
По предложение на партия НИЕ и по искане на 17 съветници, на 8 ноември бе свикана извънредна сесия по повод скандалните записи с Тотев. Заседанието обаче се провали безславно, тъй като в залата се събраха едва 19 съветници, а за кворум са нужни минимум 26.

Не дойдоха съветниците от ГЕРБ, „Кауза за Пловдив”, ЗС "Ал. Стамболийски", ДСБ. Появиха се отлюспени от ГЕРБ съветници и всички представители на БСП, НИЕ и „Атака”.  Без да изчака задължителните по правилник 30 мин. за събиране на кворум, председателят на ОбС арх. Илко Николов прекрати заседанието. То бе определено от Тотев като „медийна изява” и той дори прогнозира, че подкрепата за него в Общинския съвет ще нараства.

Дали компрометиращите кмета записи са плод на активно мероприятие, планирано от всичките му недоброжелатели в ГЕРБ, или е акт на лично отмъщение на низвергнати активисти, не е толкова важно. Разцеплението в партията под тепетата продължава да се задълбочава, а историята изобилства с примери какво се случва с такива политичеки формации.


Тотевгейт II 2013 г.

„Досега сме прибрали толкова народ в общината, колкото не можеш да си представиш. Търсим и всеки случай го гледаме поотделно. Ако примерно партията в Пловдив е 1000 човека, то 500 работят в общината. Постоянно ги прибираме, кой откъдето е артисал", се чува в скандалните записи от партийното събрание тази година.

Тотев уверява съпартийците си, че води разговори с новоназначения директор на Летище Пловдив Иван Карнабитов с идеята на аеропорта да се отворят свободни места, на които да се назначават хора. Друга възможност за нови щатове било държавното дружество ВиК, където работели 120 души от ГЕРБ. “Във ВиК нещата са много добре, имаме диалог с директора, новия. Нямаме нито един уволнен наш човек там”, се чува от записа.

След публикуването на записите Тотев се оплака в прокуратурата, че е незаконно записван и подслушван, а по-късно коментира случая така: „Няма нищо нередно и притеснително да си говорим в тесни кръгове. Когато си на партийно събрание, трябва да дадеш мотивация и сигурност на хората. Всеки вкъщи има моменти, когато си говори каквото си иска. Смущаващо е обаче да се правят такива записи.”


Десислава Желязкова, която бе уволнена като районна кметица, също е в анти Тотевия лагер на Здравко Димитров Бившите депутатки Зоя Георгиева и Величка Шопова (вдясно) са сред най-отявлените врагове на Иван Тотев Залата на Общинския съвет за извънредната сесия за записите остана полупразна

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки