Нужен е мораториум на Бойко Борисов


Нужен е мораториум на Бойко Борисов
Без капка притеснение, че кълнеше депесарите покрай мораториума за земята, Борисов се извъртя като дърт циганин с този комплимент: „Парадокс е, че само ДПС спазва европейските правила...“
15 Ноември 2013, Петък


Да вярваме ли на политик, който с лекотата на лека жена мами своя електорат и без скрупули погазва дадената дума?

Автор: Велизар Енчев

Не всеки може да лъже, но всеки може да вярва. Борисов е от политиците, които не само умело лъжат, но и искрено си вярват. Или поне така изглежда. Откакто е на сцената, лидерът на ГЕРБ е рекламно лице на политическата лъжа. Той с лекота отрича очевадното за сикаджийската си биография, без изобщо да се изчерви. И ако срамът е другото име на съвестта, у него няма нито едното, нито другото.

Като човек с ампутирани сетива, Борисов реагира така хладнокръвно на документални разкрития за общото му офшорно минало с Цветелина Бориславова, че дори ни става симпатичен. Ето поредният шедьовър на човека от народа:
"Ако някой ме познава от 1994-та година – див каратист, какво разбирам от офшорна компания, от бизнес и от финанси. 94-та година една четвърт съм имал в офшорна компания, която... тогава всички правеха. 94-та година. Не е работила изобщо. Аз бях забравил. И до ден-днешен... Понеже се обадих, 4-5 години не се бяхме чували, на Цветелина, викам: "Абе ти помниш ли такова чудо?...

Изречено в разгара на студентските вълнения, несръчното признание потъна в морето от протестиращи и контрапротестиращи. А трябваше да провокира един въпрос: може ли да вярваме на политик, който с лекотата на лека жена мами своя електорат и без скрупули погазва дадената дума?
Мъча се да вляза под кожата на този дебелокож човек и още не проумявам това: как може във вторник убедено да подкрепяш мораториума за продажбата на земя на чужденци, а в сряда да се отречеш от вота си?

На 22 октомври отсъстващият от пленарната зала Борисов нареди на депутатите си да гласуват мораториума, но след като ЕНП му чете конско, той посипа главата си с пепел. 
Няколко часа след гласуването, Борисов бе сред симпатизанти в Благоевград, пред които разпалено защити мораториума: „Ние приехме това решение с ясното съзнание, че Орешарски бързо трябва да отива в Брюксел и да се договаря мораториумът да се удължи, като обясни колко е различна ситуацията към днешна дата от тази, когато сме присъединявани към ЕС. Трябва да кажем на Европейската комисия, че искаме малко отлагане”...

Докато в утрото на 22 октомври Буда лежерно си пиеше кафето в Банкя, депутатите му пледираха за мораториума, готови да влязат и в ръкопашна схватка с депесарите. За да е пълен абсурдът, неистово мразещите се Цвета Караянчева (ГЕРБ) и Магдалена Ташева (“Атака“) почти се прегърнаха, докато громяха комунистите и туркофилите.   
Караянчева възкликна, че цената на земята ни се покачва, а покупателната ни способност е тревожно ниска и за да е още по-убедителна, извади проучване, според което 70 процента настояват за удължаване на мораториума.

Ташева отривисто скочи и направи стряскащо разкритие: в много ниви има табели на арабски "За продан", с посочен телефон в Кувейт! 
За миг помислих, че гледам театър на абсурда. Ден по-рано в парламентарните будоари Сидеров хулеше Караянчева като турско мекере. Щото с омразния му Цветан Цветанов уважила конгреса на ислямистката Партия на справедливостта на Ердоган.


Че атакисти и гербери играят в един тим, докато ние залагаме за два отбора, се видя и в друга ситуация. В края на петчасовите дебати Владимир Тошев (ГЕРБ) предложи допълнение към проекта на "Атака", задължаващ кабинета да направи спешни промени в договора за присъединяване към ЕС, в което е посочен срок на мораториума. Като лоялен партньор, Чуколов не дочака Тошев да седне и тичешком обяви: „Атака“ подкрепя предложението на ГЕРБ!

Резултатът от видимо договорения мач е този: ДПС отхвърли продължаването на мораториума, ГЕРБ, „Атака“ и 59 депутати от БСП вкупом го подкрепиха. Злите езици в парламента твърдят: Борисов спуснал инструкцията да се удължи мораториума, а Станишев - да се гласува по съвест. Обаче и двамата знаели, че този акт ще е атакуван в Конституционния съд от ДПС.

Какво от това, изчислили партийните стратези, нали с патриотичното гласуване ще спечелим сърцата на твърдия електорат? По презумпция твърдите избиратели са късопаметни,  ще запомнят първото гласуване за мораториума и ще кротуват при тихото му отменяне. Той затова е и твърд електорат – за да следва твърдо всяко безумие на непогрешимите си водачи.

Не зная дали Борисовите депутати и 59-мата червени сепаратисти  измамиха избирателите, но със сигурност бяха измамени от лидерите си. Съвсем скоро депутатското стадо на БСП и ГЕРБ ще прегласува решението си за мораториума или ще преглътне анулирането му от конституционните съдии.
Като дипломиран циник, Борисов се отрече и от мораториума, и от депутатите си. Ето как прозвуча това достойно за Юда откровение:

„Популизмът, внесен в Народното събрание от "Атака", както и това, че председателите на БСП и на ДПС обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост“...
Този е уникален гьонсурат. Да приемем, че Караянчева, Тошев и компания са имали моментно умопомрачение, когато гласуваха мораториума. Но кой даде тон за това гласуване? Кой ги задължи да натиснат зеленото копче на пулта? Кой подлуди парламента и бе готов да разкъса и ризата си, за да удължи мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година?

А сега вижте как ухажващият Сидеров и кълнящият Станишев предава първия и угоднически се слага на втория.
По странно стечение на обстоятелствата лидерите на ГЕРБ и БСП пътували в един самолет до Брюксел за заседания на Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС), което им дало възможност да обсъдят мораториума.
„Призовах Станишев да се отърват от "Атака", да има предсрочни избори и държавата да бъде управлявана по правилата на ЕС“, информира журналистите Борисов, очевидно обхванат от тежка амнезия за призива си към атакистите да гласуват заедно мораториума. И без капка притеснение, че кълнеше депесарите, се извъртя като дърт циганин с този комплимент: „Парадокс е, че само ДПС спазва европейските правила...“

Накрая герберът заби нож в гърба на „Фикуса“, както наскоро нарече Сидеров, и изстреля: „Благодарение на "Атака" бе разиграна  популистка игра, която народът възприе буквално - че ако няма мораториум, ще дойдат какви ли не и ще изкупят земята...“
Да, с този никога не трябва да имаш никакво вземане-даване. Даже да се давиш, не бива да поемаш спасителната му ръка. Защото ще те потопи още по-дълбоко.
Мораториумът за земята е важен, но още по-важно е да гласуваме пожизнен политически мораториум на Борисов.

Иначе типажи като този са полезни за обществото. Тъй като мамят не само наивния народ, но и себеподобните си партньори. Това е малката ни утеха за дефектния преход, родил фикуси и гербери.

Анализирай това
По презумпция твърдите избиратели са късопаметни, ще запомнят първото гласуване на мораториума за земята и ще кротуват при тихото му отменяне. Той затова е и твърд електорат – за да следва твърдо всяко безумие на непогрешимите си водачи.


В категории: Анализи , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Бунтар
26.05.2014 08:13:59
0
0
И той и всички от 1944г.до сега![helloween]
1
Мария Иванова
15.11.2013 08:39:53
0
0
На Бойко Тиквоча направо му е нужен психиатър и то спешноооо! [helloween]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки