Хепатитите не са от вчера


Хепатитите не са от вчера
14 Ноември 2013, Четвъртък


На 48 години съм. Интересувам се от повече подробности за болестта хепатит.
Василка Николаева, Русе



Терминът „хепатит“ включва всеки възпалителен процес на черния дроб. Под формата на хепатит протичат редица остри и хронични заболявания с различни причинители: вируси, лекарства, токсични вещества, алкохол, бактерии, гъби и спирохети. Понастоящем са известни 6 различни хепатитни вируса: А,В, С, Д, Е и G. Освен класическите хепатитни вируси, има и други причинители на хепатити: цитомегаловирус, вирусът на Херпес симплекс и други.

Острият хепатит варира до 6 месеца и от леки симптоми може да премине в чернодробна недостатъчност, застрашаваща живота на пациента.
Острият вирусен хепатит протича обикновено в три стадия и ,както вече се посочи – отзвучава след 6 месеца. Предава се по фекално-орален, парентерален и рядко по друг път. Не случайно популярно се нарича още „заболяване на мръсните ръце“. Характеризира се с поражение предимно на черния дроб и прояви на обща интоксикация. В част от случаите има тенденция към усложняване или хронифициране. А също и наличието на  извънчернодробни прояви.

Възможни са епидемични взривове от замърсени водни източници, при консумация на заразени храни – сурови или недостатъчно кулинарно обработени миди, раци и други морски мекотели. От човек на човек се предава при тесен контакт.
Инфекцията възниква през всяка възраст, но по-често е в по-ранната. Може да се прояви като стомашно-чревно заболяване и диагнозата да се пропусне. Обикновено възниква в затворени общества (лагери, общежития, казарми). Инкубационният период е 1 месец, рядко повече от 40 дни. Рискови фактори са: контакти с лица, позитивни за антитела срещу хепатит А вируса, пътуване в епидемични области, затворени общности, хомосексуалисти, професии с повишен риск (каналджии, болничен персонал и други). Вирусите А и Е предизвикват само остри хепатити.

Повечето вирусни хепатити, включително и острите, протичат без клинични симптоми, особено при млади хора. Но се наблюдават и общи прояви: грипоподобна симптоматика, стомашно-чревна интоксикация или артрит. По-характерни са: появата на жълтеница, често предшествана от отделянето на тъмна урина и сърбеж по кожата, отвращение към цигарите при пушачи, не много силна болка в дясната половина на корема, а понякога и в ставите. В част от случаите заболяването протича без жълтеница.

Хроничният хепатит представлява възпаление на черния дроб, което продължава повече от 6 месеца, независимо дали болестта е клинично изявена, или не. Най-честата причина са вирусните инфекции само с хепатотропните вируси В, С и Д. По-редки са автоимунният хепатит или този, предизвикан от някои лекарства, известен като медикаментозен. Хепатит възниква и при т. нар. стеатоза (мастно израждане, най-често алкохолно) на черния дроб.

Хроничната чернодробна болест се представя също с различна симптоматика – от пълна липса на оплаквания до разгърната клинична картина, близка по тежест до тази на чернодробната цироза. При налична жълтеница, загуба на тегло и апетит, тежест в дясното подребрие, увеличен черен дроб (нерядко и далак) съмненията бързо се насочват към хроничен хепатит. Обикновено при болните от хепатит В са налице безразборни сексуални контакти – (среща се при проститутки, хомосексуалисти, обременена фамилна анамнеза), или при произход от страни с висока честота на заболяването. Хепатит С пък обикновено се развива след преливане на кръв и биопродукти (биоподобни лекарства), при наркомани, след нанасяне на татуировки или поставяне на обици, при наличието на безразборни сексуални връзки.

Усложненията на заболяването са свързани с една или друга форма на хроничен хепатит. Те биват: артрити, плеврити, перикардити, гломерулонефрити, поражения на кръвотворната система, отклонения от функционалните показатели на щитовидната жлеза и други.
Профилактиката на острите хепатити включва повишаване на личната и обществена хигиена; при пътуване в райони с доказана опасност от инфектиране да се избягва консумацията на вода и напитки от несигурни източници, както и храна от улицата и от случайни заведения, да не се консумират сурови морски продукти, както и недобре термично обработени меса и неизмити плодове и зеленчуци.

Лечението се извършва в специализирани заведения от квалифицирани лекари и цели клинично подобрение, повишаване качеството на живот и противопоставяне на естествената еволюция към крайно чернодробно заболяване с чернодробна недостатъчност. Използват се два основни терапевтични подхода: имунотерапия и потискане на вируса с вирустатици.

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки