Един безстрашен българин


Един безстрашен българин
13 Ноември 2013, Сряда


Една от най-ожесточените битки по време на Втората световна война е тази при Будапеща. Тя продължава 108 дни (от 29 октомври 1944 г. до 13 февруари 1945 г.)

Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

В нея от една страна участва германската група „Юг“ в състав от една танкова армия, две пехотно-артилерийски, две унгарски и 15 самостоятелни дивизии, а по-късно към тях се присъединяват още 16 дивизии. Те са изградили силно укрепени позиции по двата бряга на Дунав и Тиса и имат подкрепа от 8 военновъздушни ескадрили. Срещу тях настъпват части на ІІ и ІІІ Украински фронт с общо 65 танкови, артилерийски, пехотни и моторизирани дивизии.

Всичко това е известно. Много малко обаче се знае за участието на Дунавската военна флотилия. Тя се състои от 18 кораба и 20 катера. Командва се от капитан І ранг Алексей Стасовски.
Повечето го смятат за руснак или украинец, но всъщност той е молдовски българин от Карул – малко градче на Дунав. През 1929 г. завършва Одеското военноморско училище и започва службата си като командир на катер. Бързо израства във военната йерахия и през 1941 г. вече е капитан ІІ ранг и командир на ескадрила торпедоносци.

При военно учение едно от торпедата се заклинва и всеки момент може да избухне, защото взривателят му е запален. Тогава Алексей Стасовски отваря затвора и изважда силно нагрятото торпедо. Макар че е с предпазни ръкавици, получава големи изгаряния. Два месеца го лекуват и след изписването му го пенсионират поради инвалидност. Това става в началото на юни, а на 22 с. м. Германия напада Съветския съюз.

Алексей Стасовски подава рапорт да бъде върнат на военна служба. Отказват му, но той подава втори и трети. Едва след четвъртия го назначават за пом. началник щаб на Дунавската военна флотилия. Когато Румъния се включва във войната на страната на Германия и нейни войски участват в бойни действия срещу съветската армия в Украйна, капитан ІІ ранг Алексей Стасовски разработва планове за унищожаване на нейния военен флот. С речните кораби и катери атакува румънските в черноморските пристанища и им нанася големи поражения. Резултатите му са оценени, той е повишен в капитан І ранг и е назначен за командващ Дунавската военна флотилия.

Тя активно спомага за окончателния разгром на Румъния през август 1944 г., а през октомври получава заповед да се включи в Будапещенската операция. България вече е обявила война на Германия и нейните 4 военни речни кораба и 6 катера са присъединени към флотилията. Българските офицери и матроси са силно изненадани, че командирът говори на български език и с ентусиазъм изпълняват нарежданията му.

На 6 ноември 1944 г. флотилията се включва в ожесточените сражения. Дунав е пълноводен поради падналите обилни валежи, което улеснява плаването, но падат и мъгли. Течението на реката в този участък не е познато на капитана, затова той изпраща катери да го проучат. На 11 ноември провежда първия набег по позициите на немците по левия бряг на Дунав. Това е съгласувано с частите на ІІ Украински фронт. Врагът попада под кръстосан огън от север и юг. И това се повтаря всеки ден до 20 ноември.

Германците не издържат и изоставят позициите си, като се прехвърлят на десния бряг, където са разположени основните им сили. Сраженията продължават. Досега подценили ролята на корабите, германците изпращат отряд, в който е включен броненосец с голямокалибрени оръдия. Още при първото сражение той нанася чувствителни поражения на съветската флотилия.

Тогава капитан І ранг Алексей Стасовски решава, че единственият начин да се справи с положението е броненосецът да бъде атакуван с торпедоносен катер. Знае, че такава операция е много сложна и затова поема лично неговото командване. С две торпеда на борда, под прикритието на утринната мъгла, матросите с гребла, за да не ги усетят, придвижват катера към броненосеца. От 500 м изстрелват торпедо, но то не попада в целта. Катерът се приближава на по-малко от 100 м и изстрелва второто торпедо. Този път има пряко попадение и броненосецът започва да се накланя на една страна. След малко се чува страхотен трясък. Торпедото е попаднало в складовете за боеприпаси на броненосеца и те се взривяват.

Катерът прави завой и се опитва да се отдалечи, но е засипан от снарядни осколки и парчета горящ метал. Някои  попадат в резервоара му и той избухва в пламъци. Целият екипаж загива, включително и капитан І ранг Алексей Стасовски. Той така и не успява да се ожени, защото изцяло се е отдал на военната служба и няма потомство. И след войната малко хора си спомнят за него.

През 2012 г. ме поканиха да изнеса лекция в университета в Кишинев (нарича вече Кишинеу) по повод 100-годишнината от Балканската война и участието на молдовски българи в  нея. След лекцията към мен се приближи една студентка и ми връчи тънка книжка, написана на български език. Именно от нея научих за живота и подвига на капитан І ранг Алексей Стасовски.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки