Имат ли място нацистки свастики на Самоводската чаршия


Имат ли място нацистки свастики на Самоводската чаршия
12 Ноември 2013, Вторник


Нацистки символи и свастики свободно се продават на Самоводската чаршия във Велико Търново. Предметите от Хитлерово време са изложени зад витрините

Автор: Здравка Христова

в един от антиквариатите на най-туристическата улица, превърнала се в емблема на старопрестолния град.
Негодуванието и почудата на туристите и местните занаятчии предизвикват пръстени и копчета за ръкавели с пречупени кръстове, ордени и медали, както и над 30 други разновидности на хитлеристки свастики.

За 200 лева свободно може да бъде купен медал, получаван от войнишките майки на Третия райх при смъртта на синовете им. За него продавачът в антиквариата твърди, че е оригинал. За автентичност претендира и картичка от 1933 година, изобразяваща как Хитлер прави първа копка на аутобан в Германия.
Американски и руски туристи проявяват огромен интерес към тези предмети, разказва магазинерът. Той е категоричен, че фашизоидни привърженици не пазаруват от там, защото не могат да си позволят тези цени. Туристите купуват по-скоро с колекционерска цел, а не водени от идеологически убеждения, твърди продавачът.

По 50 лева са нацистките копчета за ръкавели, тридесетачка е запалка с пречупен кръст. По над 100 лева са различни ордени от Хитлерово време. Медали с ликовете на Сталин и Ленин, придружени със сертификат за автентичност при производството им в Русия по повод различни годишнини, се продават по стотачка.
Не е редно до български шевици, керамика и дърворезба да има нацистки символи и китайско розово масло, възмущават се търновските занаятчии от чаршията. Самоводската чаршия е символ на българщината и ако там ще се продават реплики на ордени и медали, би следвало това да са войнишки и Георгиевски кръстове, а не нацистки символи, заяви Върбан Минев, председател на клуб "Традиция" във Велико Търново.

Като русофил по убеждения, той е категоричен, че не може да се отрече приносът на Третия райх в българската история и факта, че две войни сме били съюзници на нацистка Германия, от която получаваме редица територии, най-голямата от които е Добруджа.
Има около 500 оригинални матрици за свастики, които са в частни ръце. Копията на немски ордени и медали с пречупени кръстове, които са на Самоводската чаршия и изобщо залели Европа, са произведени в Полша, поясни Върбан Минев.

Продажбата на нацистки символи в антиквариатите и сувенирните ни магазини е законна, но самият факт, че тези знаци се търгуват на Самоводската чаршия, е скандален, коментира Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей в старопрестолния град.
В някои европейски държави за показване на нацистки символи и поздрави по стадионите и на други обществени места глобите в евро са петцифрени. Най-рестриктивен е законът в Германия, където нацистки символи не могат да бъдат излагани дори на картинка. В Русия притежанието им е забранено и предметите се конфискуват без значение дали са оригинали или реплики.


В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
ariecat
24.02.2014 19:37:33
1
0
ЩОМ СА ЗАБРАНЕНИ-ДА ЗАБРАНЯТ И ЧЕРВЕНИТЕ ПЕТОЛЪЧКИ КОИТО СА СИМВОЛ НА ДЯВОЛА
1
zad kulisite na honorar savetn
12.11.2013 11:49:26
1
0
svastikite sashtestvuvat oshte ot drevna INDIA a e imalo i podobni v drevna BALGARIA i v drugi strani .po vremeto na nazional sozialisma v GERMANIA e vavedeno kato simbol na nazional sozialisma s po drugi talkuvania ot tesi v drugi strani .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки