Бургаският музей с нов директор


Бургаският музей с нов директор
11 Ноември 2013, Понеделник


След като в началото на юни тази година след дълго боледуване почина дългогодишният директор на Регионалния бургаски музей в Бургас Цоня Дражева,

Автор: Десант

неотдавна бе проведен конкурс за нов ръководител на културната институция. Той бе спечелен от досегашния уредник на Археологическата експозиция в града – историкът и археолог Милен Николов.

За читателите на „Десант“ той не е непознато име, тъй като е един от най-активните автори на публикации в страниците ни, посветени на историята и археологията. Неговите статии за държавните традиции при древните българи, българските принцеси в Константинопол, българските хусари, политическите убийства в Средновековна България, легендарното древно лекарство териак, манастирите на св. Григорий Синаит, както и много други негови разработки предизвикаха широк интерес не само у всички, които четат вестника ни, но и сред специалистите в тази област.

На пресконференция в сряда Милен Николов представи своите идеи за по-нататъшното развитие на Бургаския музей и стъпките за тяхното осъществяване. Основният фокус в  работата му ще бъде насочен към адекватното излагане на съхраняваните в музейния фонд ценности в съзвучие с модерните стандарти на ХХІ век и най-вече към създаването на интерес у подрастващите да посещават различните експозиции – археологическа, историческа, природонаучна и етнографска, които предлага РИМ-Бургас. Той сподели наблюденията си, че все по-малко деца посещават музеите и това е много тревожно явление, имайки се предвид, че по този начин у тях не може да се създаде нужното отношение към културните ни ценности, които са носители на националната памет и идентичност.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки