Съдия Петър Петров: Потребители на торентите* не бива да бъдат съдени


Съдия Петър Петров: Потребители на торентите* не бива да бъдат съдени
Съдия Петър Петров Снимка Хасково.инфо
10 Ноември 2013, Неделя


Магистратът подари преди дни на библиотеката в Димитровград втората си книга, посветена на интернет пиратството

Автор: Интервю на: Христо Христов

Съдия Петър Петров написа втора книга - “Подборен лов на интернет пирати”и също както и с първото си творение, дари няколко копия от нея на градската библиотека “Пеньо Пенев”. Магистратът писател от Димитровградския районен съд в момента правораздава в Софийски градски съд. Книгата му е авторско изследване от 250 страници на торентите в България. То проследява какво се качва в тях, както и от кого. Магистратът аргументира теория за селектиране на наказателно преследване срещу интернет пиратите, която може да се приложи на практика. Петър Петров е съдия от 1999 г. От 2010-а е лектор в Националния институт по правосъдие.


- Г-н Петров, дарявате втора книга, написана от Вас, на библиотеката в Димитровград и за втори път  пишете за правата и престъпленията, свързани с интелектуалната собственост. Какво трябва да знаят потребителите в торентите?

- Има повече от един начин да одереш котката, с този цитат от известен американски хуморист от ХIX век започва книгата. Тя е за специалисти, макар че съм се постарал да я направя по-четивна и достъпна за широката публика. Идеята е да се покаже, че всеки проблем  трябва да се дефинира и да се знае, че за решаването му има повече от един начин.

Това се отнася и за интернет пиратството – тема както недооценявана, така и преоценявана. Тук става дума за интелектуална собственост, а всеки път, когато говорим за собственост, става дума за пари. Всяка стока и вещ си имат цена. Трудът на един автор – писател, музикант, артист, няма веществено изражение. Трудът по написването на книга не може да бъде остойностен толкова точно. С появата на интернет започнахме да говорим за още повече пари. Журналистите също създавате ценности – снимки, текстове,  те също струват пари.

Интернет промени малко нещата. Преди беше нормално да дойда в библиотеката, да копирам книга и да я дам на приятел. Така авторът на книгата не губеше много. Сега тази книга мога да я кача в интернет и хора от цял свят да я свалят безплатно. Така моето издателство няма да ми плати хонорара, а аз няма да мога да си нахраня семейството, образно казано. 


- Интернет е предимство и днес никой не може без него. Възможно ли е без пирати?

- Интернет пиратите са експлоатирано явление. Мнозина казват за тях, че са добри хора и това е така – те са млади хора, които имат своето сериозно лоби. И така трябва да бъде.
Интернет е част от схемата, по която хората придобиват знания. Моята книга нямаше да я има, ако го нямаше интернет – благодарение на него съм намерил част от информацията. Проблемът не е в хората, които свалят един филм или книга.
Когато с колегата Пламен Дацов започнах работа по проблема за интелектуалната собственост, попаднах на различни видове становища за интернет пиратството и що е то. Липсваше изследване за българската интернет среда.

Всички знаете за нашите торент сайтове „Арена”, „Замунда” и по-малките. Намерих свободно време и реших да видя какво става у нас. От свободната информация, дадена от самите торент сайтове, седнах и за месец проверих какво всъщност представляват тези бъгарски сайтове, има ли смисъл да се занимаваме с тях. Беше много интересно.
Оказва се, че „Замунда” генерира трафик на осмо място от България. Той е на челно място у нас по голямо потребление. Всеки осми човек в България най-малко го използва. Има 10 милиона сваляния на месец .

Съществува строга йерархия на българските торент сайтове. Не всеки може да стане абонат на някой торент сайт – трябва да си регистриран. Има т.нар. ключови ъплоудъри, които основно и професионално зареждат с нелегално съдържание.
За да онагледя примера, ще дам темата с тв шоутата – примерно, хитов сериал „Гейм оф троунс“ в българските торенти излиза един ден по-рано – преди премиерата.

За телевизионните шоута е любопитно следното - от всички 700 000  потребители в торент сайтовете има 200 души, които активно качват, а от тези 200  - трима души качват 90% от тв шоутата. От тези тримата един качва 80 процента. Т.е. това са шепа професионалисти с един, два или три компютъра, които не се изключват и постоянно се качва продукция.  Това ме мотивира да напиша книгата, вземайки идея от двама американски учени и да я наложа в български вариант.


- Какви са наказанията за пиратство?

- В книгата си пиша за глупави съдебни решения от американската практика, при които е преследван отделен човек, свалял пиратско съдържание от интернет. С течение на времето тези решения са изоставени и е преминато към умните решения да се преследват  големите ъплоудъри. За да има практически момент,съм преминал през нормативната база.
Законът не е оригинално измислен у нас – наложен е по евродирективи и международно законодателство. Посочил съм организации, които се грижат за борба с пиратството.

Искам хората да знаят сериозността на проблема и концентриране на теорията за наказателно преследване и нейната таргет група – това са тези шепа хора, които качват съдържание и правят пари. Това не сме ние, обикновените хора, които дърпаме филми и музика. Теорията ми за наказателно преследване е, че могат да бъдат подведени под отговорност лица, осъществяващи интернет пиратство в търговски мащаби. Под отговорност могат да бъдат подведени не само отделни лица, но и хората, които организират дейността на торент сайта.


- Трябва всички, които дърпаме филми и музика от интернет, да бъдем съдени ли?

- Изобщо не твърдя, че трябва да бъдат затваряни торентите и да бъдат съдени всички, които дърпат. Това е моето виждане за справяне в наказателен аспект на нещата. Не искам да се стига до там, но проблемът трябва да се реши. Знаете, че условие България да влезе в ЕС през 2007 г. бе страната да излезе от прословутия списък 301 за интернет пиратство. Е, тогава ние излязохме, но през 2013 г. отново влязохме в него.  Американското правителство с неодобрение отбеляза, че няма
реални резултати в България в борбата с пиратството. Бяхме критикувани. Предлагам метод при добра воля да има резултат.


- Знаете ли в България да е имало подобно дело?

- Станало е миналата година в Русенски районен съд. Осъден е човек, който продава в интернет срещу есемес сканирани книги. Присъдата е условна и е влязла в сила. Това се води за много голям успех не само във вътрешен план. В Гърция няма такова дело, в Румъния има едно. 


- Всъщност, за Вас какво е интернет пиратството?

- Потребителското пиратство си го представете като много малки комарчета. Хората, които дърпат – всеки от тях причинява едно ухапване на автора, което общо взето малко го вълнува . Но когато ухапванията станат хиляди – започва голям сърбеж. Н е е изгодно на държавата да  съди всеки от пиратите – това струва много пари. По тази причина се измислят начини да бъде контролиран този процес – механизми, насочени към интернет доставчика – нарича се нотс анд тейк даун. Тази процедура от август действа в Русия. Идеята е с малко средства да бъде  накаран доставчикът да спре нарушението.


- Хората може би са раздвоени. Торентите нещо лошо ли са?

- Няма нищо лошо в торентите, нека да ги има.  Всеки може да си качи каквото иска, ако не нарушава правата.  Някой ако реши, че са му нарушени правата, да отиде в гражданския съд и да заведе дело. Идеята е не да бъдат съдени собствениците на торент сайтовете, а тези негови хора (звучи йезуитско, но е така), които организирано вършат престъпната дейност – те да понесат отговорност. Целта не е да се спре торента, да се вкара някой в затвора, а да се спре престъплението.


- Как гледате на идеята всеки автор на интелектуален продукт сам да си търси правата, ако стане жертва на пиратство?

- Това е много добре. Но никъде не става без държавата да каже – аз ще гарантирам правата на хората, предоставящи интелектуален продукт. Трябва да бъдат гарантирани правата. Ако тези гаранции ги има на книга и те нямат практическо приложение – те остават на книга. Т.е. не е справедливо само собственикът на интелектуален продукт да плаща пари, за да търси правата си в съда. Във веригата са интернет доставчиците и хората, които правят пари незаконно.

* Торент – системи за теглене на музика и филми от интернет.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки