Нека не мразим миналото


08 Ноември 2013, Петък


Редовно купувам и чета вестник „Десант“, в който намирам интересни материали както за съвременни, така и за отминали събития от нашата история.



В същото време обаче на страниците му има поместени и някои емоционални изблици на хора, които мразят всичко от така наречения социализъм. Подобна е и публикацията на д-р Георги Чалдъков, който припомня, че чакахме по 10 и повече години за построяването на апартамент или закупуването на лек автомобил, редяхме се на опашки за битова техника - телевизори, хладилници, перални и др., за хранителни и други стоки (даже и за тоалетна хартия и дамски превръзки). Да така беше, факт! Имаше обаче и друго.

През 1984 г. решихме 4 приятелски семейства да отидем в Гърция. Извадихме си паспорти и визи и пристигнахме в Атина. Един ден, разхождайки се из града и говорейки като българи на по-висок глас, ни спира една възрастна гъркиня и ни пита: „Вие българи ли сте, или югославяни?“ Един от компанията знаеше гръцки език и й отговори, че сме българи. И тя започна: Вие българите сте толкова възпитани, толкова приятни и културни и пр.

Питаме я какви са югославяните, а тя казва: „Те са невъзпитани, лъжат, крадат, изнасилват жени и пр.“ Това беше мнението на чужденците за нас, българите. Възможно е на някои да не са им разрешавали да ходят в чужбина по политически причини, но това е друг въпрос.
Да питам, господа, сега, като имаме свобода да ходим по света, къде ни искат, какво е мнението на чужденците за нас, с какво хубаво сме се прочули, когато излезем извън България?

Кога преди 10 ноември 1989 г. на някой са му продали имота с фалшиви документи, кой пенсионер е нападнат в дома му и след жесток побой му е отнета пенсията или са му откраднали зимнината, домашните животни и покъщнината, на кой работещ му е изплатена заплатата със закъснение от няколко дни до месеци или въобще не е изплатена, някой да е ровил в кофите за боклук и да търси нещо за ядене, някой да е плащал такса за обучение във висше учебно заведение, някой да е купувал дрехи „втора употреба“, доставяни кой знае откъде и кой ги е носил, да сме яли сирене или кашкавал от палмово масло, колбаси от вносно месо, да е имало пустеещи ниви, градини и лозя и т. н...

И накрая, за сведение на Чалдъков, който пита в колко военни авантюри е участвала страната ни, докато бе член на Варшавския договор, отговарям – една, по време на т.нар. Пражка революция, когато дадохме числом и словом една човешка жертва. Днес обаче, като членове на НАТО, пращаме момчетата си да се бият за чужди (американски) интереси, участваме в безсмислени военни мисии, даваме свидни жертви... Нашето Министерство на отбраната трябва да бъде преименувано в Министерство на войната или на военните авантюри. Къде ни се ракетите, къде ни са самолетите, танковете, флота, военното разузнаване.

П.П .Статията „Голямото незнание“ е поместена в броя от 4 октомври 2013 г. на вестник „Десант”и нека авторът й да не се изненадва, че 17.5% от анкетираните млади хора между 15 и 35 г. биха живели във времето преди 10 ноември 1989 г. Ако те нямат спомен за това време, то поне са чували от техните родители, баби и дядовци, че не са имали проблемите, които имат сега. Живели са скромно, но спокойно. 

Стоян Иванов,
Бургас


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки