Океанариумът в Бургас – бомба със закъснител


Океанариумът в Бургас – бомба със закъснител
Макет на бъдещия парк „Океанариум“ край бургаския бряг
08 Ноември 2013, Петък


Концесията за водната атракция създава екологични заплахи, които притесняват хората край морето

Автор: Георги Костадинов Георги Ваташки

Докато политици от всички цветове спорят дали „Южен поток“ е изгоден за страната, край Бургас тихо цъка бомба с екологичен и икономически заряд, с произход „Сделано в Русии“. В морския град ще бъде изграден с руски инвестиции гигантски парк „Океанариум“, който заплашва да нанесе сериозни поражения на околната природа край настоящия бургаски парк „Езеро“, където е предвидено неговото изграждане. 

Както вече се утвърди като обичайна практика при популяризирането на подобни инвестиционни намерения, рекламирането пред обществеността и на този атракцион бе съпроводено с обещания за разкриването на хиляди работни места и безброй поръчки за местния бизнес. Оказва се обаче, че цената за това може да бъде твърде висока, а икономическият ефект да е положителен... само за инвеститорите.
Концесията за т. нар. „воден развлекателно-релаксационен комплекс“ – каквато е формулировката за парка с океанариума в договора, бе гласувана от бургаския Общински съвет през февруари тази година и бе подписана на 12 юни, като седмица по-късно вече влезе в сила.

Строителството на обектите в комплекса трябва да бъде реализирано на четири етапа в рамките на шест години, като първите три стадия предвиждат изграждане на съоръжения за обществено ползване – аквапарк, делфинариум и океанариум. Последната фаза включва  издигането на голям хотел с над 200 легла, СПА комплекс, ВИП зони и мокри барове. Всичко това би трябвало да се появи върху огромен терен общинска земя от близо 117 декара край самия морски бряг. Общата стойност на руските инвестиции ще е 50 милиона евро, като повечето от тях би трябвало да дойдат от евентуални бъдещи кредити, които още не са отпуснати.

Според видни експерти и еколози струпването на тонове бетон, метал, стъкло и пластмаса в сегашния „Езеро“ може да предизвика фатални промени в екосистемите в района.
В Бургас вече тече гражданска подписка против проекта, организирана от природозащитници и граждани, които смятат, че този проект може да бъде пагубен за флората и фауната край морето и особено за обитателите на резервата „Атанасовско езеро“.

Скандалното в случая е, че за строеж от такъв мащаб няма даже издаден ОВОС, въпреки че изминаха повече от десет месеца, откакто руснаците заявиха своите намерения и концесионният им договор вече е факт. Единственото, което бургаският кмет Димитър Николов и подчинените му размахват пред медиите, е направена някаква екологична оценка, поръчана от общината. Липсва обаче истинско експертно мнение какви ще са вредите за езерото и неговите уникални екосистеми.

Протестиращите граждани и еколозите са на мнение, че намерението на инвеститорите да изградят в парка над 2000 места за паркиране основателно буди тревога. Това чудовищно струпване на автомобили там несъмнено ще нанесе непоправими щети на съществуващите сега в Морската градина на Бургас редки дървесни видове.
Природозащитниците се обявяват и против това делфините да бъдат натикани в ограничени пространства, което противоречи на съвременните тенденции за отглеждането и дресирането на умните бозайници. А те са това да става във възможно най-естествена среда, използвайки за целта открита част от прилежащите акватории.

Притеснителен е и фактът, че за поддържането на водните атракции ще бъде използвана  морска вода, която след като бъде третирана със силни химикали, ще бъде изливана обратно в морската шир.
Никой не се е съобразил – нито руснаците, нито местните власти, целият този развлекателен комплекс с всичките си постройки и съоръжения попада в стометровата крайбрежна зона, в която Законът за устройството на черноморското крайбрежие забранява извършването на подобно мащабно строителство.

Самото Атанасовско езеро е интересен природен феномен, който функционира в почти градска среда. Това го прави особено значимо за учените и изследователите. През 1980 г. северната половина от езерото е обявена за природен резерват, а в края на 90-те години е прекатегоризиран в „поддържан резерват“. Във водите му се срещат множество редки животински видове, сред които видра, дива котка, полевка, етруска земеровка, която е най-малкият бозайник в света. Отделно, това е едно от най-богатите от орнитоложка гледна точка места в България. Голямото разнообразие от птици, които могат да се наблюдават близо до езерото, се дължи на това, че над района минава втората по големина в света миграционна магистрала на птиците Виа Понтика.

За съжаление, реалната оценка на екологичната ситуация в парк „Езеро“ не притеснява управляваната от ГЕРБ. Община Бургас Според заместник-кмета Красимир Стойчев много по-важен е икономическият ефект от проекта. „Тук ще се инвестират над 50 милиона евро. В години на криза това е много голяма сума, защото ще се създадат стотици работни места, което ще има положителен ефект и върху безработицата“ – отбелязва той.
Светлите икономически перспективи обаче може да се окажат не толкова блестящи.

На проведеното в края на септември обществено обсъждане на бял свят излязоха факти, които би трябвало сериозно да притеснят подчинените на бургаския градоначалник. Оказа се например, че концесионният договор е сключен с никому неизвестната фирма „Уотърс атракшънс къмпани плюс”, която няма нищо общо с първоначално обявения инвеститор – „НПО Мостовик“ от Омск – огромна строителна компания, на чийто опит, авторитет и капитал се залагаше като гаранция за сериозните намерения на руснаците. Подписалата концесията фирма е регистрирана само шест дни преди подписването на контракта. При това концесионерът се води с националност българска, макар да е представляван от гражданина на Руската федерация Павел Юриевич Сатонкин. Все неща, които са доста смущаващи. 

Освен това, изведнъж започват да се появяват най-разнородни обекти, които изцяло липсваха в първоначалните замисли на инвеститорите. Така например стана ясно, че в парка с океанариума ще има не един, а цели 42 аквариума. Около тях пък ще се изградят кинозали, за които преди изобщо не е ставало дума. На презастрояването с очевадно комерсиални цели се противопостави арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в Бургас. „Мащабът на проекта е голям. В повече е, отколкото територията може да носи. Застрояването трябва да се редуцира“ – категоричен е той.

На същото мнение е и Кирил Кирилов, който през 80-те години прави проект за Бургаски делфинариум, който обаче така и не се реализира. Той е на мнение, че атракционът по-скоро ще се превърне в подобие на курортен комплекс, скрито зад маската на атракция в градски парк. За бургаските архитекти е особено скандален факт, че главен проектант на обектите в парк „Океанариум“ ще бъде рускинята Наталия Парфенова, въпреки обещанията, че начело на проектирането ще застанат български специалисти. А и тя не е регистрирана в Камарата на архитектите в България, както предвижда законодателят за подобни мащабни строителства.

Сделката представлява втори опит за изграждане на увеселителен комплекс в Бургас. Интерес към това първоначално прояви съмнителна британска компания, която обаче се оказа истински фантом – без никаква реална икономическа дейност зад гърба си и без каквито и да било приходи. След като опозицията в лицето на „Национален фронт за спасение на България“ и „Средна европейска класа“ разкри това, се стигна да прекратяване на проекта. Сега отново бургаската общественост е изправена пред множество въпроси без отговор. Които само бъдещето може да даде.


Павел Сатонкин При проведеното обществено обсъждане стана ясно, че ще има значителни промени в първоначално обявените намерения на инвеститора

В категории: Бургас , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
01.12.2013 13:58:20
0
0
Хей, CHECHI,бургазлии дадоха позитивни мнения за океанариум и/или делфинариум, а изведнъж някакъв ОГРОМЕН курортен комплекс в нарушение на 500 метровата зона, в близост до защитени територии. Може самия кмет да е станал заложник на руските интереси!
1
chechi
15.11.2013 20:43:42
0
0
ейййй все всезнайковци в този град бе. как може на всякъде да има такива аквариуми само тук да няма и да не може да се направи.все има недоволни.това че през всичките тези години никой нищо не е направил не се вижда но сега малкото направено трябва да се обсъжда и отрича защото е направено от друг не от нас.как все другите могат па ние не .щяло да се замърсява морето - то сега хич не се замърсява от танкерите които изпускат всевъзможни неща но това не се вижда .това че може да се направи пречиствателна станция за тези отпадни от аквариума води никой и дума не пише.това че се отваря доход за гражданите също никой нищо не пише.но затова че Кмета направи града така че да изглежда като истински град всички скачат да го плюят.но пък се радват и на пейки по главната и на казиното в морската както и на моста .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки