Кой източва Здравната каса?


Кой източва Здравната каса?
Лекарствата у нас са двойно по-скъпи, отколкото в други европейски страни
07 Ноември 2013, Четвъртък


Две кратки истории, които илюстрират къде отиват парите за здравеопазване у нас



В последно време много се говори в медиите и в парламента, че има недостиг на средства в бюджета както на НЗОК, така и в републиканския бюджет за 2014 г.
Искам да разкажа два случая, които дават донякъде представа как се харчат парите на Здравната каса.

Бях на лечение в едно здравно заведение и в стаята, в която лежах, имаше и един циганин. Дойде време да ни изписват и двамата и съответно ни връчиха  епикризи със съответните указания за домашно лечение. Лекарят, който ни ги даде, ми каза, че аз няма да плащам нищо за престоя си в здравното заведение, тъй като съм диабетик и съм здравноосигурен. Подавайки епикризата  на циганина, докторът  го попита:

„Имаш ли личен лекар и здравни осигуровки“, на което той отговори, че няма. Тогава му бе казано, че трябва да заплати за тридневния си престой в болницата съответната сума, на което циганинът отвърна, че няма никакви пари. Лекарят даде на мен 5 броя хапчета за събота следобед, неделя и понеделник, като ме посъветва да отида при джипито си, за да ми изпише останалото количество, което отчасти се плаща от НЗОК. Пълният комплект от хапчетата струва някъде към 125-130 лева.

На циганина той рече: „Давам ти 14 хапчета (1 блистер) за 7 дни и през това време трябва да си осигуриш личен лекар и да си направиш здравноосигурителни вноски. Ако не успееш да сториш това, ще дойдеш при мен, за да ти дам още един блистер с хапчета и по-нататък ще си ги осигуряваш за собствена сметка, но не трябва да прекъсваш лечението си.

Моя близка беше със семейството си на почивка в Гърция. Наложило й се да закупи някакви лекарства без рецепта, за което платила по-малко от 11 евро – т. е. около 20 лева. Тъй като същата тази жена е фармацевт и знае какви са цените на същите медикаменти в България ми обясни, че у нас те струват около 50 лева. Пак по нейна информация фирмите, доставчици на лекарства по аптеките, драстично увеличават цените на тези лекарства, които се плащат от НЗОК, а повишаването на цената на тези, които не се плащат от касата, е много по-малко.
Коментарите ги оставям на съответните компетентни органи.
Стефан Иванов,
Карнобат


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки