Как се премахва опасно дърво


Как се премахва опасно дърво
07 Ноември 2013, Четвъртък


През 1972 г. съпругът ми заедно с още един човек, който не е между живите, засади в двора ни бор. В момента дървото е високо около 25 метра.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Проблемът е, че до него се намира ел. стълб и при силен вятър клоните на бора се удрят в жиците и вечер не можем да спим. Страхувам се, че това дърво може да падне върху някой човек или автомобил. Години наред писах до Общината и Областната управа, но досега никой нищо не предприема за премахването му. Ние сме четирима съсобственици на двора – двама сме съгласни да се отреже дървото, но третият не е. Как трябва да постъпим?   
Ш. Т. М.,
Поморие

Съгласно чл. 63, ал. 2 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) дълготрайни декоративни дървета и дървета с историческо значение могат да се отсичат или изкореняват само по изключение след писмено разрешение от кмета на общината, издадено въз основа на санитарна експертиза за състоянието на дървото. Чл. 62, ал. 10 от ЗУТ предвижда Общинският съвет да приеме наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на общината, която да уреди условията и процедурата за отсичане на дървета.

В изпълнение на посочената законова норма Община Поморие е приела Наредба за зелената система в Раздел ІІІ, от която е предвиден редът за премахване на дълготрайна растителност.   
На територията на община Поморие се забранява отсичане или изкореняване на дървета с историческо значение и дървета, обявени за защитен природен обект, на дълготрайни дървета и храсти, независимо от собствеността им.

Картотекираните дървета в частни имоти могат да се премахват в следните случаи:
1. при наличие на изсъхнали и болни дървета, издънкова и самонастанена растителност, особено в основи на сгради и съоръжения, както и дървета, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, съоръженията и инженерната инфраструктура;
2. при реконструкция на съществуващата растителност и озеленените площи, при провеждане на санитарни сечи по утвърдени проекти;
3. при строителство на сгради, съоръжения, пътища и обекти на инженерната инфраструктура при доказана невъзможност за запазването им, след одобряване на инвестиционния проект;
4. при премахване на последици от природни бедствия, производствени аварии, в т.ч. аварийни ремонти на подземни комуникации и инженерни съоръжения.

Писмено разрешение за премахване на декоративна растителност се издава от кмета на общината или оправомощено от него длъжностно лице, след подадено заявление. Срокът на валидност на разрешенията е 2 (две) години.
Заявлението за издаване на разрешение за премахване на декоративна растителност се подава до кмета на общината от собственика на имота, заинтересовани физически или юридически лица или упълномощени от тях лица. Към заявлението се прилагат копия от документ за собственост, одобрен инвестиционен проект, квитанция за внесена такса за администриране на услугата и др. необходими документи.

Кметът на общината разглежда подаденото заявление и въз основа на санитарна експертиза за състоянието на декоративната растителност издава разрешение или мотивиран отказ при липсата на съответни фактически основания, когато това е от неговата компетентност по тази наредба.

Собственици на частни имоти не заплащат обезщетение за отсечена растителност в техния недвижим имот.  Дърветата се премахват незабавно от собственика или от аварийните служби, като за състоянието им и предприетите мерки се съставя констативен протокол от общинската администрация. За премахването им собственикът на терена уведомява в тридневен срок специализираната общинска служба по озеленяване.

Премахването на декоративна растителност, за която има писмено разрешение, се извършва за сметка на собственика и/или на заинтересованото лице чрез специализирана фирма за този вид дейност. С получения дървесен или друг материал се разпорежда собственикът. Дървесината, добита при отсичане на дървесна растителност с разрешение за премахване, се маркира с марка собственост на общината и за транспортирането й се издава позволително, за което се събират такси.

Процедурите по премахване на растителност в съсобствен имот се провеждат по описаните условията и ред при съгласие на собствениците, по Закона за собствеността. При непостигане на съгласие всеки съсобственик може да иска по съдебен ред премахването на растителност, която влошава недопустимо условията за ползването на неговия имот.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки