Плащане на данък при двама съсобственика


Плащане на данък при двама съсобственика
07 Ноември 2013, Четвъртък


Аз и синът на брат ми сме съсобственици на дворно място от 1,8 дка в с. Странджа, общ. Болярово, обл. Ямбол. Плащали сме до миналата година редовно поотделно данък и такса.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

От настоящата 2013 г. племенникът ми отказва да плаща. Какви са последствията за него? Как да постъпим, като аз не искам да се отказвам? По какъв начин можем доброволно да уредим този наследствен въпрос? Отделно ни начисляват такса за битови отпадъци, а на  това място повече от 50 години не е стъпвал човешки крак, камо ли да е извършено почистване. Защо трябва да я заплащам?
Костадин Братков,
Бургас

Последствията за вашия съсобственик от неплащането на данък върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци са  начисляването на наказателна лихва за забава върху задължението и евентуалното му събиране по принудителен ред.
След като вие не искате да се отказвате, няма пречка да продължите да плащате дължимите данък и такса за вашата част от имота.

Можете, ако постигнете съгласие със сина на брат ви, да извършите доброволна делба на съсобствения ви недвижими имот.  Тя е уредена основно в Закона за наследството (ЗН).  Всеки съсобственик може да иска доброволна делба на общата вещ. Законът поставя само две пречки пред делбата. Тя е недопустима:

1. когато законът забранява делба
2. когато това е несъвместимо с естеството или предназначението на общата вещ.
При съставяне на дяловете не се допуска разделянето на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини на части, по-малки от 1 декар. По своята правна същност доброволната делба е договор.

Когато предмет на делбата е недвижим имот на стойност над 50 лв., делбата се извършва в писмена форма с нотариална заверка на подписите като договорът се вписва. Делба без участието на един от сънаследниците е нищожна – чл. 75, ал. 2 ЗН. Тази норма цели да защити правата на всеки от сънаследниците.

Съгласно чл. 62 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) таксата за битови отпадъци се заплаща за услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места. Размерът й се определя за всяка услуга поотделно - сметосъбиране и сметоизвозване; обезвреждане на битовите отпадъци в депа или други съоръжения; чистота на териториите за обществено ползване. Тоест таксата има три компонента и дори да не дължите такса за първите два, следва да заплатите такава за третия, а именно почистване на местата за обществено ползване. Съгласно чл. 64, ал. 1 от ЗМДТ тя се дължи от собствениците на недвижими имоти, какъвто сте и вие.

Таксата се определя в годишен размер за всяко населено място с решение на общинския съвет въз основа на одобрена план-сметка за всяка дейност, включваща необходимите разходи за:

1. осигуряване на съдове за съхраняване на битовите отпадъци - контейнери, кофи и други;
2. събиране, включително разделно, на битовите отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за третирането им;
3. проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци или други инсталации или съоръжения за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци, включително отчисленията по  Закона за управление на отпадъците;
4. почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване.

Таксата за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване в населените места се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет. Не се събира такса за:

1. сметосъбиране и сметоизвозване, когато услугата не се предоставя от общината;
2. поддържане чистотата на териториите за обществено ползване - когато услугата не се предоставя от общината;
3. обезвреждане на битовите отпадъци и поддържане на депа за битови отпадъци и други съоръжения за обезвреждане на битови отпадъци - когато няма такива.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки