Исторически роман описва миналото на Калиакра


Исторически роман описва миналото на Калиакра
Доц. Бони Петрунова (вдясно на снимката) и кметът на Каварна Цонко Цонев
05 Ноември 2013, Вторник


Писателят Антон Дончев разказва за древността на прочутия нос

Автор: Пламен Николов Снимки: авторът

Най-видният автор на исторически романи на съвремието ни - академик Антон Дончев, завършва книга за древната история на Калиакра. Действието се развива в дълбока древност – ІV-ІІІ век преди Христа. Главни действащи лица са Лизимах – пълководец на Александър Македонски, определен от него за наместник на Тракия, и тракийският цар Севт ІІІ – последният владетел на могъщото тракийско Одриско царство, покорено от македонските завоеватели.

Легендата твърди, че то е скрито в подводна пещера край Калиакра, която била затрупана при земетресение.
Новото произведение на изтъкнатия майстор на исторически четива ще излезе до края на годината с подкрепата на Община Каварна и личното съпричастие на кмета на добруджанския крайморски град Цонко Цонев.

Неотдавна той обяви и друга идея на каварненските общинари, насочена към популяризиране на Калиакра. До края на ноември трябва да е факт изложбата “Реликвите на Калиакра”. Тя ще събере в едно най-ценните находки на археолозите през последните десет години. Сред тях са и уникални предмети, нямащи аналог в българската история. Книгата разказва и за съкровището на Лизимах.

И през изминалото лято столицата на Добруджанското деспотство ощастливи археолозите с изключително ценни находки. Най-атрактивната сред тях, добила особена популярност в медиите, е мъжкият пръстен с място за отрова.
Отровителството е обичайна практика за премахване на политически противници в епохата на Средновековието. Практикувано е системно в Източната Римска империя, откъдето са го привнесли и българските феодали. Явно не е било чуждо и на нравите в Добруджанското деспотство.

Друг ценен експонат в бъдещата пътуваща изложба ще бъде и впечатляващият нагръден кръст-енклопион, за който “Десант” вече разказа на своите читатели.
Историците са категорични, че кръстът е бил притежание на висш духовник от Калиакра и потвърждава тезата, че носът на добруджанското крайбрежие е бил и религиозно средище.
Великолепна находка е и позлатено сребърно копче на благородническа дреха. Върху него е изобразено митично същество с лъвско тяло, глава на човек и крила. То прилича на венецианските грифони. Затова не е изключено копчето да е красяло дреха, дарена дори на самия Добротица от дожовете на Венеция, с които той е бил в съюз и е воювал с техните основни конкуренти – Генуа.

Археолозите откриха и сребърна монета на Иван Срацимир, каквито се намират изключително рядко. При разкопки в Калиакра са откривани монети на десетки царства и държави – доказателство за значението на столицата на деспотството като политически, търговски и морски център в Европейския Югоизток в края на ХІV в. 
За пръв път излиза обаче монета от Видинското царство, която попълва богатата нумизматична колекция.

Както е известно, по молба на българския цар Иван Александър деспот Добротица се притичва на помощ на Иван Срацимир и го спасява от унгарски плен. След този случай Добруджанското деспотство е в добри отношения с Видинското царство и намирането на монета на Иван Срацимир тук бе очаквано.
Открити са още златна апликация - част от женска украса за глава, която вероятно е принадлежала на знатна жителка на Калиакра, и няколко златни обеци, които са от епохата на Ранното средновековие и биха могли да се свържат с Аспаруховите българи, заселили Калиакра през Първото българско царство.

През изминалото лято е разкопано в църква №2 и пространството около нея. Археолозите работят в елитарен квартал, в който са живеели знатните и богати обитатели на средновековната крепост.
Едновременно с разкопките е извършена и консервация на останките от храма. През следващата година за проучване е определен участък, където досега археолозите не са копали. Това е предпоставка следващият сезон да е още по-успешен.

Престолният град на деспотите Балик, Добротица и Иванко е един от емблематичните за Късното българско средновековие и е крайно време той да получи полагащата му се известност, каза доц. Бони Петрунова, която от десет години е ръководител на разкопките на носа.

Забелязва се засилен интерес на туристите към Калиакра. Тази година около 80 процента от посетителите на средновековната твърдина са били извън туристически групи и екскурзии, организирани от различни туроператори.
Това показва, че сме на прав път и популярността на Калиакра расте, каза кметът на Каварна Цонко Цонев.


Прочутата крепост на Калиакра Мистериозният пръстен, който разпали въображението на журналистите Находките от Калиакра (от ляво надясно) - пръстен за отравяне, кръстът-енклопион, копчето на благородническа дреха, сребърната монета на Иван Срацимир /в средата на втория ред/ и златни обеци

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки