Зеленчукови лехи на модули


Зеленчукови лехи на модули
05 Ноември 2013, Вторник


Един ефективен начин да превърнете двора си в привлекателно място и за отглеждане на богата реколна, и за отдих

Автор: Дина Харизанова

Градинските лехи, оформени като отделни участъци с насадени в тях различни култури, придават своеобразен стил на дворния участък и предлагат истинска естетическа наслада при вида им. Отделно, те стимулират творческата инициатива на стопаните, които имат възможност да развихрят въображението си в широки граници.
За да сътворим такъв изящен ландшафтен шедьовър, естествено първо е нужно да си съставим план за разположението на отделните насаждения и къде ще са прокарани алеите между тях.

Формата на отделните лехи може да бъде най-разнообразна – кръгла, квадратна, правоъгълна, триъгълна, във вид на цвете или дори да наподобява силуета на пеперуда.
При създаването на модулната градина следва да се съблюдават две основни правила: всички лехи трябва да са оградени, а пътеките помежду им да имат твърдо покритие. За ограждения може да бъдат използвани ниски вечнозелени храсти, бордюр от едногодишни растителни видове, пластмасова, метална или дървена ниска оградка, не по-висока от 20-30 см, или пък плетеница от върба или бамбук да речем. Разбира се, за целта може да влязат в употреба дори дълговечни материали като тухли, естествен камък, бетон или метална мрежа.

Един от вариантите е да се изпълни и висока леха, която обичайно се изготвя от дебели дървени дъски с височина 50-60 см. Такива модули са много удобни за обслужване, тъй като не е нужно голямо навеждане, за да се обработват, а освен това се огряват много по-добре от слънцето и дават по-високи добиви. А и плевелите в тях не могат да виреят.
Не по-малко важни са и пътечките между лехите. Ширината им може да бъде различна – от 30-40 см до 1 метър. Покритието може да бъде тревно (райграс), от бетонни плочи, тухли, камък или по-едър чакъл от кръгли камъчета.

При създаването на алеите се изкопава траншея с дълбочина 20 см, която се засипва със ситен чакъл или пясък, върху които се полага основното покритие. Понякога краят на пътеката, ако е направена от плочи, тухли или камък, може да служи и за бордюр на лехата край нея.

Тези модули са великолепен начин стопаните да превърнат зеленчуковите си градини в забележителна декоративна част от двора си, която ще привлича погледите и ще изглежда привлекателно по всяко време на годината, дори и когато в лехите няма насаждения.  Съчетаването на отделните участъци, техните цветове и структурата на използваните материали ще изглеждат като ефектни елементи и няма да е пресилено, ако кажем, че ще съперничат и на най-изисканите паркове за отдих.

Ако имате съвсем малко място, на което сте решили да създадете такава модулна градина или пък искате да отглеждате зеленчуците си в различни ъгли на двора си, то може да си направите само 2-3 модула и да ги разположите в нужните зони – например модулът с подправките да е покрай барбекюто, този със салатите – край лятната кухня и т. н. Добра идея е и да се опитате да направите „зеленчукова пирамида“ от три квадратни сандъка без дъна с различни размери, поставени един над друг и напълнени с почва. Тази мини градинка е много подходяща за засаждане в нея на голям асортимент от дъхави и ароматни подправки.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки