„Бесарабските българи: хроника на века“


„Бесарабските българи: хроника на века“
Стари снимки от фотографската изложба за живота на бесарабските българи
04 Ноември 2013, Понеделник


В продължение на една седмица – от 18 до 25 октомври, в Харковския национален университет „В. Н. Каразин“ бе представена уникална изложба

Автор: Георги Ваташки

на исторически снимки на българската общност в Бесарабия под наслов „Бесарабските българи: хроника на века“. Нейни организатори са Български младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Събитието бе организирано в рамките на международната научна конференция „Седми Дриновски четения“.

Посетителите на изложбата имаха възможност да разгледат над две хиляди автентични фотоса от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област. Младите българи от БМК „Актив" са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски район.
Най-старите фотографии датират от първото десетилетие на миналия век. В тях са  представени различни епохи и събития, в които са взели участие нашите сънародници от бившата съветска република.

В експозицията са включени кадри от празници и обичаи на общността в Украйна – сватба в село Василевка, кръщене в Болград, Гергьовден в Криничное, баене в Ореховка и различни народни събори. Голям интерес сред публиката предизвикаха снимките на празнична невестинска носия от село Заря, лазарка от Виноградовка и красиви пешкири и пафти, запазени в домовете на бесарабските българи. Уловени са и  много мигове от всекидневието в бесарабските села в Одеска област, които представят прибиране на гроздето, доене на овце и младежки седенки край кладенеца.

Фотографската изложба за живота на бесарабските българи е организирана през 2010 г. и вече е посетила няколко града от Одеска област. „Тя винаги е посещавана с голям интерес, защото ни връща в миналото и показва живота на сънародниците ни не само в Бесарабия, но и в други части на Украйна. Надяваме се следващата спирка на изложбата да бъде в България“, заяви при закриването й председателят на БМК „Актив“ Максим Димитров.



В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки