Календар алманах на сънародниците ни в САЩ


Календар алманах на сънародниците ни в САЩ
Корицата на календара алманах
04 Ноември 2013, Понеделник


В предишния брой на „Десант“ ви запознахме с историята на създаденото през 1907 г. в Чикаго издателство „Народен глас“ и едноименния вестник,

Автор: Георги Ваташки

явяващ се първото печатно издание на български език в САЩ. Освен да просвещава и пази родния дух и традиции, газетата помага на пристигащите нашенци в Новия свят, които се нуждаели от помощ при своето установяване и познания за живота отвъд Океана.
За тази цел редакторите на вестника Васил Стефанов и Васил Граматиков решават за коледните празници на 1920 г. да издадат специално приложение. То е наречено „Българско-американски календар-алманах за 1920 г.“ и излиза на 23 декември с. г. Като образец са използвани подобни алманаси, издавани от другите емигрантски общности в Съединените щати.

Изданието е отпечатано на луксозна хартия и е разделено на три части. Първата е посветена на завършилата наскоро Първа световна война, като са описани българското участие в нея, намесата на САЩ, постиженията на военната техника и мореплаването.

Публикувана е и информация за наскоро подписания Ньойски мирен договор и паметна снимка на българската делегация в Париж. Подробни исторически справки запознават нашенците в Новия свят с живота и бита на събратята им в откъснатите от България Западни покрайнини и Беломорска Тракия. Представена е и инициативата на българската общност от градчето Медисън, Илинойс, за изпращане на петиция до новосъздаденото в Женева Общество на народите за преразглеждане на Ньойския диктат.

Авторите уточняват, че тя е подписана от почти две хиляди наши сънародници от Чикаго и околностите.
За да не загубят връзките си с родината, авторите на алманаха осведомяват българите отвъд Океана за последните промени в политическия и икономическия живот на България след края на световния конфликт. Доста място е отделено и на въпросите, свързани с населението и икономиката на големите български градове, адресите и предмета на дейност на най-известните български банки, кредитни, производителни и търговски кооперации, на големи частни фирми.

Във втория дял на алманаха се съдържа информация за най-важните периоди от историята на Съединените щати, за американската конституция, политическата система в държавата, нейната икономика, вероизповедания и постижения в културната област. Представена е прочутата Декларация за независимостта, приета от първия американски Конгрес на 4 юли 1776 г. Изброени са важните събития и празници в американската история и историята на щатския национален флаг. Преведен е и е публикуван за пръв път на български език  американският Закон за емиграцията, който регулира правилата за притока на нови заселници.

Внимание е отделено и на географията на Новия свят – територия и островни владения, както и на последните данни за преброяването на населението, извършено през предходната 1919 г. Не липсват интересни „факти за човешкото тяло”, цитирани от реномираното не само в миналото научно списание „Популар сайънс“. От него сънародниците ни се запознават с термини като технология на дишането, какво е значението на пулса и научават за строежа на човешките клетки.

Освен научна, българо-американският календар има и забавна част. В нея покрай оригинални и актуални за времето си вицове, намираме и придобилото голяма популярност през последните години судоку. Алманахът на „Народен глас“ е първото родно издание, където се появява знаменитата логическа игра с цифри.

Последната част може да се нарече енциклопедия на емиграцията. В нея са развити въпроси, даващи представа за това кога е възникнала всяка от българските заселнически колонии, изградени в Съединените щати, стопанското им развитие и с какъв бизнес се занимават техните представители в началото на 20-те години на миналия век. Представена е и историята на родната емиграция, търговия, земеделие, журналистика, религия в Новия свят от ония времена. Като илюстрации към текстовете са публикувани над 2000 снимки и портрети на видни личности от нашата общност в Чикаго.

Основен акцент е поставен и върху описанието на постиженията, дело на българската емигрантска интелигенция. В този дял са публикувани различни реклами на множеството талантливи български занаятчии, лекари, адвокати и дори театрални артисти.
Първоначалният тираж на „Българо-американски календар“ е 15 хиляди броя, но отзивите сред нашенците са повече от отлични и впоследствие са допечатани допълнителни бройки. Така тиражът достига до 25 000 – цифра, която не е достигана дотогава от нито едно друго българско издание в САЩ.

През следващите няколко години са отпечатани още три подобни издания, като традицията прекъсва през 1929 г. заради избухването на световната икономическа криза и финансовите затруднения на издателство „Народен глас“.


Васил Стефанов Васил Граматиков

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки