Работният им ден


04 Ноември 2013, Понеделник


25 октомври (петък), 7.30 ч. Пламен Орешарски е в Брюксел – на заседание на Европейския съвет за развитието на цифровата икономика.


Пред родните журналисти той се опитва да се измъкне от конфуза с удължаването на мораториума за продажба на земи на чужденци: „Ще намерим начин да преразгледаме решението за мораториума, защото това е лошо решение, то е плод на политическа емоция, не на рационален подход“. Интересно как само седмица по-рано това решение бе оценено от същия него като добро?! След това премиерът измества темата и без да му мигне окото заявява, че сирийските бежанци не са опасни за България, като отбелязва: „Ксенофобските истерии обаче не са добър атестат не само за Шенген, но и за репутацията на България изобщо. Седемте хиляди бежанци не са изпитание за границите ни, а за това как ще ги посрещнем.“
Междувременно на летището пристигат лидерите на БСП Сергей Станишев и на ГЕРБ Бойко Борисов, които са пътували заедно за белгийската столица за заседанията съответно на ПЕС и ЕНП. Прави впечатление, че двамата се държат повече от приятелски.
19.30 ч. Орешарски се среща с шефа на ЕК Жозе Барозу, на когото обещава, че скоро  мораториумът за продажбата на българската земя за чужденци ще бъде отменен. За бежанската криза министър-председателят само измънква: „Ние се надяваме България да бъде третирана по еднакъв начин с другите страни, които са тежко засегнати от бежанската вълна“.

26 октомври (събота), 15.00 ч. Подобно на герберите и сегашните управляващи от БСП, ДПС и „Атака“ са готови на национално предателство, само и само да обслужат интересите на ислямистка Турция. Външният министър Кристиян Вигенин се среща със своя колега Ахмед Давутоглу, известен като идеолог на неоосманизма. Пред турските медии Вигенин щедро обещава България да подкрепя искането на Турция за членство в ЕС: „Доволни сме от хода на преговорите за присъединяване. Считаме, че е необходимо да се ускорят още повече дейностите за изготвянето на визовите облекчения от ЕС за турски граждани“.
Той дори оправдава Анкара за това, че ни препращат сирийски бежанци: „Ние разбираме нелеката ситуация, пред която е изправено турското правителство по границата на страната със Сирия и ще помагаме за разрешение на проблема“.

27 октомври (неделя), 10.30 ч..От Брюксел Орешарски заявява на студентите, окупирали столичните университети, че няма да подаде оставка, каквото и да стане: „Хаосът лесно се създава, но много трудно се възстановяват обществото и икономиката след това. Правителството няма намерение да се вслуша в исканията на протестиращите за оставка, а формите на протест трябва да се избират така, че да не пречим на останалите.“

28 октомври (понеделник), 14.00 ч. Земеделският министър Димитър Греков не познава дори близката история на България. Пред журналисти той променя съвсем фриволно фактите: „Забрана за продажба на земя не може да има, защото при присъединяването на страната ни към ЕС през 2005 г. ние сме сложили точни и ясни правила и тогава сме се съгласили“. Очевидно висшият управленец не е научил една от най-важните дати в съвременната ни летопис – че приемането на България в редиците на Европейския съюз става на 1 януари 2007 г.

29 октомври (вторник), 16.30 ч. Образователният министър Анелия Клисарова се опитва да омаловажи действията на протестиращите студенти и ги заплашва: „Ако това продължи, ще обявя нулева година.“

30 октомври (сряда), 10.00 ч. Кабинетът се събира на редовното си заседание, докато протестът на студентите се разраства и започва блокада на редица столични булеварди.


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки