Студентството показа тайни зависимости


Студентството показа тайни зависимости
Във варненските университети всичко е спокойно
04 Ноември 2013, Понеделник


Във Варна, „най-протестиращият” град,  университетите са спокойни

Автор: Илияна Христова

Бунтовна Варна не подкрепи студентската стачка. Как стана тъй, че градът, в който се организират протести дори в защита на бездомните кучета, пасува?  Причините могат да се видят само с въоръжено око.

Да се очаква окупация в Техническия университет, скочил първи през Жан-Виденовата зима, сега е нелепо. Огромна част от студентите му са чужденци – главно от Турция. Кой помага на турците лесно да се записват и изкласяват в България? Отговорът е лесен – ДПС. Тя управлава България. В провинциалните вузове връзката ректорат-студентски съвети е силна. Затова в този университет окупация не може да се очаква. Също и във Военно-морското училище, подразбира се защо.

Във Варненския свободен (ВСУ) окупация също няма как да се случи. Стачки в частни вузове по принцип са невъзможни. Най-малко пък във ВСУ, в чийто основи е налят здрав червен бетон.
Най-интересно е в Медицинския. Студентите там бяха едни от първите, които заклеймиха окупацията на софийските си колеги. “Никой няма право да поставя вериги и препятства учебния процес”, заключи студентският съвет.  Това решение е твърде пикантно.

До  месец март миналата година два мандата ректор на вуза бе Анелия Клисарова. Тя посрещаше с отворени обятия Сергей Станишев при рязането на ленти. Напълно логично учебното заведение на сегашния министър на образованието се възпротиви на стачката.
Има обаче и още подробности. Наследник на Клисарова е проф. Красимир Иванов – дългогодишен шеф на МБАЛ “Св. Марина” в града. Той бе лично подкрепен от Клисарова при избирането. Иванов съвсем не е човек, който не се е замесвал в политиката. Беше спряган за кандидат-кмет на ДСБ преди години. А на частичния вот през месец май бе в щаба на кандидат-кмета Чавдар Трифонов, подкрепен от ДСБ.

Ще кажете, не е ли логично вуз, чийто ректор е ангажиран с ДСБ, да подкрепя студентските протести. Не, не е. От няколко месеца във Варна се знае, че каквито и бунтове да настанат в страната срещу правителството на БСП и ДПС, Медицинският ще кротува. Варненци са убедени в това от мига, в който медии написаха, че братът на ректора Красимир Иванов е Янко Иванов - бивш шеф на управителния съвет и акционер в банката на Делян Пеевски. Неслучайно на местните избори медиите на депутата от ДПС с едното рамо подкрепяха Христо Бозов, с другото - Трифонов.

Но тези обвързаности не са просто студентски сюжет. Те олицетворяват тайните зависимости в политиката.
“Делян Пеевски определено е демонизиран. Не е работа на партии да се занимават с него, вместо с добруването на хората”, заяви изненадващо тези дни Иван Костов. Изненадващо, ама в кавички.

Единственият варненски университет, който може да има реални студентски протести, е Икономическият. Но стана яно, че десните партии, които подбутнаха столичната студентска окупация, са изгубили влияние и там. А без политическо влияние нищо не става в тази държава.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки