България, политиците и синдромът на слънчогледа


България, политиците и синдромът на слънчогледа
04 Ноември 2013, Понеделник


Отменянето на мораториума за продажбата на земя на чужденци е национална катастрофа с непоправими последици

Автор: Велизар Енчев

Понеже измамата е другото лице на парламентарния елит, време е двуликият Янус да стане герб не само на ГЕРБ, но и на БСП и „Атака“. Поводът за тази диагноза е гласуваният мораториум за продажбата на земя на чужденци, подкрепен от герберите, атакистите и 59 депутати от БСП.
Само ден по-късно ГЕРБ се отрече от гласуването си, БСП обеща да преразгледа вота на червените дисиденти, а „Атака“ продължи да вее байряка на мораториума, но не обели и дума, че ще свали кабинета, не се ли изпълни решението на парламента.

За да е пълна измамата на гербери, атакисти и социалисти, ДПС заплаши, че ще поиска от Конституционния съд отмяна на мораториума – тъй като противоречи не само на договора за присъединяване към Евросъюза, но и на Конституцията.
И докато хората на Доган чакат от БСП недостигащите им подписи за сезиране на съда, наместникът му Местан ехидно цитира Борисовото покаяние за „всеобщата лудост на депутатите“. Повтаряйки за стотен път, че само депесарите гласували „против“ мораториума, той ни каза в очите: ДПС е единствената нормална партия в България!

Чета ултиматума на Местан и тъжно се питам: Нормални ли са българите, позволили на най-ненормалната партия да ги управлява вече четвърт век? Никога не съм разбирал мисловния процес на хората във властта, още по-малко – сервилната им готовност да променят мнението си по всеки въпрос, дори когато съзнават правотата си.

Преди месец земеделският министър Димитър Греков се закле, че ще настоява изтичащият на 1 януари 2014 г. мораториум за продажба на земеделски земи на чужденци да се удължи до 2020 г. Мотивите на уважавания експерт бяха железни – по нещастно стечение на обстоятелствата земята ни е раздробена на малки парцели и никой не иска да купува ниви по 2 декара. Освен това в Европа земята е много по-скъпа, а нашите доходи са в пъти по-ниски даже от средноевропейските. Затова нека първо окрупним земята, да вдигнем нейната цена и едва след това падне мораториумът за продажбата й на чужденци.
Дни след думите на Греков, премиерът безапелационно отсече: „Теоретично има възможност да се удължи мораториумът за продажба на земи на чужденци, но на практика не е реалистично“.

Още по-нелеп е аргументът на Орешарски, че удължаването на мораториума ще се приеме зле от европейските ни партньори. Истината е друга – това не се приема от тайните купувачи на земеделска земя от Турция, изкупуващи с подставени лица стотици парцели в Лудогорието, Странджа и Родопите. Тези купувачи се възползват от клауза в мораториума, забраняваща продажба на земя на физически, но не и на юридически лица. Именно фирми с фиктивни български собственици, зад които се крият турски граждани, купуват земя, без значение дали имат опит в земеделието. 

След като толкова се говори за психологически страхове, отколкото за реална заплаха, нека видим как пазят земята си в Унгария и Румъния. В Унгария се готви закон, забраняващ на чужди граждани да купуват обработваема земя. Веднага щом бъде приет, продажбата на земя на чужденци ще спре, заяви премиерът Орбан на среща с млади фермери. Той даде за пример държави като Австрия и Франция, прилагащи подобни правила.

Предстоят промени в унгарското земеделие, които ще предпазят   обработваемите земи от банкери и спекуланти. Целта е законодателството да се грижи за дребните и средните собственици на земя. Новият закон ще върне и площите, “откраднати чрез подозрителни сделки за закупуване на земя”, каза още Орбан, уточнявайки че тези договори ще бъдат разследвани и вероятно анулирани.

Строги ограничения срещу продажбата на емя на чужденци въвежда и Румъния, съобщи земеделският министър Даниел Константин. На първо време ще намалим количеството хектари, които чуждите граждани могат да купуват. Едно от изискванията ще е купувачът да има доказан опит като фермер.

В бунтовна Полша фермери излязоха на протест срещу диктата на чуждите компании. “По време на комунизма 70 процента от земеделските земи бяха собственост на държавата. 20 години по-късно полските фермери не могат да купуват земя, защото вече няма такава, а по-голямата част е собственост на чужденци – предимно от Дания и САЩ”, обяви профсъюзът на земеделските производители.

Да видим сега каква позиция отстоява най-важният експерт в Народното събрание - проф. Светла Бъчварова, депутат от „Коалиция за България“, председател на парламентарната комисия по земеделие. Ето как реагира тя на въпроса ще наложим ли ограниченията, планирани в Унгария и Румъния:

„Навсякъде има такива ограничения, с изключение на три държави от ЕС. Те са свързани с определени процедури за придобиване на земя от чужди граждани – физически лица и фирми. Една част касаят райони, в които не е възможно това да се случи - гранични райони или земи със специален статут. Друга част касаят изискването да се пребивава в страната минимум три години. Ще преценим кой от примерите може да действа у нас. Все пак 1 януари 2014 г. е дата, от която отпада мораториумът за покупка на земя от граждани на ЕС...“

Съгласявайки се с премиера да не искаме от Брюксел удължаване на мораториума, Бъчварова превива глава пред политическата целесъобразност, без да отчита факта, че не само сме най-бедните европейци, но и цената на земеделската ни земя е най-ниската в ЕС. Което ни прави лесна плячка за чуждите спекуланти със земя. За съжаление и министър Греков се оказа поразен от синдрома на слънчогледа и след думите на Орешарски светкавично се отказа от мораториума.

Защо Бъчварова и Греков си затварят очите за алъш-вериша в смесените райони, където куцо и сакато знае, че истинските купувачи на хиляди хектари чернозем са граждани на Турция?
Защо не коментират обявеното от Икономическото министерство, че само за една година са направени над 200 покупки на земи около минерални извори и всички те са от израелски фирми? (За справка – в България има повече от 4000 минерални извора, които са потенциална суперпечеливша индустрия).

За капак от Москва дойде новината, че държавната корпорация „Руски акционен дом“ (РАД) предлага на клиенти апетитни имоти у нас – голямо горско стопанство, огромни лозови масиви, царски дворец и дори нефтен терминал във Варненска област.

Питам се кои ли наши и външни субекти дърпат конците на агроекспертите във властта? Защото е твърде подозрително как признати авторитети в земеделието вкупом се отрекоха от изповядвани довчера идеи и постигнаха странен консенсус срещу мораториума?
И чии интереси прокарва премиерът, отказвайки да изпълни парламентарно решение за удължаване на мораториума?
Ще го кажа направо: България се продава. Цената определя купувачът.

Анализирай това
Само за една година са направени над 200 покупки на земи около минерални извори и всички те са от израелски фирми


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки