Архангеловата задушница е най-голямата през годината


Архангеловата задушница е най-голямата през годината
„Задушница“ – картина на художника Пенчо Георгиев, рисувана през 1927 г.
01 Ноември 2013, Петък


Тогава правим помен не само на свидните ни покойници, но и изразяваме вечната си признателност към загиналите за нашата свобода войници


Една от трите най-големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година, е Архангеловата. Тя е известна още и като Мъжка задушница, а също и като Велика задушница, и се прави винаги в първата събота преди Архангеловден (който традиционно се отбелязва на 8 ноември, б. а.). Тази година това се пада на датата 2 ноември.
В този ден, освен че почитаме своите свидни покойници, ние изразяваме и вечната си  признателност към офицерите и войниците, загинали за България, и към всички, паднали в редовете на Българската армия.

Задушницата като религиозен ритуал е в основата на вярата за безсмъртието на душата и за възкресението на мъртвите. Спасителят учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова живите в определени дни отдават почит и признание на покойниците, като така им дават знак, че те не са забравени. Това е и връзката между земната и небесната църква.

По традиция във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за починалите. В църквите се носи храна, която се освещава по време на службата и след това се раздава на присъстващите. В дните, определени за възпоменаване на починалите, миряните записват в храма имената на своите покойни близки и роднини. А свещениците ги изчитат по време на общата панихида, която се отслужва, измолвайки покой за душата им на оня свят. В случая обаче може да се записват имената само на онези покойници, които приживе са били кръстени.

По време на задушницата се посещават гробищата и вечните домове на нашите близки. Прието е да се прикади с тамян заради вярването, че той прогонва дявола. Най-възрастната жена прелива гроба с червено вино. Този ритуал започва от мястото, където е главата на покойника в посока наляво, като се правят три кръга по края на могилата. После тази, която го извършва, се прекръства три пъти и разчупва обредния хляб.
Първата хапка се оставя на земята и се отлива част от виното с думите „Бог да прости“.

Върху гроба палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Оставят се и цветя – добродетелите на починалия. Някои хора оставят и храна върху упокойното място, но според църковния канон това е неправилно.
На Архангелова задушница, така както и при другите подобни обреди, се правят общи трапези. Наричана още Голяма задушница, тя е последната за годината. На общата маса в гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които такива, които са били любими на починалия приживе).

Приготвят се и т. нар. подавки, които се раздават на близки, комшии, роднини, на хора около съседните гробове, дори непознати. Традиционно в раздавката присъства вино, варено жито, питки (хляб), пилешко, агнешко или каквото и да е месо, дребни сладки, бонбони, плодове. Житото е символ на възкресението, хлябът и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.
За една календарна година обикновено задушниците са четири: събота преди Месни заговезни, събота след Спасовден, събота преди Димитровден и в събота преди Архангеловден.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки