Нов екогеноцид срещу България


Нов екогеноцид срещу България
Електроцентралата за биогаз се планира да бъде изградена на територията на бившата кравеферма в село Черничево
01 Ноември 2013, Петък


Проект за изграждането на биоелектроцентрала край Черничево взриви обществеността. Местните заплашват с блокада на магистрала ”Тракия”

Автор: Диана Славчева

Край единствения у нас балнеокурорт за лечение на бъбречни заболявания Хисаря от известно време се залага нова екологична бомба, която хвърля в ужас местните жители, но, разбира се, не трогва никак родните управляващи.

Само на 50 метра от къщите на хисарското село Черничево и на 7 километра от центъра на Хисаря ще се строи новото чудо на енергетиката – модерна биоелектроцентрала. Тя ще работи чрез разлагане и гниене на различни органични субстанции. А това означава, че от екарисажното подобие в околността ще се разнася непоносима смрад.

Хисаря е разположен в котловина, прикрита на север от Средна гора и открита единствено на юг – откъм Черничево и пловдивското поле. От там най-често идват и ветровете – и най-вече топлият южняк, който прави тукашния климат мек и комфортен. Сега точно този южняк ще понесе неприятните миризми от смърдящите разлагащи се животински отпадъци – пояснява местният жител Диян Петлев.

Наблизо са възвишенията на Старосел, където Тракийският култов комплекс в Четиньовата могила се е превърнал в един от най-посещаваните от туристите наши археологически обекти. Но в случай че централата заработи, и той ще бъде обвит в зловония.
Медиите вече информираха за набиращия скорост бунт на местното население, което се кани да блокира автомагистрала „Тракия“ и пътя Хисар-Пловдив, ако идеята за проекта бъде прокарана. Черничевци не вярват на мъглявите обяснения на инвеститорите, че обектът ще е безопасен.

Съмненията им се подклаждат от факта, че техният кмет Богдан Иванов, който е от БСП, заедно с хисарската кметица Пенка Ганева от ГЕРБ, старателно са криели почти цяла година новината за този строеж. Това се научава случайно, след като става ясно, че отнемат двора и силажните ями на един местен бизнесмен. В същото време в молбата, която инвеститорите са внесли, за да получат строително разрешение, надлежно е написано, че те са направили сериозно допитване до населението – както е нужно по закон – и хората нямали нищо против!

Още по-фрапиращо е решението да не се прави за това предприятие оценка на въздействието му върху околната среда, т. нар. ОВОС. Черничевци се питат как е възможно съоръжение, което ще работи с 27 хиляди тона органични отпадъци, да не бъде преценено дали ще нанася вреди в екологично отношение. Защото и за последния наивник – не само на средна възраст – е ясно, че биоелектроцентрала за производство на ток чрез газ метан, получаван посредством разлагане и гниене на животинска тор, силаж и други органични субстанции, няма как да е безвредна за околната природа и население.

Само за месец тук ще се преработват по около 40 камиона, превозващи по 5 тона животински фекалии, и още 100 тира с растителни отпадъци. Всички тези суровини ще се прекарват през центъра на Хисаря, тъй като край курортното градче няма обиколно шосе.
На среща в Хисаря, организирана от Инициативния комитет против изграждането на централата, един от съдружниците във фирма „Нова био енерджи” ООД, която се явява инвеститор на проекта – Бойко Гавраилов, който в същото време е и общински съветник (и бивш председател на ОбС-Хисаря при предишния му мандат), се опитва да успокои развълнуваното множество, че няма страшно – технологията е безопасна и няма да се изгарят трупове, както това става в екарисажите.

Както отбелязва един от възмущаващите се жители на Черничево: „Да, няма да се изгарят , но ще се разлагат и гният 100 дни във вани и ями по 2500 тона животински и 240 000 тона растителни отпадъци“. А бившата биоложка Ивана Белева поясни пред агенция КРОСС: „Биосубстанции, които директно ще се разлагат, с бактерии –  милиони, а те са не милиони, а милиарди. Не само ще вони, но колкото искате болести ще има“. 

Тази технология впрочем е използвана в шведския град Гьотеборг и само след една година въпросната централа там е закрита. Председателят на Инициативния комитет Коста Стаменов също дава подобен пример. В интервю за агенция „Фокус“ той посочва биоцентрала в Румъния, от която се разнася неприятна миризма. Заради това смята, че проектът не трябва да се реализира толкова близо до населеното място.

Местните смятат, че няма нищо лошо в усвояването на европари – за това в крайна сметка иде реч в този случай, но въпросният смрадлив обект би могъл да бъде построен по-далече от курорта и околностите му. В южните склонове на Средна гора има достатъчно свободно място – отбелязват те, макар да си дават сметка, че предприемачите ще трябва да вложат малко повече пари, за да си изградят инфраструктура до там. Но за сметка на това няма да разгневяват никого и ще опазят тукашната икономика от отлива на туристи, който ще е неизбежен, ако зловонията от биоцентралата се понесат над хисарските санаториуми, паркове, хотели и заведения.

Интересно защо за строеж на подобни обекти инвеститорите избират все курортни места. Преди три години френска компания обяви намерение да изгради електроцентрала, захранвана чрез преработка на биомаса и битови отпадъци в... Банско. Но покрай непрестанно актуалните протести срещу строителството на нови лифтове и писти там, повече не се чу нищо за това намерение.

Ще припомним, че австрийска фирма пък даде гласност през миналата година на идеята си да инвестира в изграждането на биоцентрала за производство на ток от оборски тор и силаж в Свищовско, най-вероятно в село Овча могила, като за целта се търсеха подходящи терени. Но засега този проект се разсъхна, тъй като се оказа, че земеделските кооперации от региона не са в състояние да осигурят нужните за работата й 25 хиляди тона животински екстременти и силажирани материали.

Шум се вдигна и в началото на 2012 г. срещу изграждането на биоцентрала край пернишкото село Рударци от фирма с преобладаващо испанско участие, в която съдружник се оказа и популярната наша телевизионна водеща Валя Ахчиева. Терените в близост до квартал Църква на Перник са именно нейна собственост, както и на други лица, за които е известно, че са придобити чрез съмнителни заменки още през 2005 г. Испанският холдинг междувременно е договорил строежите на електроцентрала на биомаса край с. Строево, община Марица, и на още няколко други места в страната.

Срещу подобен обект, но в Етрополе, преди време имаше други бунтове. Централата е вдигната в двора на скандално известния бивш гербаджийски депутат Емил Димитров и е негова собственост. Тя е на по-малко от километър от града, но вече го обвива в смъртоносните си зловонни отрови, разнасящи над домовете канцерогенните феноли и бензени, което принуди местните жители да събират подписка за закриването й.

Изобщо, очертава се България скоро да бъде превърната в една огромна биоцентрала за преработка на лай..а, с извинение. И тъй като животновъдството ни все повече залязва, което пък води до все по-малък брой на глави от едър и дребен добитък, в един момент ще настъпи непреодолим дефицит от нужната суровина от животинска тор. И то е ясно – тези предприятия ще хлопнат врати. Но дотогава родината ни ще е добре осмърдяна, туристите – прогонени от нея, а поданиците й – натровени и погнусени от безхаберието на продажните ни властници.


Как се получава енергия от биомаса

Енергията от биомасата се получава чрез директно или успоредно изгаряне, чрез пиролиза – разлагане при висока температура и отсъствие на кислород и последващо анаеробно асимилиране – разлагане от бактерии и получаване на метан. Както обясняват по-достъпно енциклопедиите: биогазът е горивен газ, който се получава при ферментация на биологични продукти в анаеробна (без наличие на кислород) среда. Получаваният в природата при естествена ферментация газ се нарича „блатен газ“ и представлява смес от метан и въглероден двуокис, в добавка от сероводород.

От една немска компания, която също проявява интерес да изгражда у нас инсталации за производство на биогаз, поясняват, че съществуват специфични изисквания към суровините, с които работят техните съоръжения – конкретно в случая това е кравешката тор. Тя се сортира специално, след което се поставя във ферментатор. Там процесите на ферментация се извършват под въздействието на специални щамове микроорганизми, при температура 38-44 градуса по Целзий. Наличната практика показва, че едно стопанство, в което се отглеждат 50 крави например и разполага с инсталация от 50 киловата, ще задоволява собствените си нужди от електричество. На каква цена обаче?


Един от инвеститорите – Бойко Гавраилов, който твърди, че няма опасност за населението, е общински съветник в Хисаря от редиците на ГЕРБ Балнеотуризъм или биоенергия от боклук – прекрасните нови хотели в Хисаря ще трябва да плащат цената на неправилния избор

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
възмутена и отегчена
08.12.2013 10:50:45
0
0
Стигааа вече докога мафиотите ще си разиграват кончетата когато и където си искат този инвесотиотор продто е поставено лице,а какаПена кметицата на Хисаря да. я разследват колко парички е взела под масата .Био Фотоволтаични и незнам още кви централи всеки иска пари. да краде нищо. не може фа бъде Био и еко всичко е вредно.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки