Нарът – рубиненият плод на боговете


Нарът – рубиненият плод на боговете
31 Октомври 2013, Четвъртък


Сокът от него помага при анемия, диабет и атеросклероза, а чай от цветовете му сваля кръвното налягане

Автор: проф. Христо Мермерски

От древни времена в източните страни нарът е смятан за крал на плодовете – не само защото се отличава с огненочервения си венец, който на външен вид напомня царска корона, а най-вече заради полезните си свойства, известни на човечеството още от древността. При това лечебни са не само плодовете му, изпълнени с наподобяващите скъпоценни рубини зърна, но и неговите корени, кора, листа и красиви цветове.

Неговите целебни качества са обусловени от високото съдържание на манган, необходим за нормалното развитие на организма. Плодовете му оказват много добър положителен резултат в профилактиката на рака на гърдата. Те могат да се съхраняват много продължително време в хладилник, при това без да губят нито вкусовите си качества, нито полезните си свойства.
Цветовете в изсушен вид често се варят като чай. Получава се напитка с красив червен цвят, която е много полезна за хипертониците.

Различните части на растението са богати на захари, танини, лимонена и аскорбинова киселина, чието съдържание достига до 14 %. Освен това сокът от плодовете съдържа от 8 до 10 % захари, азотни вещества, фитонциди, калий, калций, натрий, фосфор и магнезий. В кората и корените пък има алкалоиди, които притежават силно противоглистно действие.
Сокът от нар е бил използван широко в практиката на такива изтъкнати лечители като Хипократ, Гален и Авицена.

Той се явява много витаминозен продукт, който се препоръчва при малокръвие, изтощение, респираторни инфекции, атеросклероза, ангина, бронхиална астма, радиационно облъчване и други заболявания. Освен това повишава съдържанието на хемоглобин в кръвта и възстановява силите при стомашно-чревни разстройства и чернодробни колики, а също и след прекарани операции и инфекциозни болести. Отлично средство е при диабет, особено когато е приготвен от по-киселите сортове.
Още преди нашата ера сокът е бил използван при стомашни неразположения, гърлобол, простуда и загуба на гласа.
Плюс всичко останало, сокът от нар се прилага и за избелване на кожата, като премахва пигментните петна и луничките.

Ако няма специални препоръки, то може да се пие 3 пъти на ден по една чаша от него, в която е прибавена 1 с. л. мед. Но трябва да се приема внимателно, като при гастрит с повишена киселинност на стомашния сок и язва използването му е забранено.
За прочистване на кръвта курсът на лечение продължава от 2 до 4 месеца и след едномесечно прекъсване терапията се повтаря.
Самият плод помага при проблеми с пикочния мехур, като оказва и леко слабително действие. На възрастните хора се препоръчва да се употребява като тонизиращо средство за бъбреците.

Кората на нара е богата на дъбилни вещества и се прилага за лечение на чревни разстройства и глисти. Отвара от нея се използва в козметиката при проблеми със себорея, а също и за по-добър растеж на косата. При повишена тревожност и нервно изтощение е добре към чая да се добавя изсушена кора. Но отварата от нея трябва да се дозира внимателно – не повече от 1 ч. л. 3-4 пъти на ден, тъй като алкалоидите в нея може да предизвикат слепота.

Благодарение на съдържащото се в семките масло, притежаващо хормонална активност, те възстановяват хормоналния баланс в организма, премахват главоболието, повишеното кръвно налягане и раздразнителността в периода на климактериума. Затова в тези случаи се препоръчва зърната да се ядат цели – заедно със семките.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки