В отговор на вашите въпроси


В отговор на вашите въпроси
31 Октомври 2013, Четвъртък


Като навърших 40 години, реших да си направя профилактично изследване на костната плътност и се оказа, че вече съм развила начална степен на остеопороза.



Лекарката ми изписа да пия калций, но ми се иска да подсиля лечението и със средства от народната медицина. Какво препоръчва тя за това заболяване?
Димитринка Тодорова,
София

Остеопорозата е заболяване, при което костите стават толкова крехки, че се чупят при най-малкото натоварване. От 30-годишна възраст човешките кости започват да изтъняват. В рисковата група влизат жените в периода на менопаузата. Това се обяснява с факта, че в този период в техния организъм не достигат естрогените – хормони, които помагат за обновяване на костната система. Наричат тази болест още „тихият крадец”, тъй като дълго време по нищо не може да се разбере, че калцият в костите намалява.

Следствие на това обаче те започват да губят плътността си и стават чупливи. Пукат се и се чупят най-вече ребрата, шийката на бедрената кост и китките. За да откриете остеопорозата, вслушвайте се в тялото си: епизодичната силна болка в гърба между лопатките или кръста след физическо натоварване, намаляване на ръста, прегърбване, счупване след незначителна травма. Главната причина за наличието на остеопорозата е намаляването с напредване на възрастта на женските полови хормони (естрогените), които регулират съдържанието на калция в организма.

Има и други причини: ендокринни, ревматични, заболявания на жлъчно-чревния тракт, нарушено хранене, приемане на някои видове лекарства. Лекарите от САЩ твърдят, че натуралният сок от портокал или грейпфрут не само спира процеса на намаляване на костната плътност, но и предизвиква обратна реакция т. е. заздравява костите. Според учените обяснението е в наличието на значителни количества антиоксиданти, за които е известно, че възпрепятстват също развитието на ракови и сърдечносъдови заболявания и инсулт. В цитрусовите плодове се съдържат около 400 активни компонента. Кой точно способства за увеличаването на плътността на костите, все още не е изяснено, но специалистите предполагат, че това е лимоноидът. В тази връзка медиците препоръчват изяждането на 1 грейпфрут дневно. Това намалява значително нивото на холестерола.

Рецепта 1: Смесете 100 мл медицински спирт с по 1 с. л. нишадърен спирт, терпентин, 70-процентов оцет, растително и камфорово масло. Добавете 10 г сюнгер на прах (от аптеката) и поставете всичко това в тъмен буркан. Дръжте два дни на тъмно място, като разклащате буркана два пъти на ден. Натривайте със сместа болните стави през нощта. След това ги увивайте първо с вестник, след това с някакъв топъл шал.

Рецепта 2: Черупки от яйца се почистват от ципата и се варят или препичат за дезинфекция. Поставят се начупени в буркан и се заливат с лимонов сок. От разтвора се пие по 1 к. л. 2 пъти дневно.

Рецепта 3: Смесва се добре по 100 г репей и трицветна теменуга. От билките се взимат 2 с. л. и се заливат с 600 мл вряла вода. Настойката кисне  1 час. Пие се 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене.

Рецепта 4: Взимат се 250 мл бира, 100 г листа и корени от глухарче. Корените се измиват добре и се смилат с машинка за месо. Листата се нарязват на ситно и се смесват с тях. Поставят се в буркан и се заливат с бирата. Съдът се оставя на студено за 10 дни. Вечер преди лягане с настойката се разтрива болното място, като оплакванията изчезват след 10 дни. Освен при остеопороза, рецептата е много ефикасна и при артрит и полиартрит.

Рецепта 5: С 300 мл ябълков оцет се залива 100 г настърган хрян, прибавя се и 200 мл вермут, кисне 5 дни като се разклаща често. Използва се за мазане на болните места сутрин и вечер.

Рецепта 6: В тиган, докато се отдели черна течност, се пържат без мазнина твърдо сварени жълтъци, взети от яйца, варени в продължение на 25 минути. Болните места се мажат с така полученото масло и се увиват с марля, която също е натопена в него. Ефектът настъпва много бързо.

Рецепта 7: С 400 мл вряла вода се залива 1 с.л. сладък корен, ври на слаб огън 20 минути, кисне 1 час и получената течност се разделя на 4 равни части. От нея се пие 4 пъти на ден преди ядене. 

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки