Хроничен лимфоцитарен тиреоид


Хроничен лимфоцитарен тиреоид
31 Октомври 2013, Четвъртък


Синът ми е едва на 19 години, а му поставиха диагноза хроничен лимфоцитарен тиреоид.



Какво представлява това заболяване и каква е перспективата за неговото развитие занапред?
Йонка Богданова,
Велико Търново

 
Заболяването е по-известно като болестта на Хашимото. Представлява автоимунно заболяване, характеризиращо се с хронично протичане, увеличена, плътна щитовидна жлеза в резултат на инфилтрация с лимфоцити и повишени количества на циркулиращи антитела. Той е най-честото възпалително заболяване на щитовидната жлеза и най-честата причина за потискане на нейната функция (хипотиреоидизъм).

В около 95% от случаите тиреоидитът на Хашимото се среща при жени на възраст 30-50 години. Също така той е една от най-честите причини за появата на т. нар. спорадична гуша при децата. Установена е генетична предразположеност към заболяването. Рядко по-сериозно усложнение на тиреоидитът на Хашимото е тиреоидният лимфом, който се среща при жени на възраст 50-80 години и остава ограничен в щитовидната жлеза.

Въпреки че заболяването протича обикновено безсимптомно, някои болни се оплакват от чувство на пълнота и напрежение в областта на щитовидната жлеза. По-рядко се появява болка. С течение на времето формата на жлезата се променя, очертанията стават неравни, а консистенцията – по-плътна. Рядко се наблюдава компресивен синдром. В детска възраст струмата е дифузна с гладка или леко неравномерна повърхност. Понякога се откриват подути шийни лимфни възли.

При поставяне на диагнозата се наблюдават симптоми на хипотиреоидизъм при 20% от болните. По-малка част от тях (3-5%) развиват тиреотоксикоза (Хашитоксикозис). При липса на симптоматика и струма (гуша) с малки размери не се налага лечение. При наличие на хипотиреоидизъм се прилага съответната терапия. Радиойодтерапия се прилага рядко. Хирургично лечение се провежда при т. нар.нодозни варианти, компресивен синдром и съмнения за злокачественост. При всички случаи лечението трябва да се провежда в специализирани клиники от опитни специалисти. Не рискувайте с алтернативна и т.н. терапия!

Консултациите със специалистите осъществи доц. д-р Гео Нешев


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки