Кавал засвири...


Кавал засвири...
Журито на конкурса
28 Октомври 2013, Понеделник


Четвърти национален конкурс за надсвирване в с. Рудник

Автор: Огнян Марков

На 12 октомври 2013 г. в бургаското село Рудник се проведе Четвъртият национален конкурс за надсвирване с кавал „Никола Ганчев“. Изявата се организира от НЧ „Възраждане 1927“ с подкрепата на Община Бургас и кметството в селото. Медийни партньори на фестивала през тази година бяха радио „Бургас” и програма „Христо Ботев" на Българското национално радио.

Конкурсът е национален, но от миналата година той става вече и международен. Тогава в надсвирването участваха и музиканти от САЩ- калифорниецът Джон Гибсън и Радослав Паскалев - българин, живеещ в щата Вирджиния. В тазгодишното издание на конкурса участваха също двама американци – познатият вече на хората в Рудник  Джон Гибсън и Роби Маршал.
Участниците в надсвирването бяха оценявани от Темелко Иванов, Данчо Радулов и председателя на журито Георги Иванов, ученици на бай Никола Ганчев и негови ревностни следовници.

Катя Димитрова – секретар на читалище „Възраждане 1927”, сподели своето усещане от тазгодишното издание на конкурса и очерта целите на това национално събитие: „Чрез него ние не само почитаме паметта на именития кавалджия, но и мотивираме младите да изучават и изпълняват българския фолклор, даваме възможност за изява на младите таланти. Още повече, че изпълненията на лауреатите в конкурса влизат във фонда на Българското национално радио.”

Матей Станев, на 11 години от ОУ „Антон Страшимиров“ - Варна, заслужи с изпълненията си специалната награда на тазгодишното издание на конкурса - кавал, изработен от Радослав Паскалев и дарен специално за конкурса, плюс 100 лв. парична награда от кмета на с. Рудник Ангел Исаев.

В най-малката  група журито присъди две първи места - на Радослав Иванов, 12-годишен, ученик също в ОУ „Антон Страшимиров“ във Варна, и на Алекс Панайотов, на 14 години от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна.
Във втората възрастова група първите места са за Дамян Йорданов, на 15 години, и Данаил Цветков и двамата от Варна и ученици в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Класирането в третата  група оглави Павел Геневски от София.
След приключването на конкурсната програма организаторите и участниците изразиха надеждата си този толкова патриотичен по своята същност фестивал на името на Никола Ганчев да се утвърждава все повече във времето, а на следващите му издания международното участие да е по-голямо.


Никола Ганчев е един от най-големите кавалджии на 20 век. Неговият живот обхваща почти целия изминал век - от 1919 г. до 2001 г.
Роден е в село Шишманци, до Пловдив, но още, когато е малък, семейството му се преселва в село Рудник, Бургаско. Майка му е била народна певица, а чичо му Васил е кавалджията, който пръв го подтикнал към свиренето.
Първия си кавал получил на 7 години, а на 16-годишна възраст необикновеният му талант  вече е признат, прави първите си записи в радиото.

От 1936 г. той е редовен изпълнител в радио „София”, редом с най-изявените музиканти и певци тогава. По това време създава първата си народна група - тройка - с гайдар Слави Велев, гъдулар Александър Илиев и Недка Тонева от село Девня, единствената жена по онова време, която свири на кавал.
Цели 30 години е пръв солист в Държавния ансамбъл за народни песни и танци с ръководител Филип Кутев и най-прецизният акомпанимент на изтъкнати певици като Вълкана Стоянова, Надка Караджова, Комня Стоянова, Бойка Присадова, Янка Танева и други.

През 1961 г. заедно с Михаил Йорданов, Михаил Букурещлиев, Еленчо Недялков и други създават Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Изворче“. А големите му и истински бащински грижи за котленското музикално училище от 1962 г., както и работата му с индивидуални ученици, не прекъсват до последните му дни.


В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки