„Дилайла“ на бис в НДК


„Дилайла“ на бис в НДК
Ключови думи: Том Джоунс, Дилайла
28 Октомври 2013, Понеделник


Том Джоунс идва отново, влюбен в нашата страна

Автор: Веселин Максимов

Изобщо не е нужно на 73 години да седиш по пейките в парка и да оплакваш отминалия си активен живот. Поне него никога няма да видите да го прави. Той идва отново. След като посети България преди две години, „Гласът” отново се връща тук, този път в зала 1 на Националния дворец на културата.

Том Джоунс ще извиси глас за втори път на 30 октомври, за радост на многобройните си български почитатели от абсолютно всички възрасти. Въпреки че певецът навърши онази възраст, която споменахме преди три изречения, не е изгубил нито частица от онези огромни енергия и очарование от началото на своята кариера през средата на 60- те години на миналия век.

Трудно е за музикална личност от такъв ранг да бъдат избегнати клишетата „легенда”, „звезда” и „динозавър”. И въпреки това, малко съвременни изпълнители могат да се похвалят с такива феноменални успехи и такова въздействие върху най-различни прочути фигури на световния шоубизнес изобщо.
Кой да вярва, че този харизматичен образ е роден в семейството на миньор в Уелс (до ден-днешен огромна част от публиката мисли, че той е англичанин, което до известна степен не е лъжа – има такъв корен, защото прабабите и прадядовците му са пристигнали точно такива по род.

Томи от малък показал глас и тръгнал да пее по семейни събития, сватби и веселби. Изявявал се и в училищния хор. Междувременно хлапето се разболяло от туберкулоза, отделно страдало от дислексия (особена болест, страдащият от която размества буквите в думите при говор и писане, Джон Ленън от „Бийтълс” е страдал от същото).
С течение на времето обаче заболяванията му изчезват и младият мъж решава уверено да се насочи към сцената.

Известен става почти веднага освен с мощния си глас, и с ексцентричното си облекло. Характерен почерк са му супер тесните панталони (в началото тип „чарли”) и лъскавите ризи с голямо жабо.
Друга разновидност на сценичните му костюми са панталон и силно прилепнала риза от черна кожа, които след 10 минути пеене започват да лъщят от пот. Характерен жест от изявите на Том Джоунс, освен постоянните женски писъци, също както при „Бийтълс”, е постоянното хвърляне на сцената по него на дамско бельо.

Още в годините на лудата си младост истерична фенка хвърлила своите бикини на сцената, а певецът най-спокойно попил своята пот с тях и ги хвърлил обратно. И така се започнало всичко.
Сигурно не знаете обаче, че въпреки че славата му на неспасяем женкар и сваляч се носи вече няколко десетилетия, той е женен за Мелинда Тренчърд от... 55 години. И което е още по-шокиращо – те са се оженили, когато Том бил на 17 години, а тя на 16. Разбира се, страничните му забежки са известни на цял свят, но фактът си е факт – бракът между двамата продължава.

Днес той е доста по-улегнал от времето на истеричните изпълнения с бикини и сутиени, но пее със същата страст, с която за пръв път е изпълнил „Дилайла”. Или „Целувка”. А от няколко години обяви официално, че спира да си боядисва косата гарвановочерна и пусна побеляла брада „катинарче”.
За цялата му дискография не биха стигнали поне две вестникарски страници със ситен шрифт, а който харесва неговото творчество, веднага се сеща за поне десет хита. Освен тях Том ще изпълни и доста по-нови песни от огромния си репертоар – рок, блус, мюзикхол и още каквото се сетите.

Няма да пропусне и паметните парчета от гигантския си успех от 2000 година Relоad, който представлява кавъри на световни хитове от всички стилове, записани в дует с Роби Уилямс, Кардиганс, Ван Морисън, Дзукеро и още куп съвременни звезди на световната музика.
Сър Том Джоунс със сигурност ще направи паметен втори концерт в България на 30 октомври. И ако е вярно твърдението му, че е останал влюбен в нея, ще го очакваме и за трети.


Непоправим мачо Рядка снимка с краля Елвис. Кой е по-велик?

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки