Варна доживя и протест в защита на кучетата


Варна доживя и протест в защита на кучетата
Храненето на бездомни кучета вече е забранено във Варна. София може да вземе добър пример от морската столица
25 Октомври 2013, Петък


Общината налага глоби заради хранене на улични псета, появиха се недоволни

Автор: Илияна Христова

Варна доказа, че е столица на протестите. Този път – в негативен смисъл. В неделя пред входа на Морската градина се проведе импровизиран митинг в защита на бездомните кучета.
Организатори бяха четири неправителствени организаци. Те бяха същите, които нарочиха шофьор на градския транспорт за чудовище, след като той сгази изтегнат на уличното платно пес (“Десант” описа тази история преди няколко броя).

Въпреки организационната подкрепа и разгласата из интернет, протестиращите бяха малко – отразяващите ги журналисти създаваха по-голяма навалица.
Поводът за протеста бе потресаващ. Оказа се, че Община Варна най-после е влязла във функциите си и е започнала да глобява хора, които хранят където и както си поискат бездомни кучета. Няколко варненци “изгоряха” с глоби от 50 лв.

Това ядоса съответните екологични сдружения, “будни граждани” направиха шествие по повод “несправедливостта”. Акцията бе и в защита на бездомните котки.
И все пак акцентът на недоволството бе върху кучетата. “Не можем да ги делим на бездомни и питомни. Те имат еднакви права”, каза  протестиращ. “Искам свобода и уважение” – табелка с този надпис бе сложена върху куче на каишка.
Интересно защо не бе поставена върху уличен помияр? Да не би протестиращите да се страхуват да докоснат такъв?

“Бездомните животни не са опасни, те не са по-нисък клас”, пишеше върху друг плакат. По едно време наоколо наистина почнаха да се появяват безпризорни псета, тъй като в центъра на Варна те са много.
Протестната раздумка има “институционална предистория”. Глобата бе въведена в края на миналата година от действащия тогава общински съвет. Таванът й е 500 лв. През пролетта започна да се прилага в минималния й вариант – 50 лв.

Баби, хранещи кучета и котки, започнаха да се оплакват, че общината ги тероризира. Новият кмет Иван Портних обаче не се оказа любител на безпризорната фауна. Той каза, че не може животните да се хранят с хвърлени от балкона кренвирши.
Неправителствените организации обжалваха глобата, чака се произнасяне на Административен съд-Варна.
Подобни истории се случват не за първи път в България. Препирните са люти и обикновено се забравят най-важните принципи във взаимоотношенията между човека и околния свят. Пак следва да повторим: в гората господар са животните.

С право негодуваме, когато хора посегнат на спокойствието им. Но в населените места господар е човекът. Числеността, породата, поведението на фауната трябва да бъдат съобразени с него. Бездомните животни в градовете отдавна са огромен проблем.
Пръснатите остатъци от човешка храна край жилищни входове, градинки, магазини, с цел да бъдат нахранени четириногите, създават ужасна хигиенна среда. И задълбочават проблема с безразборната популация.


В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Глас в пустиня
04.03.2014 21:40:36
0
0
Ако хората чувстваха болката, която причиняват, светът би бил много различен нали? Уви продължаваме да виждаме само образа в огледалото и да го кичим с титлата "господар"!
1
Ев
12.11.2013 12:10:43
0
0
Вие сте някакви кукута! Авторката е всичко друго, но не и безпристрастна (каквато трябва да бъде, само да вметна). За сметка на това е груба, нискоинтелигентна и тотално необразована. "И задълбочават проблема с безразборната популация."??? Че от кога храненето подпомага популацията? Май не сте наясно как става оплождането?? Ако същият този кмет, който според вас е велик с тази наредба, беше достатъчно велик да кастрира бездомните, вместо да глобява бабите, нямаше да имате проблем! Но вие няма как да знаете, защото все още живеете в селския строй.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки