Образователен геноцид


Образователен геноцид
24 Октомври 2013, Четвъртък


Вместо от образователното министерство да се постараят да възстановят националното си достойнство, го удариха на тотална профанизация със скандални помагала



Неотдавна станахме телевизионни зрители на две груби и една интелигентна сцена в София. Първа – когато  пред сградата на Градска художествена галерия протестиращи посрещнаха Пламен Орешарски с викове „Оставка” и се опитаха да му попречат да влезе в колата си. Втората – когато по време на пресконференция на известен футболен клуб запалянковци съблякоха синята фланелка на новоназначен треньор. Интелигентната сцена бе тази, в която журналистът Росен Петров императивно призова министъра на образованието и науката Анелия Клисарова да възстанови националното достойнство в изучаването на българската литература в училищата.

Общото в трите сцени е протестът срещу „нещо гнило” в правителството „Орешарски”, във футболен клуб „Левски” и  в Министерството на образованието и науката (МОН). За „гнилото” във футболния клуб говори и писа една световноизвестна спортистка и начеващ политик. Аз пък ще пиша за генезиса и някои прояви на гнилото в българската социология, в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. И в МОН -  сегашният и предишните.

В едно телевизионно предаване преди 1-2 години социологът Андрей Райчев цинично нарече Левски „конекрадец“, а Левски и Ботев – „хлапета с отклоняващо се поведение“. Подобно на Милена Кирова – професор по българска литература в Софийския университет, която с ехидно пренебрежение пише за творчеството на Ботев, Вазов, Йовков. В нейното „академично слово“, произнесено на 24 май 2009 г. в Аулата на Софийския университет, тя казва: „Петко Славейков и Захарий Стоянов например, които познаваме като патриарси на българската книжовност, в действителност имат дълбоко амбивалентно отношение към културата и науката“.

А за Левски написа: „С всяко десетилетие, с всяко поколение иконата Левски става все по-скучна“. Подобно пренебрежение има и в проекта за Баташкото клане по време на турското робство – автор е Мартина Балева (изкуствовед) от Института за Източна Европа на Берлинския свободен университет. Група български историци излязоха на 3 май 2007 г. във в. „Дневник“ със статия „В защита на академичната свобода“.

Един от тях дори предложи: „Предлагам да се игнорират в учебниците думи като „клане“ и „робство“. Българите са живели добре и щастливо в Османската империя. Мисля, че е редно и да се възроди идеята за паметник на Сюлейман паша на връх Шипка“. Друг активен османист е Златко Енев, който от електронното списание „Либерален преглед“, издавано в Берлин –  настоятелно ни съветва: „Защо трябва да се научим да уважаваме и османското си минало?“

Сега правителството „Орешарски”  и неговото МОН поеха щафетата от интелектуалците с кастрирано достойнство. И искат учениците да не учат свещени творби на Ботев и Дебелянов и да не знаят нищо за Константин Павлов, Христо Фотев, Георги Марков... А учат в 5-8 клас (като свободно избираем предмет) профанизираното, педерастко, лесбийско, порнографско учебно помагало „Азбука за теб и за мен” (за което разтревожени родители сигнализираха главния прокурор и поискаха оставка на ръководството на МОН). Всичко това - о времена, о Клисарова! - е част от отвратителната програма на образователен геноцид в нашите училища! В такива случаи Мечо Пух казва: „Някои имат ум, а други нямат и това е”.

Първи член на Всеобщата декларация на правата на човека (The Universal Declaration of Human Rights, 1949) гласи: „Всички хора се раждат свободни и равни в своето достойнство и права“. Задължение на държавата, включително на Република България, е да уважава достойнството на всеки човек. Декларацията изисква юридическа отговорност за нарушаването на тези права. Следователно действията на Андрей Райчев, Милена Кирова, Мартина Балева, Златко Енев, Анелия Клисарова и други подобни трябва да бъдат криминализирани за нарушаване на достойнството на българите. За обиди към Левски, Ботев, Вазов, Петко Славейков, Захарий Стоянов, Дебелянов, Йовков и други български светини наказанията трябва да са сурови – за назидание и за профилактика на българското достойнство.

Д-р Георги Чалдъков


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки