Децата в Златарица учат в „малката даскалоливница“


Децата в Златарица учат в „малката даскалоливница“
Учителят по история и цивилизация Петър Влахов е инициатор и създател на музея в златаришкото СОУ „Св. св. Кирил и Методий
22 Октомври 2013, Вторник


Във фоайето на местната гимназия е организирана интересна музейна сбирка за развитието на образованието в района

Автор: Здравка Христова Снимки: aвторът

Едва ли някой очаква, престъпяйки прага на някое обикновено училище, да попадне в... музей. Невероятното е факт в централното фоайе на СОУ „Св. св. Кирил и Методий" във великотърновското градче Златарица.  В него е събрана историята на два века образователно дело в балканския район. В това училище музей, създадено по инициатива на дългогодишния учител по история Петър Влахов, учат над 250 деца от 18 села на едноименната община.

В старите учителски книги и дневници, изровени от мазите на школото, човек може да попадне на доста прелюбопитни данни. Така например от главната класна книга за учебната 1918-1919 г. е видно, че от съществено значение за биографията на учениците е било и занятието на родителите им. Масово се оказва, че децата в училището са на земеделци, а най-ниските оценки в дневника са по вероучение. От цялото трето „а“ отделение всички са с тройки по предмета, с изключение на две петици. По български най-често срещаната оценка е четворка по петобалната система. Тогава учебната година е започвала на 1 септември.

Ученическите дневници са образец на калиграфията. По това време главните книги с текущите оценки и годишния успех на учениците са се водели на най-качествената гланцирана хартия. Могат да бъдат прочетени и няколко протокола от заседанията на педагогическите съвети. Те са любопитно четиво днес, когато детската агресия в училище лавинообразно расте, а проблемите с дисциплината са повсеместни. От запазената протоколна книга за учебната 1955-1956 г. научаваме, че основната причина за намаляване на поведението на тогавашните ученици не са неизвинените отсъствия и бягствата от час, а... тютюнопушенето. Заради него неколцина ученици свалят оценката на държанието си от „похвално 5" на „добро 4". Класът се е повтарял при четири слаби бележки.

Запазени са ведомостите за заплати на тогавашните преподаватели. От книгата на учителите за учебната 1921-1922 г. е видно, че тогавашният главен учител Стоян Златев е получавал за труда и титлата си средна месечна заплата от 1579 лева и 80 стотинки. Възнаграждението на младшия учител с преподавателски стаж от две-три години е 579 лева, толкова е била заплатата на най-младата учителка Люба Писева.

Запазени са и списания „Просвета“ от началото на ХХ век. В тях са публикувани методически помагала за учителите и разработки на уроците по различните предмети. За разлика от днешните задължителни за учителите книжа по методика на преподаването, преди век, освен на сериозната проблематика, се е отделяло и място за забава, вицове, карикатури. Така в един от екземплярите на периодиката намираме карикатура на работния кабинет на изтерзания и беден учител, който работи под капещ таван с разпънат чадър.
Вижда се и интериорът на народния будител, който се е състоял от пушещо кюмбе на дърва и малък одър за спане.

Съвременните деца и младите им учители с интерес разглеждат телеграфа, по който се е осъществявала връзката с външния свят. Запазен е морзов апарат за телеграми на повече от век. Тъй като даскалото е било главно за района през 20-те години на миналия век, това  автоматично прави задължително да има телеграф за връзка с подопечните школа в село Росно и с началното училище в другия край на Златарица, обяснява създателят на музея за 200 години образование в града Петър Влахов. Запазени са старите телефони и номераторът, обслужващ 10 абоната. Изложени са телефонните апарати с вътрешно динамо,  употребявани в периода от войните до 20-те години на миналия век.
Днешните ученици с недоумение поглеждат към червеното копринено знаме на Димитровския комсомол. В музейната сбирка има и синя връзка на чавдарче, но някой е откраднал червената на септемврийчетата.

По времето на Възраждането Златаришката гимназия е наричана малката даскалоливница по аналог на еленската ковачница на учители и просветни деятели, разказва Петър Влахов. Златарица се гордее с много възрожденски учители, известни в българската история. Единият от тях е дългогодишният преподавател Никола Златарски – стожерът на образованието в старата столица Търново. Той е човекът, който създава първият ученически хор в България и първият възрожденски учител, който е можел да композира и е познавал нотите. Определят го като изключителен калиграф. Бил е дългогодишен секретар на старопрестолната община и един от основните двигатели на борбите срещу гръцкото духовенство.

В музея на образованието в Златарица централно място е отделено на създаването на първото училище в района през 1812 година. За това съдим по запазен документ в Държавния архив. Според паметна записка, класното училище в градчето е заработило през есента преди 200 лета. За съжаление частната къща, в която са приети и обучавани на четмо и писмо първите ученици, вече не съществува.

По-късно, през 1860 година, е създадено класното училище. То е построено по инициатива на видния възрожденец Пенчо Вакъвчиев. Днес неговият гроб е в църковния двор, на няколко метра от съвременната сграда на Златаришката гимназия. Първото класно училище днес е приютило градския музей. Първият учител в него е Радко Радославов, който пренася методите на Еленската даскалоливница в Златарица. По-късно неговият брат Минко Радославов продължава святото дело на просвещението на златаришките деца.

През 1892 година започва строежът на новата сграда на училището, защото старата вече е отесняла за разрастващото се населено място. Новото двуетажно школо се съгражда 10 години и за него съществен принос имат парите на златаришките градинари и гурбетчии. Така се поставят основите на сегашното средно общообразователно училище в града. Едно от крилата му е издигнато именно върху сградата на старата прогимназия отпреди 111 години.

Школото е строено от уста Георги Колюв, за когото казват, че е най-добрият ученик на майстор Колю Фичето. Талантливият възпитаник на всепризнатия родоначалник на българското строителство и архитектура е съградил над 30 училища и повече от 120 църкви, мостове, къщи.

През годините училището в Златарица започва да работи по новите, съвременни методи. Често пъти  в началото на ХХ век прогимназията е давана за пример и включвана в провинциалните визити на министрите. Децата на новия век започват да изучават света с географски карти и глобуси. В задължителната образователна програма влизат природните науки, включително физика и химия. По време на септемврийските събития от 1923 година, когато земеделците са свалени от власт с преврат, във въстанието загива един от учителите на Златаришката прогимназия Стефан Попстоянов.

През 1934 година се строи ново начално училище. В момента там се помещава Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство. В периода 1943-1944 година в Златарица се открива първата гимназия. През 1969 година започва строежът на съвременното СОУ "Св. св. Кирил и Методий".


Телефонът с вътрешно динамо Днешните ученици с интерес се ровят в старите дневници Така е изглеждал едно време кабинетът на народния учител според карикатура в сп. „Просвета“

В категории: Горещи новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки