Хлебни къщи учат хората на достоен живот


22 Октомври 2013, Вторник


Пътуваща фотографска изложба, която запознава посетителите какъв хляб ядат народите по света, придружена с уникални арт инсталации на рибни мрежи,

Автор: Десант

пристигна тези дни в Бургас. Експозицията е дело на мрежата от културни центрове „Хлебни къщи“, създадени от Международния съвет на самодейните средища (МСС). Организацията е учредена през 2008 г. като мрежа от читалища и техни подобни културни асоциации на общностни културни центрове от 50 страни в цял свят. Хлебните къщи се създават въз основа на философията, че човек да прави сам своя хляб е първата стъпка към устойчив начин на живот.

Названието на глобалната инициатива е вдъхновено от името „Витлеем“, чиято етимология се корени в думите „бет”, което означава дом, и „лехем“ за хляб. Идеята на създателите на проекта е хората да месят, пекат и споделят хляба си като метод за сплотяване на различните етнически групи и хора с увреждания. Движението непрекъснато се разраства и днес в многобройните хлебни къщи по света се стичат хора от различни възрасти и професии, за да създават заедно хляба си и да разговарят за духовната същност на насъщния.

През 2009 г. Надежда Савова – културен антрополог от Принстънския университет, открива в Габрово първата „Хлебна къща“ в България. Тя се помещава на мястото на стария занаятчийски дюкян на нейната фамилия. Не след дълго в нея се събират десетки габровци, които освен месенето и изпичането на хляб, заедно творят музика и поезия. Те изработват и дърворезба на печати за хляб, гайтани и различни фигурки от глина.
През 2010 г. отваря врати и втората къща в Златарица, след нея следват София, Пловдив, Стара Загора и Варна.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки