ЕК одобри отпускането на националните доплащания за 2013 г.


ЕК одобри отпускането на националните доплащания за 2013 г.
22 Октомври 2013, Вторник


Европейската комисия одобри отпускането на националните доплащания за 2013 г. за България, а Министерският съвет пък прие конкретния размер на подпомагането.


Одобрените схеми са за земеделска земя, тютюн, говеда, биволи, крави с бозаещи телета, овце-майки и кози-майки. Средствата на площ се определят в размер на 32 млн. лв. От подпомагането с национални доплащания за хектар земеделска земя се изключват площите, заети с винени сортове лозя, тютюн и постоянно затревените площи.
Средствата за тютюна са 11,5 млн. лв. и те са осигурени с актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. Подпомагането на тютюнопроизводителите ще става въз основа на средногодишното количество изкупен качествен тютюн (1-3 клас) по сортови групи през референтен период 2007-2009 г. Размерът на помощта ще се определя на килограм изкупен тютюн.

Парите ще бъдат изплатени до няколко седмици от Разплащателната агенция на ДФ "Земеделие", след като приключат всички задължителни проверки, съобщи зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов на среща с Националната асоциация на тютюнопроизводителите. С допълнително осигурените средства подпомагането на килограм ще достигне сумата, изплащана през 2011 г. Министерството на земеделието вече е заложило средства за подпомагане на тютюнопроизводителите в бюджета за 2014 г.
На животновъдите ще бъдат изплатени средства по схемите за национални доплащания за животни. Те ще получат субсидиите си на два транша. Първият ще бъде изплатен през настоящия месец, а вторият в началото на 2014 г.

Животновъдите с говеда и биволи трябва да са отглеждали поне 10 животни към 28 февруари 2009 г., а фермерите с крави с бозаещи телета - най-малко 5 крави с телета и да не са притежавали индивидуална млечна квота. За подпомагането на овцете-майки и козите-майки изискването към стопаните е да са отглеждали поне 50 животни.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки