Шарка по овцете и козите пламна в Благоевградско


22 Октомври 2013, Вторник


Зараза от шарка по овцете и козите покоси десетки животни в село Кочан, община Сатовча. Заболели са най-малко 20 овце от стадо с 225 овце и 2 кози.


Заразата от шарка по овцете и козите не е опасна за хората. Взели сме всички мерки за ограничаване на разпространението на болестта, защото в района на Гоце Делчев се отглеждат много овце и кози, увери аграрният министър проф. Димитър Греков.
Екип ветеринарномедицински специалисти към Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград са извършили клинични прегледи и са взели кръвни проби от заболелите животни за лабораторни изследвания. Резултатите от тестовете са потвърдили, че става дума за зараза от шарка по овцете и козите. Животните са принудително умъртвени и загробени. Пострадалият собственик ще бъде обезщетен.

Определена е предпазна зона около огнището на болестта с радиус 3 километра, в която влизат селата Кочан, Ваклиново и Фъргово, област Благоевград. Има  и наблюдавана зона с радиус 10 километра около огнището на заразата, в която са включени селата Осина, Жижево, Плетена, Сатовча, Крибул, Долен, Боголин, Вълкосел, Абланица, Слащен, Туховища в област Благоевград, както и селата Црънча, Бръщен и Любча в Смолянска област. Забранява се придвижването на овце и кози на територията на тези региони.

Разпоредено е заразената ферма да бъде дезинфектирана. Екипи на ОДБХ-Благоевград и частни ветеринарни лекари всеки ден извършват клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки