Страх и омраза в съвременна България


Страх и омраза в съвременна България
20 Октомври 2013, Неделя


Не съм фашист, не съм ксенофоб. Българин съм

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Аз съжалявам тези хора, наистина. Не съм бягал и се надявам никога да не се случва да бягам от гражданска война в родната ми страна. И на никого не го пожелавам. (Всъщност, съм офицер от запаса и най-вероятно ще ме мобилизират и ще бъда убит, ако някога се случи подобен ад).

Но виждам, че тук през последните дни се развихря страшна истерия с бежанците от Сирия. Засега само по медиите и в интернет, което е напълно обяснимо – правителството няма ясна политика как трябва да се отнасяме с тях, а за стратегия към вече придошлите изобщо не може да се говори.

Гледам как в социалните мрежи се разпространяват покъртителни снимки на глад, мизерия и отчаяни лица. И ми става гадно. Но триж по-зле се чувствам, виждайки местни власти, централно управляващи и „защитници на човешките права” да си прехвърлят топката и да се ругаят злобно кой от кого е по-неадекватен. Че няма стройна програма е ясно. Очевидно е, че сирийците ще прииждат все повече и повече. Побеснявам обаче, когато моите сънародници са наричани от известни (и ярки само във Фейсбук) обществени фигури „фашизоиди”, „социални кретени” и „безсърдечни хора”.

„Нетолерантни” е най-мекото определение по въпроса. Да, хората се страхуват. Страхуват се тези, които съставят брутния обществен продукт на България. Колкото и смешен на ръст да е той. Тези, оставащи все по-малко на брой, които са решили да останат тук завинаги и да умрат тук с идеята, че това е тяхната страна, нея обичат и за нея ще работят до края на дните си.

По целия свят е ясно, че кризата в Сирия е ужасен човешки проблем. За разлика от една определена част от земното кълбо обаче, Европа е много ярка част от този проблем и последствията от него се стоварват с голяма сила точно върху нея. Знаете кой го получава най-остро. Границата на Обединена Европа с останалия свят. Тоест, ние. Българите.
Кога сме показвали, че не сме човеци и не сме милозливи? По време на наводненията в нашата страна ли? Когато и последният беден пенсионер цъкаше есемеси в полза на пострадалите? По време на унищожителните земетресения в съседска Турция, когато пратихме екипи от български пожарникари и те ежедневно рискуваха своя живот?

А може би сега, когато неособено богатите българи денонощно събират чували с дрехи, обувки и каквото намерят, за да помогнат на нещастните бегълци от войната в Сирия?
Списъкът с примери е достатъчно показателен, просто седнете и си го спомнете, аз съм афектиран и поради тази причина мисълта ми в момента не е особено бистра.

Междувременно тук беше мюсюлманският празник Курбан Байрям и главният мюфтия у нас призова на всички, избягали от кошмара в азиатската страна, без значение дали са такива или християни, да се въздаде помощ. Хляб, месо, кой каквото има... Защо някак изведнъж човеколюбците от световната съпротива срещу издевателствата в Сирия се кротнаха, намирайки за „разумно поведение” обещанието на Башар Асад да унищожи химическите си оръжия?

Защо не му вменят като задължение и това да спре изтичането на негови сънародници. Към Европа, към нейната граница България, нали не сте забравили?
Много съм любопитен и защо Европейският съюз още се бави с идея как точно да ни помогне в приемането на сирийски бежанци, а не да ни плюе, че сме говеда и изроди, защото не им предлагаме човешки условия на живот, постоянна топла вода, работещи климатици и посещения на театър, кино и музикални концерти? (Само си представете колко българи си позволяват това ежедневно).

Съществуват теории, според които световните сили имат интерес на Балканския полуостров да няма силна християнска държава. Други твърдят, че идеята е тук постоянно да бъде „буре с барут”.  Трета – че Русия смята за изконна нейна територия нашата земя.
Сещате се – всеки срещу всеки, никой никого не харесва, не се признаваме взаимно и конфликтът винаги да бъде на ръба. Аз не мога да твърдя със сигурност, че някое от тези твърдения е вярно, но като балканец, достатъчно живял тук, съм виждал изпълнения във всяка от тези посоки.

Четвърта – съвременните световни тайни служби планират ислямизирането на България, което ще бъде процес, продължаващ примерно няколко десетилетия, започващи от сега.
И не смея да говоря издълбоко кое от тях е вярно. Но зная едно – моите сънародници априори  са сърдечни и добри хора. И няма да оставят човек на улицата, който да умре ей така.

Но нека се усъмня в покъртителната снимка на младежа Ахмед от Сирия, сложена в социалната мрежа от неизвестна човеколюбка, под която пишеше, че освен обувки, топли дрехи и съчувствие, той ДОРИ няма и смартфон! Трудно ми е да помисля дори, че нещастен бежанец от бушуваща война би страдал нечовешки от липсата на смартфон.
И още: центровете у нас са препълнени. Никой не иска да бие и убива избягалите сирийци. Даже нашите постоянно опитват да помогнат с каквото могат.

Някои от бежанците наистина имат сметки в банки, които смятат да използват, когато се прехвърлят в „другата Европа”, далеч от лагерите в България.
Съжалявам за всички, които не могат да се помолят, както религията им позволява, на Аллах на разсъмване. Но трябва да знаят, че те са бежанци в страна, чиято официална религия е християнството.

Аз също невинаги ходя в храм, но си намирам време да се моля на моя Бог както намеря за добре и подходящо. Убеден съм, че ме разбира, както и аз него. 
Последно: Престанете да ме плюете, че съм ксенофоб и фашист! Българин съм. И ми позволете да се съмнявам.
Във всичко.


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Коко
20.10.2013 13:45:05
0
0
Абе какви бежанци са тия?! Каква Сирия какви 5 лева. Сирия е на 2000 км. Какво са правили в Турция и кой ги гони от там това е въпроса!!! Това да джихадисти и техните семейства, които бяха на лагер в Турция. Войната в Сирия загасва, турските планове се провалиха и тя ни пробутва тези бандити и ханъмките им да ги изхранваме и да ни ислямизират. Няма закон, според който тия да влизат в България. Както и всяка друга африканска и афганистанска паплач. Не сме длъжни !!!Въпроса е ЗАЩО НЕ ГИ СПИРАТ НА ГРАНИЦАТА КОЙ И ЗАЩО ГИ ПУСКА, КОЙ ПРЕДАВА БЪЛГАРИЯ ПРЕД ОЧИТЕ НИ!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки