Работният им ден


20 Октомври 2013, Неделя


11 октомври (петък), 11.00 ч. Премиерът Пламен Орешарски се среща в сградата на МС с представители на граждански организации и НПО.


Всъщност, това са удобните за управляващите пенсионери и цигани от така наречения контрапротест. Логично те не споменават и дума за оставката на министър-председателя, а го хвалят неуморно пред присъстващите журналисти. Самият Орешарски пък попарва надеждите на българския народ, че ще бъде удължен мораториумът върху продажбата на земя за чужденци: „Аз съм на 99,99% убеден в това, че процедурата за удължаване на този мораториум е много трудна и невъзможна. Подписали сме договори и не става току-така. Освен това, нашето законодателство и сега позволява чуждестранни компании да изкупуват родна земя, но към момента не сме загубвали територии.“

19.00 ч. Орешарски отива на среща с Гръцкия бизнес съвет в столичния хотел „Шератон“. По пътя обаче отново се сблъсква с „народната любов“. Стотици протестиращи го чакат на входа с лозунги „Оставка“. Такъв надпис дори е залепен на входната врата на хотела.
Пазен от многобройни гардове от НСО, премиерът за пореден път е принуден да влезе и излезе по-късно през задния вход на сградата. И мънка пред репортерите: „Прекрасно се чувствам, защото има толкова много неща да се свършат в държавата и ако трябва, така ще изкарам до края на мандата“.

12 октомври (събота), 12.00 ч. Премиерът и министрите Хасан Адемов и Даниел Папазов са в Разград, за да се срещнат с кметовете на областта. Орешарски щедро обещава създаването на нови работни места в региона, без да обясни как ще стане това. Репортерите обаче не обръщат внимание на поредните лъжи на управляващите и го „нападат“ с въпроса, ще има ли съкращения в държавната администрация. Министър-председателят се опитва да се измъкне, но накрая признава: „Действително сме предвидили да съкратим в проектобюджета разходите за заплати с приблизително 10 на 100, за да останат средства за други политики“.

13 октомври (неделя), 11.00 ч. Тайфата, водена от Орешарски, пътува за Търговище, но по пътя ги застига народното недоволство. На входа на Омуртаг група протестиращи граждани се опитват да блокират пътя на кортежа на властта, носейки националните знамена и плакати „Мафия“. Те са грубо изблъскани от полицаите и премиерът продължава по пътя си.

13.30 ч.  Вече в Търговище, където се среща с кметовете от региона, протестиращи хора отново го посрещат с викове: „Кой каза, че провинцията не е България? “Кой предложи Пеевски?” и „Оставка“. Орешарски обаче само нагло се усмихва и се шмугва в зданието.

17.00 ч. Кошмарият ден за премиера продължава. Той пристига в Шумен за среща с областния управител и местните кметове. На входа на града го чакат десетки граждани с лозунги „Долу мафията“ и „Отиди си с мир“.

18.00 ч. Явно стресът на премиера започва да му се отразява, защото не помни какво е казал за съкращенията на държавните чиновници предишния ден. След края на срещата в Шумен пред журналисти той започва да дава заден ход за това: „Никога не сме коментирали механично съкращение от 10 процента. Може даже да не се наложи такова.“

14 октомври (понеделник), 10.30 ч. Поредното предизборно обещание на управляващите се оказва лъжа и по-точно това, което даде БСП - че ще върне ранното пенсиониране и привилегиите на военните.
Пред медиите от това обещание се отмята социалният министър Хасан Адемов: „Ще предложа изискването за определена възраст за пенсиониране за групите, които се пенсионират по-рано. За МВР и ДАНС и армията сега има само изискване за трудов стаж 27 години. Това не може да продължава и ще предложа да се въведе праг, който да е на 52 години.“ После се опитва да впечатли с това, че е открил „топлата вода“: „Осигурителната система в България, изградена на принципа на солидарността, няма шанс да направи всички доволни, затова ще има еднакво бедни, а не различно богати.“


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки