Пъстри новини от цял свят


Пъстри новини от цял свят
Ердоган
18 Октомври 2013, Петък


Вести за Ердоган и Меркел, за „Боинг“ и „Форд“ и възкръснал иранец


Критика срещу Турция и Македония в доклада на ЕК

Европейската комисия оповести годишните си доклади за напредъка на балканските страни по пътя им към членство в ЕС.
Към Турция ЕК отправи критики за смазването на протестите от това лято, започнали в отговор на намеренията за заличаването на парк в центъра на Истанбул.
Турция има настойчива необходимост от развитието на истинска демокрация с участието и на цялото общество, вместо възприетото схващане, че демокрацията е израз на волята на парламентарното мнозинство, а не на отчитането на всички гласове в обществото, се посочва в годишния доклад.

Комисията коментира, че това е довело до неотстъпчиво отношение към инакомислещите и в крайна сметка до провал в защитата на основните права и свободи. Като пример са посочени протестите от май и юни, довели до прилагането на груба полицейска сила срещу демонстрантите.
Пред Турция стои ясното изискване за по-нататъшни законодателни промени, които да доведат до уеднаквяване на наказателната съдебна практика в полза на постигането на защита за основните свободи, включително по отношение на свободите на изразяване и на събиране, пише в документа. Въпросът с основните права остава ключов показател за промените в държавата, допълва комисията.

Комисията критикува смесената медийна собственост и притеснителните изявления на политици, довели до широко разпространена автоцензура в печата.
През последната година Турция предприе няколко важни стъпки, сред които законодателни промени и започване на мирен процес, целящ прекратяване на тероризма и насилието в югоизточната част на страната, отчита комисията. Като важна стъпка се отбелязва възможността за започването на преговорите с ЕС по следващата тема (за регионалната политика) след тригодишен застой на преговорния процес.

ЕК допълва, че е в общ интерес на Турция и на ЕС възможно най-скоро да бъдат открити преговорите по темите за съдебната система и основните права, както и за правосъдието, свободата и сигурността.
Комисията настоява Турция да спази поетите задължения, свързани с решаването на спора за Кипър, особено по отношение на свободното движение на стоки.

В доклада за Македония е записано, че страната продължава да изпълнява успешно политическите показатели за членство в ЕС. Македония е постигнала напредък, достатъчен за продължаване напред по пътя към присъединяването й към ЕС и ЕК отново, за пети пореден път, препоръчва да бъде открито началото на преговорите за присъединяване, пише в документа.

Комисията отчита, че за последната година отношенията с България са били повлияни от различия основно в областта на възприемането на историята. Бяха ускорени контактите на високо равнище, имаше двустранни преговори по споразумението за добросъседство, макар че остават открити проблеми, пише в доклада. Отбелязва се, че отношенията между гражданите на Македония и на България остават "нормални".

По въпроса за двустранното споразумение за добросъседство, както и изобщо за отношенията на Македония с нейните съседи, ЕК препоръчва градивен подход. Това се определя като важно и същевременно се отбелязва, че действия и изявления, които биха навредили на добросъседството, следва да бъдат избягвани. ЕК отбелязва, че е време да бъде постигнато решение за името на държавата под егидата на ООН.

Комисията допълва, че пред Македония стои нуждата от прилагане и укрепване на законодателството, особено по отношение на независимостта на съда, свободата на изразяване и отношенията с медиите, промени в изборното право, резултатна борба с корупцията.

Според доклада Македония продължава да напредва по пътя към пазарната икономика. Като слабост е отбелязана липсата на средносрочно бюджетно планиране и на ефективно управление на обществените средства. Допълва се, че страната е постигнала високо равнище на приравняване на националното си законодателство с европейското, но остават изискванията към грамотността на администрацията, която да прилага законите.
Отправени са критики към недостатъците в областите на опазването на околната среда, промените на климата, обществената политика, трудовия пазар и финансовия контрол.


„Зелените" се отказаха от коалиция с Меркел

Германската партия "Зелените" излиза от преговорите с консервативния блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) за съставяне на управляваща коалиция, съобщи генералният секретар на ХДС Херман Грьое. 
След провелия се в Берлин втори кръг на предварителните преговори, който продължи осем часа, "Зелените" са установили наличието на съществени разногласия между тях и християндемократите  на канцлера Ангела Меркел по ключови въпроси. 
Грьое отбеляза, че ХДС/ХСС сега има намерение да се концентрира върху "проучвателната" среща със социалдемократите.

След отпадането на варианта за коалиция със "Зелените" единствената възможност остава съставянето на "широка коалиция"  на ХДС, ХСС и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). В случай че консервативният блок и социалдемократите не стигнат до споразумение и сложат край на преговорите, вероятно ще се стигне до повторни избори. 
Германия е блокирала въвеждането на по-строги правила за вредните емисии на автомобилите в ЕС, след като ХДС на канцлера Меркел получил голямо дарение от трима основни акционери в БМВ. 

По настояване на Германия министрите на околната среда от ЕС отложиха приемането на предложените правила за вредните емисии, които по план трябва да влязат в сила през 2020 г. 
ХДС заяви, че дарението в размер на 690 хил. евро от миналата седмица,  направено от Зузане Клатен, майка ѝ Йохана Квант и брат й Щефан Квант, "няма абсолютно никаква връзка с каквото и да било отделно политическо решение". 

Семейство Квант обаче държи почти половината от акциите на мюнхенския автомобилен концерн БМВ, чиито луксозни модели отделят доста над предложеното ограничение от 95 грама въглероден диоксид на километър. 
Опозиционната партия "Левите" изтъкна дарението като доказателство за доста близки отношения между канцлера и германските автомобилни производители.

Германия традиционно не подкрепя твърде високи ограничения на вредните емисии от страна на ЕС, тъй като нейната автомобилна промишленост е с доста по-развит сегмент на луксозните и спортни автомобили, за разлика от тази на нейните съседи. 
Берлин също така стриктно защитава статуквото по някои аутобани в страната да няма ограничение на скоростта - независимо че това далеч не е свързано с горивна икономичност или с особено полезни последствия за околната среда, имайки предвид по-високите нива на вредни емисии, отделяни от автомобилите при високи скорости. 


Прокоба тегне над „Дриймлайнер"

Пътнически самолет Боинг 787 "Дриймлайнер" на компанията "Еър Индия" загуби по време на полет панел от обшивката на фюзелажа и липсата бе открита едва след приземяването му. Панелът все още не е намерен, съобщава сайтът на в. "Банлагор мирър".
Инцидентът е станал в събота, когато самолетът, на борда на който е имало около 150 души, е пътувал от Делхи за Бангалор. Липсата на панела е установена на летището в Бангалор от наземния персонал. Обратният полет на машината се забавил с девет часа - докато бъде доставен друг панел. Според местните медии той е бил свален от друг Боинг 787, който се намирал в Делхи.

Представители на "Еър Индия" и на "Боинг" заявиха, че липсващият панел е с размери около два метра дължина и около метър ширина. Не е възникнала опасност за пътниците. Главното управление на гражданската авиация на Индия разследва инцидента.
Полетите на Боинг 787 "Дриймлайнер" бяха спрени от всички авиокомпании по света след инциденти с литиево-йонните акумулатори на два японски самолета. След проверки и подобрения в батериите, в началото на лятото полетите бяха възобновени, но проблемите не приключиха с това. През юли на лондонското летище "Хийтроу" избухна пожар на борда на "Дриймлайнер" без пътници.


Иранец преживя екзекуцията си, ще го бесят отново

Иранец, осъден на смъртно наказание, оцелял като по чудо. 37-годишният Алиреза М. Е. бил осъден заради трафик на наркотици. Той бил екзекутиран чрез обесване. След 12 минути била обявена неговата смърт, но на следващия ден семейството му било изненадано да види, че иранецът ги чака жив в моргата. В момента той се намира в болница, но от съда съобщили, че когато се възстанови, ще бъде обесен отново.
През 2012 г. в Иран са били изпълнени около 500 смъртни присъди - предимно за убийство, кражба, отвличане, прелюбодеяние и търговия с наркотици. Повечето от осъдените биват екзекутирани чрез обесване. Смъртните присъди най-често биват изпълнявани на територията на съответния затвор, но в някои случаи - и публично.


„Форд" спаси своя фабрика в Румъния

"Форд" спаси фабриката си в румънския град Крайова, пише в заглавие на в. "Зиарул финанчиар".
Изданието обяснява, че след като производството на автомобили е намаляло заради свиването на автомобилния пазар в Европа, то сега има ръст до над 1000 произведени двигателя на ден, които се изнасят в Америка и Азия. 

"Работи се на две смени. Имаме капацитет да произведем 350 хил. двигателя, като тази година ще произведем близо 200 хил. двигателя. За сравнение миналата година бяха произведени 27 хил.", казва шефът на отдела за производство на двигатели във фабриката на "Форд" в Крайова. 
Приходите от тези 200 хил. двигателя ще възлязат на над един милиард евро, отбелязва "Зиарул финанчиар". 

Заводът произвежда и по 70 хил. броя от модела "Форд Б-Макс", така че приходите ще нараснат с още около един милиард евро, е изчислило изданието. 
Заради свития автомобилен пазар фабриката в Крайова не работи 20 дни и 2500 от общо 3900-те служители стояха без работа, припомня изданието. 
За сравнение най-големият автомобилопроизводител в Румъния - "Дачия", е произвел миналата година 254 хил. двигателя, а целият оборот на компанията е бил 2,85 млрд. евро. 
Френската компания "Рено" е произвела в румънската си фабрика в Миовени двигатели за 900 млн. евро миналата година.


Ангела Меркел

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки