Бонусите на Виолета Николова ще й струват 5 години затвор


Бонусите на Виолета Николова ще й струват 5 години затвор
Виолета Николова
18 Октомври 2013, Петък


След като конституционните съдии потресоха цяла България, оставяйки Делян Пеевски да продължи депутатството си, колегите им от Софийския градски съд

Автор: Десант

реваншираха частично честта на родната Темида пред обществото. На 17 октомври СГС осъди Виолета Николова, бивш шеф на Агенцията по вписванията, на пет години ефективно лишаване от свобода.
Столичните магистрати я намериха за виновна по обвинение в присвояване на 53 000 лева от бюджета на агенцията през 2011 г.

Решението бе изненадващо, тъй като първоначално от прокуратурата поискаха три години условно и още пет на изпитателен срок. Решението на съдията обаче се оказа доста по-сурово и дамата ще трябва да излежи присъдата си в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален общ режим.

По делото на Николова, станала популярна като „Мадам Бонус“, бяха обвинени за съучастие и нейните подчинени Райна Иванова и Тотка Стоилова. За двете държавното обвинение  поиска поиска по три години условно и лишаване от правото да заемат държавна или обществена длъжност. Съдът обаче оправда Иванова, подвизавала се на поста директор на дирекциите „Човешки ресурси” и „Връзки с обществеността”, докато финансовият контрольор Тотка Стоилова бе призната за виновна и получи присъда от 2 години условно, гарнирана с глоба от пет хиляди лв. И подсъдимите, и прокуратурата не пожелаха да коментират съдийското решение, което може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд като по-горната инстанция.

Името на бившата висша държавна чиновничка нашумя в началото на миналата година като част от скандала с бонусите, раздавани по министерства и агенции по времето на кабинета „Борисов“. Оказа се, че шефката на регистрационната институция  сама си е давала оценки на работата и сама си е присъждала премии в размер на хиляди левове.

Скоро след тези разкрития тя бе уволнена от тогавашния министър на правосъдието Диана Ковачева. Тогава Николова първо се опита да се оправдае, че е била рекетирана по телефона от името на бившия главния прокурор Борис Велчев да преведе получените бонуси за дарения. След това пък заяви, че била е проявила „честен и почетен работохолизъм“, въпреки че работата на подопечната й агенция беше критикувана поголовно за ниско качество и корупция.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки