Селските училища в Кърджалийско опустяха извънредно


Селските училища в Кърджалийско опустяха извънредно
В езиковата гимназия в Кърджали все пак учебните часове продължиха, макар в някои класни стаи да влязоха само по 2-3 деца
18 Октомври 2013, Петък


Покрай Курбан байрам класните стаи в региона се опразниха с благословията на образователното министерство

Автор: Златка Христова

Извънредна, но традиционна вече стана ваканцията на учениците в Кърджалийско покрай мюсюлманския празник Курбан байрам. Още преди настъпването му в Регионалния инспекторат по образованието заваляха уведомленията на школските директори за наложителното пускане на кепенците за цели 3 дни – от понеделник до четвъртък включително.

Началникът Гроздан Колев заяви, че всички селски училища в региона  ще бъдат затворени до сряда. Нямало обаче яснота за точния брой на опразнените учебни заведения, защото подобна статистика в инспектората не се водела. Ваканцията бе валидна и за преподавателите. В четвъртък и петък класните стаи отново се изпълниха, но не съвсем, тъй като религиозният празник трае 4 дни.

Извънредната почивка на учениците е разрешена със заповед на министъра на образованието Анелия Клисарова. Сто процента от децата са обявили намерението си да отбележат байрама и българският закон позволява това. Според Колев е напълно нормално мюсюлманчетата да се отдадат подобаващо на религиозния си празник и нямало нищо смущаващо в това. Колев е кадър на ГЕРБ, докаран на поста от директорското място в училището в село Бойно и трепери заради очакваната „червена” метла.

В учебните заведения в Кърджали паралелките бяха наполовина пълни, при това още от понеделник, когато вярващите в Аллах се приготвяха за голямото честване и домакините раздаваха мекици и бонбони. Такава бе ситуацията в елитната езикова гимназия „Христо Ботев”, по данни от директорката Йорданка Чавдарова. Желаещите да отсъстват от учебните занятия представят на класните си ръководители заявления с родителски подпис, обяви тя.

Нямало съвсем празни класове, но дори и само с 2-3 деца часовете се провеждали нормално. Десетки ученици пътуват от селата и съседните общини до елитното училище и те са предимно от турски произход, но значителна част от тях, особено от подготвителните класове, са пренебрегнали байрамската ваканция заради спецификата на обучението по чужди езици, уточни Чавдарова.

Половината от близо 1700 ученици от СОУ „П. Р. Славейков”, най-голямото училище в Кърджали и областта, от понеделник също не бяха в час. Директорът Милко Багдасаров стана депутат в 42-ото НС, но не е напуснал поста си и очевидно демонстрира толерантност към децата на коалиционния избирател. Основното училище „П. К. Яворов” в ромския квартал „Боровец” очаквано бе затворено заради 100-процентовото отсъствие на учениците.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки