Втори вот: Пълна зала, позната логорея, нервен Борисов


Втори вот: Пълна зала, позната логорея, нервен Борисов
Лиляна Павлова губи ума и дума, когато шефът е нервен
18 Октомври 2013, Петък


Когато Борисов е видимо нервен, веднага Лиляна Павлова губи присъствие на духа и понеже не е кой знае какъв оратор – става едно говорене

Автор: Анна Александрова

като на някогашно профсъюзно събрание. Но всъщност се излагаме, дори и да губим само по точки.
Така един депутат от ГЕРБ сполучливо обрисува ситуацията в групата непосредствено след дебатите по втория вот на недоверие към правителството на Орешарски, внесен от съпартийците му.

Човекът не пожела да бъде цитиран поименно, защото е от разширяващата се група на скептиците – депутати от ГЕРБ, които оспорват ползата от вотове до дупка и надцакване с кворум.
Всъщност някои политолози – при това симпатизиращи на ГЕРБ – вече предсказаха появата на недоволни депутати от деструктивното поведение на Борисов. Това са потенциални люспи, ако употребим терминологията от времето на разпадащия се СДС. За някои от тях присъствието в парламента е скъпа инвестиция, при която трябва да се търси бърза възвръщаемост, а за други правенето на антиполитика е повод да се оглеждат за друга партия, предлагаща по-добри условия.

Иначе казано – очаквайте, ако не полуразпад, то поне начало на период на люспене на ПГ на ГЕРБ. Не защото са в някаква неописуема тежка политическа криза, а понеже вече не са на власт; и защото наистина не знаят как да се държат в опозиция – камо ли да печелят от тази второстепенна роля; и тъй като деструктивизмът на Борисов в случая действа деструктивно и дезорганизиращо и на собствените му депутати.

Които, също като управляващите, знаят, че и вторият вот на недоверие няма да мине – също като първия; и няма да бъде запомнен дори с екскурзията на „Атака” до Брюксел (този път имаше до Виена и назад); та дори няма да има циркове с кворума; и което е най-важно – вече започват да се чувстват независими – т. е. да осъзнават по най-болезнения начин, че от тях нищо не зависи.

Тъжно – да ти се присмее Орешарски

Преди време герберите се подиграваха на Пламен Орешарски, че орехи не са достатъчни, за да оцелее – нужни са топки. Сега скромно надареният откъм чувство за хумор премиер-банкер придоби кураж от беззъбите вотове срещу правителството му и започна да връща топката в полето на ГЕРБ.

Ние сме издръжливи, по-скоро питам ГЕРБ докога ще издържи на вотове до дупка. Така отговори министър-председателят след откровено скучните дебати по втория вот, внесен от ГЕРБ, в хода на които Бойко Борисов и Цветан Цветанов дори не взеха думата.
Само от уважение към гражданите, които подкрепят ГЕРБ, не бих разказал нищо от впечатленията си при първите ми срещи с премиерите по отношение на предната международна неизолация, ако ме разбирате какво искам да кажа. Това още каза Орешарски по адрес на Борисов след запитване как се чувства в Брюксел в международна изолация.
Което наистина е повод да си спомним как Берлускони мереше с педи гърбината на Борисов и разперваше иронично ръце.

Като че ли говорехме за дебатите по втория вот... При отсъствието на зевсоподобната Искра Фидосова (с напускането й ГЕРБ изгубиха брутален, извънсистемен, силов и щедро надарен с цинизъм оратор) дори не се наложи на БСП да пускат на трибуната Мая Манолова. Там се дуелираха умерено скучният Димчо Михалевски и скучната до досада Лиляна Павлова. В случая под дуел трябва да се разбира умореното повтаряне на вече клиширани реплики. Просто скука!

Луд умора няма – само се поти 

Всъщност Мая Манолова влезе в употреба, но преди същинските дебати. И освен това говори пред доста по-голяма аудитория, доколкото избра сутрешния блок на услужлива телевизия. Където с добре заучен апломб заяви, че ГЕРБ вече са карикатура на опозиция, особено в европейския смисъл на тази дума.
Манолова допълни, че е повече от несериозно да обявиш като своя линия на поведение „вотове до дупка” и да ги избираш произволно, само и само да блокираш работата на парламента и да отклоняваш вниманието на хората от важните теми.

И забележете – Борисов, който през повечето време на дебатите сновеше из коридорите на парламента като буреносен облак – бе чул Манолова и не се стърпя да я коментира.
„Да, така е, ние не сме опозиция, ние сме победителите от изборите. А те са карикатури на управляващи. Аз съм по-съгласен да съм карикатура като опозиция, защото съм победил, отколкото като тях да съм карикатура като управляващ”, каза Борисов.
Според него този парламент се е дискредитирал включително с това, че негов председател е „един изключително некомпетентен човек, какъвто е Миков”, който „е абсолютно неправомерно на този пост, защото не е победил на изборите”.

При друга ситуация Миков сигурно би припомнил на Борисов, че входът за юридическото образование на предишния председател на парламента минава през „рабфак”. Което не е срамно или поне не е по-срамно от това да си завършил Монтанския филиал на национално неизвестен юридически факултет и да се препитаваш като нотариус преди да станеш председател на парламентарната правна комисия. С извинение, г-жо Фидосова...
В случая преподавателят по право в Софийския университет Михаил Миков просто нямаше възможност, защото председателстваше заседанието, по време на което Лиляна „Талпата” Павлова обменяше с Димчо Михалевски взаимни нападки в лъжи и инфраструктурна некомпетентност.

Вотът като преоценена политическа практика

Дебатите по този втори вот на недоверие дадоха възможност на г-н Местан чинно да седи в пленарната зала, вместо да свидетелства в съдебната зала по делото срещу Октай Енимехмедов, нападнал Доган с дефектен газов пищов. Всъщност на това дело за трети пореден път не се яви и Доган, което даде повод на един уважаван и специализиран сайт да напише: „ДПС бойкотира процеса за покушението срещу Доган”.
За да сме точни – Лютви Местан седеше чинно в пленарната зала и пазеше кворума заедно с колегите си – председатели на парламентарни групи – Сергей Станишев, Волен Сидеров и Бойко Борисов (от време на време).

И заради протокола: Лютви Местан дори взе думата и каза на глас по адрес на Бойко Борисов онова, което всички знаят, но малцина изричат с пълна сила.
„Вотът на недоверие е едно голямо парламентарно събитие, но аз вече казах, че вотът на недоверие ще престане да бъде голямо парламентарно събитие в редакцията на ГЕРБ”, витиевато рече той. По думите на лидера на ДПС „превръщането на вота в парламентарно ежедневие, в парламентарен тривиалитет, означава смърт на вота на недоверие като най-силно оръжие на опозицията”.

И диагнозата на психиатър, напуснал политиката

Помните ли д-р Николай Михайлов – психиатър, теолог и бивш депутат от ДСБ?  Редовно анализира симптомите, болестите и (не)възможното лечение на един или друг политик, партия, група, секта, терапевтична група и т.н.

Въобще човекът вече гледа на политиката отвисоко, като при полет над кукувиче гнездо.  
Този парламент е задочен в собствената си дейност, той е следсмъртна институция. Това коментира в деня на дебатите по вота д-р Николай Михайлов. Според него парламентът е бил приключен още с опита Делян Пеевски да бъде поставен начело на националната сигурност, което е „не само чудовищна глупост, но и посегателство върху целостта на институцията”. По думите на Михайлов кариерата на Пеевски не е обоснована със заслуги и качества, а чрез задкулисие.

Има ли сила, която може да ви накара да вярвате, че е бил неизбежен като зам.-министър заради неговите бляскави възможности”, попита риторично психиатърът и поясни, че не е почтено да се колебаем по този въпрос.
От друга страна обаче, Михайлов смята, че вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ, е саботаж и нищо повече. „ГЕРБ действа като камикадзе, бута колоните на сградата с риск да бъде затрупан, но не намира друго предназначение на собственото си присъствие”, каза още психиатърът.


Новина в аванс

Третият вот на недоверие към правителството на Орешарски, който ГЕРБ ще внесе, ще бъде за култура. Това обяви в Пловдив лидерът на партията Бойко Борисов, часове след края на дебатите и двойно повече часове преди гласуването в парламента на втория вот, внесен от ГЕРБ.

Което, освен всичко друго, показа, че и самият Борисов не вярва вотът да мине и в този смисъл го третира като част от мероприятията на народната опозиция, чиято задача е да дразни управляващите и да саботира работата на парламента.
По-рано в сряда Борисов обяви, че новият трети вот на недоверие ще бъде внесен в петък. Той мотивира избора на тема с обяснението, че "това е нещо, което е абсолютно задължително и необходимо за икономиката – културно-исторически туризъм, музеи, археология".

И един български Лувър, в който някой ден да се озоват восъчните или дори мраморни статуи на политици като Луканов, Виденов, Костов, Сакскобургготски, Станишев, Борисов.
В Пловдив Борисов обвини правителството, че не иска да свърже един трафопост и така спира откриването на българския Лувър, само защото е строен от ГЕРБ.
Налага се да го утешим, че Вежди Рашидов все пак успя да открие Музея на тоталитаризма, построен също от ГЕРБ. И там определено има място и атмосфера за восъчните или дори мраморни статуи на политици като Луканов, Виденов, Костов, Сакскобургготски, Станишев, Борисов.



Някои политолози вече предсказаха появата на недоволни депутати от деструктивното поведение на Борисов

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки