Подбрано


Подбрано
18 Октомври 2013, Петък


Седмица на кестените


Мармалад от кестени

Продукти:
1 кг ядливи кестени
1 кг захар
250 мл вода
лимонена есенция

Начин на приготвяне:
Кестените се измиват и се сваряват в неголямо количество вода, като съдът се покрива със салфетка или капак. Когато са готови, кестените се изваждат и още горещи се почистват от външната и вътрешната обвивка. След това се смилат с машинка за месо или се намачкват с преса за картофи.

Полученото кестеново пюре се пуска в сироп, приготвен от захарта и водата, и се вари на слаб огън около 30 минути, като непрекъснато се разбърква, за да не загори. Преди да се свали от огъня, се ароматизира с лимонена есенция (или ситно настъргана лимонова кора). Готовият мармалад се насипва още горещ в буркани и се съхранява на хладно място. Той може да се приготви и като  кестените се оставят цели без да се смилат.


Кестенови бисквити

Продукти:
½ чаша счукани кестени
½ чаша захар
1 2/3 чаша брашно
200 г краве масло
3 яйца
1 ч. л. суха мая

Начин на приготвяне:
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с маслото и захарта до получаването на еднородна маса. След това, като се разбърква добре, се добавя маята, брашното и най-накрая кестените. От всичките тези продукти се замесва плътно тесто.
Върху подходящ плот се наръсва малко брашно, полага се приготвеното тесто, размесва се отново и от него се оформят няколко топки. Всяка една от тях се намачква с вилица и се намазва отгоре с разбития яйчен белтък. Тавата се намазва с масло, посипва се с брашно и в нея се нареждат така приготвените топки. Сладкишът се пече във фурна за около 20 минути.


Пуйка с кестени

Продукти:
1 пуйка (около 5-6 кг)
8 пресни сливи
2 с. л. бренди
450 г нетраен  колбас (кремвирши, наденица)
2 резена бекон
200 г кестени
1 ябълка
1 лимон
½ ч. л. индийско орехче
краве масло
7-8 стъбла зелен лук
1 кромид лук
1 морков
600 мл пилешки бульон
2 ч. л. царевично нишесте
салвия

Начин на приготвяне:
Сливите се попарват с вряла вода в затворен с капак съд и след като престоят известно време така, се изплакват, изчистват и заливат с брендито. Колбасите се нарязват и се смесват с резените бекон, почистените и предварително сварени кестени, накиснатите сливи, нарязаните на резени ябълки, настърганата лимонова кора и половината от лимоновия сок. Добавят се и подправките.

Пуйката се изчиства, измива, подсушава и напълва с половината от кестеновата смес, като отворът й се затваря с клечки за зъби. Повърхността на птицата се натрива с останалата половинка от лимона и краве масло. Около нея се изсипва останалата плънка, като предварително тавата се намаслява добре. Докато се пече, пуйката се полива от време на време с пилешкия бульон.
Когато е готова наполовина, към блюдото се добавят и нарязаните моркови и лук. Поднася се гореща с гарнитура от плънката й.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки