Старата аптека „Хипократ“ и „Лекарственикът“ на Иван Рилски


Старата аптека „Хипократ“ и „Лекарственикът“ на Иван Рилски
Витрините с австрийска вазерия от 1900 г.
15 Октомври 2013, Вторник


Везни, използвани от сподвижник на Левски, са сред най-ценните експонати в Музея на фармацията в Стария Пловдив

Автор: Камен Колев Снимки: авторът

Старопечатни фармакопеи на Дюрвал и Хагер, издавани в началото на ХІХ и ХХ в. на френски, немски, чешки и руски език, безценният „Лекарственик” на свети Иван Рилски, машини за изсичане на таблетки, старинни колби и епруветки са сред най-интересните експонати в единствения у нас Музей на фармацията в Стария Пловдив. Той е отворен на 18 септември 1981 г. в къщата със старата аптека „Хипократ” на д-р Сотир Антониади, а в колекцията са събрани уникални предмети и уреди, използвани някога за приготвянето на лекарства и мехлеми.

Уникалните старинни книги се съхраняват в библиотека на втория етаж, до която води малко дървено стълбище с изящен дървен парапет и вътрешен прозорец. Във вестибюла е чакалнята, обзаведена с кокетна масичка и автентични столове с дърворезба. Таваните на всички стаи на втория етаж на къщата са изографисани с изписани розети и растителни орнаменти. Сред старопечатната книжнина едно от най-ценните издания е издаденият през 1846 г. в Букурещ „Лекарственик” на свети Иван Рилски, половината от който съдържа молитви, а другата половина – рецепти, които и до днес се използват в народната медицина.

Предписани са съставките за лекарства за "дерт", за сърце, за „человека, дето храка кръв” (туберкулоза – б. а.). Ценната книга е открита в Пазарджик, а оригиналът й се пази в Рилския манастир. В отлично състояние са пета и шеста австрийски фармакопеи от 1855 и 1889 г., френската фармакопея от 1866 г., четвърта руска фармакопея от 1891 г., а също и много справочници, таблици и указатели.

В стаята на горното ниво в къщата на д-р Антониади се е намирал складът или т. нар. асистентско помещение на някогашната пловдивска аптека „Хипократ“. Тук могат да се видят микроскоп, колби, епруветки, дестилатор и везни с тежести. Една от тях е поставена в стъклен контейнер в условията на вакуум, тъй като е най-точна, когато е изолирана по този начин. Запазени са няколко метални преси под формата на крокодили, с които са се изработвали различни тапи за аптекарски шишенца.

Хаваните, в които са били счуквани различните корени, билки и семена, са изработени от дърво, мед, бронз, ахат, порцелан и желязо. Желатиновите капсули пък са се отливали в малък прибор от дърво и метал, оборудван със специални плаки. С друга машина са били изсичани различни  таблетки. Интересен експонат е глиненият филтър, произведен в Манчестър през 1830 г.. Той е бил притежание на д-р Рашко Петров, който го е използвал в собствената си аптека през втората половина на ХІХ век.

По стените са окачени оригинални дипломи на магистър-фармацевти от онова време, завършили в Австро-Унгария, Франция, Полша и Чехия. Сред тях е и тапията на първия магистър-фармацевт д-р Леон Бергер, открил аптека в Карлово, която и досега носи неговото име.

Самата сграда, в която се е помещавала някогашната аптека „Хипократ”, е построена в типичния стил на възрожденските пловдивски къщи през 1872 г. от д-р Антониади. Той е бил сред първите дипломирани лекари у нас преди Освобождението. Близо до нея през 1845 г. е открита една от първите аптеки в България, която е носила името  „Галений” и е била собственост на лекаря и участник в националноосвободителното движение д-р Владо. Наблизо са били и аптеките на други трима видни лекари от периода преди Освобождението – д-р Иван Богоров, д-р Рашко Петров и д-р Стоян Чомаков.

Постройката е истинско архитектурно бижу – конзолите на еркера са в бароков стил, изящен е и корнизът над втория етаж и на входната дворна врата. Самата аптека е била разположена в приземието на къщата, а  горният етаж се използвал като жилище и като лаборатория за приготовление на лекарствата.

Стелажите са запазени в оригиналния си вид – с орнаменти и дърворезба. Те са били доставени от Виена в края на XIX век. По лавиците е подредена т. нар. вазерия – съдове от кристал и порцелан, предназначени за съхранение на лекарства, мехлеми и лечебни етерични масла. Кристалните вазерии са изработени от изомруд, опал, тюркоаз и рубин.  На един от рафтовете е изложена и т. нар. „царска вазерия”, която е с позлатени орнаменти.

Тя пак е произведена в Берлин през 1890 г. Такъв съд са могли да притежават само аптеки с лиценз да произвеждат и доставят лекарства за царското семейство. Навремето само по един фармацевтичен магазин във всеки отделен град е имал такива права.
Една от най-големите атракции, които може да се видят на щанда на старата аптека, е антикварната метално-звънкова сметководна каса. Обковът е изработен от метал, от който са се правили бойни оръжия.

Въпреки че е произведен през 1903 г., касовият апарат работи и до днес. На първия етаж е и т. нар. ахтарница. Думата, според речника на Найден Геров, означава място за продажба на билки, лечебни материали от животински произход и колониални стоки. С други думи, нещо като дрогерия. В това помещение са се продавали лекарства, захар, кафе, чай, посуда, хирургически инструменти, везни, хавани за обработка на треви и семена и пр.

Тук се извършвали и процесите мацерация – извличане на лекарствени вещества от растения чрез изкисване, инфузия – извличане на лечебните съставки чрез нагряване с вода, а също са се забърквали  тинктури, таблетки, глобули. Запазени са и автентичните везни, използвани от аптекаря Методи Стратиев от Хасково, който е бил сподвижник на Васил Левски.

През 1981 г., когато къщата е превърната в музей, в Пловдив се е състоял и първият национален симпозиум по история на фармацията в българските земи, посветен на честваната по това време 1300-годишнина от създаването на българската държава.


Металните преси за тапи са били с формата на крокодили Стелажът с царската вазерия – съдовете са позлатени и богато украсени Ахтарницата с мелничката за смилане на лечебни растения „Лекарственикът“ на св. Йоан Рилски Чакалнята на втория етаж

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки