„Да трепне българско сърце“ събра наши ансамбли в Измаил


„Да трепне българско сърце“ събра наши ансамбли в Измаил
14 Октомври 2013, Понеделник


Датата 29 септември ще остане паметна за българската общност в украинския град Измаил. На този ден в най-големия дунавски град на украинска земя се проведе

Автор: Георги Ваташки

VII-ят Фестивал на българската музика и танци „Да трепне българско сърце!”, който събра на една сцена най-добрите български фолклорни ансамбли и изпълнители от цяла Украйна и Молдова.

Той се провежда всяка година в различно селище, като тазгодишното му издание бе своеобразен подарък от нашенците за жителите на Измаил по случай Деня на града. Премиерата на феста е през 2006 г. в село Новая Ивановка. Неговата цел е да съхрани българския дух сред сънародниците ни и да популяризира родния фолклор и традиции.
Участието на нашенците в градския празник не е случайно. Голяма част от първите български поселения в Бесарабия  от началото на XIX век стават именно на територията на тогавашната Измаилска област. Великият поет Христо Ботев пък живее две години в този  дунавски град в периода 1869-1871 г.

Организатори на „Да трепне българско сърце!” и тази година бяха „Конгрес на българите в Украйна“ (КБУ) и Български младежки клуб „Актив“. Голяма помощ бе оказана и от общността на нашите сънародници в Измаил, която наброява близо осем хиляди души.
„Българите са част от живота на Измаил. За нас е чест да представим родните традиции и изкуство в лицето на едни от най-добрите колективи от Бесарабия. „Да трепне българско сърце!” събира и малки, и големи, а това доказва, че български дух и култура се развиват и се предават от поколение на поколение“, подчерта в поздравителното си слово президентът на КБУ Юрий Граматик.

В седмото издание на фестивала се включиха рекорден брой български вокални и танцови формации. Сред любимците на публиката се наредиха групите „Колорит“ и „Веселина“ от село Каменка, както и „Младежки сърца“ от Новая Ивановка, Арцизско. Всеобщи аплодисменти заслужиха и „Български сърца“ и „Пляскавица“ от Нови Троян, Болградско, както и „Българска роза“ от Дмитровка, Татарбунарско, които зарадваха гостите на празника не само с професионалните си изпълнения на народни танци, но с кратките си театрални етюди. С тях те представиха исторически моменти от живота на българите в Украйна през вековете.

Вокалният колектив „Здравец“ към Одеския български културно-просветен център „Аз, буки, веди“ също развълнува всички присъстващи с изпълненията си на автентични български песни. Успешно се представиха и нашенците от танцувалната група „Лудо младо“ и вокалистите от „Радо младо“ от Бесарабия. Пред многобройната публика запяха и солистите на фолклорните ансамбли „Български сърца“ и „Орисия“ – Елена Янкова и Виталий Зеленков. Кулминацията на вечерта стана изпълнението им на безсмъртната песен на Емил Димитров „Моя страна, моя България“.

Празникът завърши с представянето на специалните гости на фестивала от Народния етнически женски хор към Музикалния колеж „Штефан Нягу“, пристигнали от молдовския град Твардица.  А най-талантливите участници бяха наградени с дипломи и грамоти от кмета на Измаил Андрей Абрамченко и президента на КБУ Юрий Граматик.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки