Отбелязахме 110-годишнината от рождението на Джон Атанасов


Отбелязахме 110-годишнината от рождението на Джон Атанасов
Синът на Джон Атанасов се преклони и пред паметта на жертвите на Бояджишкото клане, една от които е и неговият прадядо
14 Октомври 2013, Понеделник


Членове и симпатизанти на „Национален фронт за спасение на България“ поднесоха на 6 октомври венци и цветя на паметника на Джон Атанасов


в центъра на родното му село Бояджик. Родолюбците се включиха в честванията на 110-годишнината от рождението на Бащата на компютъра.
Пред неговата памет се преклониха и талантливите спортисти от местния боксов клуб „Априлец“, разнасящи славата на родината ни по целия свят с многобройните си успехи. От дълги години те се радват на помощта на телевизия СКАТ и на нейния собственик Валери Симеонов, който е председател на клуба.

Самият мемориал на световноизвестния изобретател, който е поставен на мястото на неговата родна къща в китното ямболско село, е дело на шестима местни патриоти, сред които е и председателят на структурата на Националния фронт в Бояджик – прославеният боксьор и треньор на „Априлец“ Димитър Мутафов.
„На мястото на къщата бе останала само една дупка. Това бе срамно не само за нас, като жители на Бояджик, но и като българи. Нашият народ винаги ще помни постигнатото от Джон Атанасов, с което той прослави и нашата страна“, изтъкна местният лидер на патриотите.

За честванията на юбилея от рождението на създателя на компютъра в Бояджик тази година от Америка пристигнаха 11 негови потомци. Те бяха посрещнати от местните жители още в началото на селото, край паметната табела, с думите на изобретателя: „Аз винаги съм усещал как наследството, което съм получил чрез кръвта на два различни народа – българския и американския, крепи духа ми“.

Неговите наследници, пропътували сега половината свят, за да стъпят в земята на предците си, поднесоха цветя и венци и пред монумента, издигнат в памет на жертвите на варварското Бояджишко клане, добило известност и като Втори Батак. При потушаването на Априлското въстание на 11 май 1876 г. османските поробители опожаряват селото. Сред загиналите е дядото на Джон Атанасов, който е принуден заедно с още 200 младежи да участва в „кървавото хоро“, преди всички те да бъдат избити от развилнелите се башибозуци.

Костите им днес обаче са пръснати и по инициатива на председателя на местната организация на НФСБ Димитър Мутафов предстои да бъде създаден комитет, който да  събере средства за изграждането на костница, в която те да бъдат прибрани.
Междувременно, по време на тържествата синът на създателя на компютъра – Джон Атанасов-младши, дари пет хиляди долара за закупуване на нова компютърна техника за училище „Св. св. Кирил и Методий“ и за ремонта на местното читалище, което гордо носи името на изобретателя.

„Много съм горд със своя български произход и високо ценя уважението, което българският народ отделя на баща ми. Уверен съм, че тук има млади хора, които достойно ще последват неговия път и ще прославят името на България по света“, развълнувано заяви той.


Председателят на местната организация на НФСБ Димитър Мутафов е един от инициаторите за изграждането на мемориал костница в Бояджик

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки