Делото срещу Цветанов не тръгна


12 Октомври 2013, Събота


Не беше даден ход на делото срещу бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Автор: Десант

Разглеждането по същество трябваше да започне в четвъртък, 10 октомври, но процедурно искане попречи процесът да тръгне.
Прокуратурата поиска отвод на председателя на съдебния състав Димитрина Ангелова, тъй като публикации в някои медии я уличават в близки отношения с адвоката на Цветанов Менко Менков. Самият Менков нарече тези твърдения плод на булевардната преса и обяви, че е подал граждански искове срещу представители на тези медии, които ще покаже пред съда.

Другият адвокат на Цветанов -  Ханс-Петер Ул, дългогодишен депутат в германския Бундестаг, също обясни, че искането на Прокуратурата е абсолютно неоснователно и съдът трябва да го отхвърли, тъй като подсъдимият има право на бърз процес, а искането на държавното обвинение предполага назначаването на нов председател на съдебния състав, който трябва да се запознае с делото, а това предопределя вече и неговото забавяне.

Самият Цветанов също се изказа за по-бързото развитие на процеса. Предмет на съдебното дирене е обвинението, че в качеството му на министър на вътрешните работи Цветанов е отказал да разреши прилагането на СРС-та по разследване срещу бившия директор на РЗБОП - Велико Търново, Орлин Тодоров, като самоволно не е позволил да се изпълнят шест разрешения на Окръжен съд - Велико Търново за прилагане на специални разузнавателни средства.

Според данни от разследването става дума и за три доста по-сериозни престъпления, които са извършили Орлин Тодоров и други лица. Едно отвличане, вещно укривателство и осуетяване на наказателно преследване срещу хора от местния ъндърграунд, които Тодоров е толерирал.
След кратко заседание по искането на прокуратурата съдия  Димитрина Ангелова си направи отвод като председател на съда.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки